DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
Tereprali

Alonso a riportertől értesült a tragédiáról

A spanyol lefagyott, mikor interjú közben tudatosult benne, valóban meghalt egy versenytársa. A motorosok gyászolnak: Kevin Benavides 70 kilométeren át sírt a célig.

Több békés év után az egyik résztvevő halála rázta meg a Dakar Ralit: Paulo Goncalves esett el a vasárnapi hetedik szakaszon, a 40 éves portugál életét pedig nem tudták megmenteni. A hír megdöbbentette a versenytársakat, köztük a viadalon először szereplő, annak árnyoldalával máris találkozó Fernando Alonsót.

„Ilyenkor lefagy az ember. Azért is, mert te erősítetted meg a hírt” – mondta a Motorsport.com-on idézett Alonso. „Hallottunk pletykákat, amikor befutottunk a célba, de senkivel sem voltunk kapcsolatban. Az egyik rendező mondott valamit, de biztosra nem vehettük. Most már nem maradt kétség, ilyenkor pedig megfagy az ember. A többiek ugyanúgy szenvedélyből versenyeznek itt, mint mi. Amikor ilyen történik, akkor senki sem akar másról beszélni. Bármilyen versenyen is történjen, nagyon nehéz lapozni. Végső soron ez egy sport, a karrierünk, a szenvedélyünk. Az élet minden más fölé való, nem a Dakaré, nem egy versenyé. Nehéz elfogadni és lapozni.”

Napvilágot láttak olyan felvételek, melyeken a motoros mezőny összetört tagjai zokognak és borulnak járművükre. A kategória hétfői szakaszát törölték is a tragédia miatt. A célba érve kevés motoros nyilatkozott, Ricky Brabec tartozott közéjük.

„Mind tudjuk, hogy a motorozás veszélyes sport, sosem készülhetünk fel rá, mi fog történni” – mondta a kategória éllovasa. „Sajnos ma elveszítettük egyik társunkat, Paulo Goncalvest, és nehéz beszélni róla. Nagyon szomorú nap ez számunkra. Imádkozni fogunk a családjáért, ez az egyetlen, amit tehetünk. A pozícióm most nem számít, csak az, hogy elvesztettünk valakit, aki nagyon közel áll hozzánk.” 

A napot az a Kevin Benavides nyerte a motorosoknál, aki megállt Goncalves balesetének helyszínén: a mozdulatlanul töltött időt később jóváírták neki. Benavides a közösségi médiában írt arról, hogy mikor a helyszínre ért, az orvosok már a motorost ápolták, így nem ment közelebb hozzá. Nem tudta azt sem, hogy korábbi csapattársa és közeli barátja az esés áldozata.

„Amikor a tankoláshoz érkeztem, az ott levőktől tudtam meg, hogy te voltál az, aki elesett. A földre zuhantam, és 70 kilométert még teljesítenem kellett. Egészen a célig sírtam. Fájdalommal ajánlom neked a szakaszgyőzelmet. Megtanítottál arra, hogy az életben mindig mosolyogni kell. Felnéztem rád versenyzőként, és hálás vagyok, hogy az utamba sodort az élet, és annyi hihetetlen és felejthetetlen pillanaton osztoztunk” – olvasható az érzelmes posztban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: