DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali

Új motoros Dakar-győztest koronáztak

Miután számos élmenő feladta a maratoni versenyt, Kevin Benavides első sikerét ünnepelhette a dzsiddai célban. Hondás márkatársa, Ricky Brabec és a KTM-es Sam Sunderland végeztek dobogós helyen.

A hagyományos menetrendnek megfelelően egy rövid szakasszal ért véget a 2021-es Dakar Rali, amelyet teljes egészében Szaúd-Arábiában tartottak meg: a Yanbu és Dzsidda közti 12. gyorsasági 200 kilométert tett ki. A címvédő Ricky Brabec harmadik szakaszgyőzelmét szerezte (plusz a prológon is ő volt a leggyorsabb), amellyel egy helyet javított az összetettben. Hondás márkatársa, Kevin Benavides azonban két perc hátrányban a második helyen követte őt, ez pedig elegendő volt, hogy az argentin – a három évvel ezelőtti ezüstérmes – bebiztosítsa első győzelmét a Dakar Ralin.

Benavides legközelebbi üldözője, Sam Sunderland pénteken csak 11. helyen végzett a KTM-mel 13 perc hátrányban, így az összetettben az utolsó dobogós helyezés jutott neki. Ez azt jelentette, hogy a Honda kettős sikert szerzett, 1987 óta az elsőt. A versenyt Daniel Sanders zárta a negyedik helyen, a legeredményesebb újonc.



A 2021-es Dakar a motoros kategóriában számos fordulatot hozott: hat különböző versenyző nyert szakaszt – a legtöbbet, hármat Brabec és Joan Barreda, Benavides egy napon volt a leggyorsabb –, és heten vezették a versenyt. Jose Ignacio Cornejo és a kétszeres nyertes Toby Price fő győzelmi esélyesként esett ki, de feladta a versenyt az élmezőnyből többek között Barreda, Xavier de Soultrait és Ross Branch is – utóbbiak a Husqvarna és Yamaha legjobb eredményeit szállíthatták volna.

Végül a 23. helyen zárta a Dakart az erdélyi magyar Gyenes Emánuel, aki az Original by Motul – szervizcsapat nélküli – kategóriában szerepelt, és ért el második helyezést Arunas Galezninkas mögött. A vajdasági Saghmeister Gábor ugyancsak teljesítette a ralit.

Ugyancsak argentin siker és első győzelem született a quadok mezőnyében: Manuel Andujar negyedik nekifutásra győzött, a 7. szakasztól fogva vezetett, mikor honfitársa, Nicolas Cavigliasso kiszállt. A chilei Giovanni Enrico második lett, az amerikai Pablo Copetti pedig harmadik helyet szerzett.

Az összetett eredménye 12 szakasz után:

Motorosok: 1. Kevin Benavides (Honda) 47:18:14, 2. Ricky Brabec (Honda) + 04:56, 3. Sam Sunderland (KTM) + 15:57, 4. Daniel Sanders (KTM) + 38:52, 5. Skyler Howes (KTM) + 52:33,... 23. Gyenes Emánuel (KTM) + 8:48:14

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: