DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Tereprali

Sainz menetelt, Alonso újra hatodik lett a tragikus napon

A vasárnap leggyorsabb motoros, Benavides megállt segíteni a végzetes kimenetelű balesetet szenvedő Goncalvesnek, így időveszteségét jóváírják. Az autós verseny papírforma szerint alakult.

Tragédiával folytatódott a Dakar Rali a szombati pihenőnapot követően, a hetedik szakaszon. A 13. versenyén részt vevő Paulo Goncalves helyi idő szerint 10:18-kor szenvedett balesetet. A portugál motorost mentőhelikopterrel kórházba szállították, de életét nem tudták megmenteni.

A földre került Goncalvesen egy vetélytársa, a korábbi mérőpontokon vezető Kevin Benavides állt meg segíteni. A szabályok értelmében az argentinnak jóváírják az állás közben eltöltött időt, ez alapján pedig másodperceken múlhat, hogy ő vagy hondás márkatársa, Joan Barreda nyerheti a szakaszt – hivatalos eredmény a sorok írásakor még nincs. Ugyancsak Hondával Ricky Brabec már közel 25 perccel vezeti az összetettet Pablo Quintanilla előtt. Korábbi műszaki hibája miatt Benavides nem esélyes a győzelemre, csupán a 25. helyen áll.

Frissítve: Az időjóváírás után Benavides került az első pozícióba, 1 perc 23 másodperccel Barreda előtt az első pozícióba került. Toby Price és Stefan Svitko is megálltak segíteni Goncalvesen, így az ő időeredményüket is kompenzálták, Price-ét több mint egy órával.  



A Rijád és Wadi ad-Dawasir közti 546 kilométeres szakaszon – amely a rali leghosszabb mért távja – Carlos Sainz hetedik részgyőzelmét szerezte. Mögötte minden a papírforma szerint alakult: kétperces hátránnyal Nasser Al-Attiyah második, Stephane Peterhansel harmadik lett, megfelelően az összetettnek, ahol Sainz előnye 10 percet tesz ki. Az eddigi legjobb napját teljesítő toyotás, Bernhard ten Brinke tudott legközelebb kerülni a trióhoz, míg Fernando Alonso újabb hatodik helyezést szállított a szakaszon.

Az állás hét szakasz után:

Autó: 1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (Mini) 27:49:14; 2. Nasser Al-Attiyah, Mathieu Baumel (Toyota) +10:00; 3. Stephane Peterhansel, Paulo Fiuza (Mini) +19:13; 4. Yazeed Al-Rajhi, Konstantin Zhiltsov (Toyota) +44:24; 5. Orlando Terranova, Bernardo Graue (Mini) +55:58.

Motor: 1. Ricky Brabec (Honda) 28:25:01; 2. Pablo Quintanilla (Husqvarna) +24:48; 3. Jose Ignacio Cornejo (Honda) +27:01; 4. Joan Barreda (Honda) +29:29; 5. Matthias Walkner (KTM) +33:04.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: