DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Tereprali (TR)

Együtt száguldanak a tereprali és az enduro legjobbjai

Valamivel több, mint egy hét múlva – május 10-től 11-ig – elrajtol a Közép-Európai Zóna Bajnokság és a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság következő futama, a Riverside Baja. A nevezések alapján kijelenthető, hogy komoly nemzetközi mezőny áll majd rajthoz, és a verseny idén újra érinti az összes klasszikus Riverside-települést.

A tereprali versenynaptárába 2014-ben került be először a Riverside Baja, és a debütálás azonnal történelmire sikeredett, hiszen a rendkívül heves, már-már trópusi esőzések miatt törölni kellett az utolsó szakaszt. Négy évvel ezelőtt ezzel a viadallal mutatkozott be Ausztriában a szakág, míg 2017-ben szintén tartogatott különlegességet a Riverside Baja, amikor a rali bajnoksággal közösen rendezték meg, és több szakaszon a tereprali versenyzők ugyanott száguldottak, mint az Iseum Rali mezőnye. Tavaly már Magyargencsre költözött a viadal, és ismét sikerült történelmet írni, ugyanis a terepralis mezőny mellett az endurósok is összecsaptak egymással. Már csak a múlt miatt sem szakít a hagyományokkal Garamvölgyi Zoltán, a Riverside Baja rendezője, aki elárulta, most is érdemes lesz a nézőknek a helyszínen megtekinteni a nehéz terepen való száguldozást.

2019-Riverside baja-előzetes2



„Az idei, ötödik versenyen visszatérünk a régi verzióhoz és újra érintjük az összes klasszikus Riverside Baja települést. Ismét Magyargencs a központ, de a pénteki 16 kilométeres szelektív mindhárom alkalommal Kemeneshőgyészről rajtol. Szombaton minden rajt és minden cél Magyargencsen lesz majd, és Kemenesszentpéter, Pápoc, az idén 1000 éves Kemenesmagasi és Kemeneshőgyész is része a 70 km hosszú, nehéz és folyamatos ritmusváltásokkal tűzdelt szelektívnek, amelyet majd kétszer, az óramutató járásával ellentétesen, majd kétszer azzal megegyezően teljesít a mezőny. Bőven lesz versenyzőnk idén is, ami nagyon jó hír a sportágnak, sőt, kijelenthető, hogy a hatvan járműből álló mezőnyben legalább 5 ország képviselői ott lesznek, azaz ismét egy erős nemzetközi viadalt rendezhetünk meg” – mondta Garamvölgyi Zoltán.

2019-Riverside baja-előzetes4

A főszervező hozzátette, bízik a jó időben, mert a tavalyi év csapadékos időjárása után még a napokban is 12 km útkarbantartást végeztek, és a mély és járhatatlanná vált gödröket kaviccsal töltötték fel. A verseny területe egyébként gazdag vadállományban, így az indulóknak erre is fokozottan figyelniük kell majd, igaz, a szarvasok és egyéb vadállatok eddig megbújtak, és Garamvölgyi Zoltán azt reméli, hogy a Riverside Baja ideje alatt sem lesz majd másként. A helyi művelődési ház ad otthont a versenyirányításnak és egy nagyon különleges hadtörténeti park és környéke lesz a szervizpark, míg a közönség számára a belépés díjtalan.

A szakember elárulta, versenyt követően – szombat este – a díjkiosztó a magyargencsi hadtörténeti park pincéjében egy közös vacsorával zárul, amiért külön köszönet jár régi támogatójuknak, Németh Sándornak, valamint az érintett települések polgármestereinek.

2019-Riverside baja-előzetes6

„Régen látott erős mezőnynek köszönhetően igencsak szoros csaták várhatóak minden kategóriában. Külön kiemelném a tíz esélyes T1-est és a szintén tíz esélyes Extremebuggy csoportot” – közölte Garamvölgyi Zoltán.

Természetesen a tereprali szerelmesei számára nézői pontokat, időtervet, nevezési listát és minden hasznos információt a verseny hetében feltesznek a Riverside Baja hivatalos weboldalára – https://www.garzoneracing.com/en/races/riverside-baja-2019/ – és Facebook oldalára – https://www.facebook.com/riversidebaja/ –, és ezeken az oldalakon egyrészt nyomon követhetik a verseny aktuális állását, másrészt a nap végén videoösszefoglalókat is megnézhetnek a teljesített szakaszokról. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: