DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Tereprali

Dakar: Mini-uralom, Loeb visszaesett a 7. napon

Az előző két szakaszt megnyerő kilencszeres világbajnok nem sokkal a rajt után bajba került: távollétében Peterhansel és Roma diktálta a tempót. A motoroknál szokás szerint változás történt az élen.

San Juan de Marconából indult – köd miatt egyórás késéssel – és ugyanide ért vissza a Dakar hetedik szakasza. Az elmúlt két nap során leggyorsabb, összetettben második helyig felkapaszkodó Sebastien Loeb már a legelején, az 50. kilométer előtt elbukta a triplázás lehetőségét, mikor elektronikai hiba miatt kényszerült megállni. Loeb az első mérőponton a 60. helyen állt: innen kapaszkodott vissza a nap végére a 9. pozícióra.

Távollétében a verseny 13-szoros és kétszeres győztese, az X-raid gépeivel versenyző Stephane Peterhansel és Nani Roma játszott főszerepet. Roma a 4x4 Minivel vezetett a második mérőpontnál, a harmadiknál azonban már Peterhansel Mini buggyja állt az első helyen, a különbség pedig négy és fél percet tett ki a célnál. A harmadik Carlos Sainz lett, ugyancsak a Mini buggy-verziójával.



Nasser Al-Attiyah fél óra előnnyel továbbra is vezeti az összesítést – ő negyedikként zárta a 331 kilométeres szelektívet –, mögötte az egy-egy pozíciót előrelépő Peterhansel és Roma következik. Peugeot-jával Loeb negyedik helyre csúszott vissza, 54 percre az éllovas kataritól, valamint 16-ra a dobogótól. A címvédő Sainz nyolcadik, ötórás lemaradásban.

Szalay Balázs és Bunkoczi László egysége a 21. idővel teljesítette a napot, egy kihagyott GPS-pont miatt azonban utólag megbüntették őket, annak ellenére, hogy köd és por miatt törölték azt a pályaszakaszt, melyen a szóban forgó GPS-pont volt. A mezőny magyarjai így is a 22. helyre javítottak.

A vasárnap fékproblémával küszködő Sam Sunderland nyerte a hetedik szakaszt a motorok közt: a 2016-os győztes, aki a pihenőnap után abszolút második helyről hátraesett a hetedikre, eredményével a negyedik pozícióba kapaszkodott vissza. Két perc hátrányban egy szokatlan név, a chilei Jose Ignacio Cornejo volt a nap második leggyorsabbja, a harmadik helyen következett az abszolút vezetést visszaszerző Ricky Brabec. Ezúttal Pablo Quintanilla vesztett sokat: a Husqvarna motorosa az első helyről tíz perc lemaradásban az ötödikre esett vissza, Brabec, Adrien van Beveren, Toby Price és Sunderland mögé.

A Dakar állása hét szakasz után:

Autók

1.

Nasser Al-Attiyah

Toyota

25:13:30

2.

Stephane Peterhansel

MINI

+0:29:16

3.

Nani Roma

MINI

+0:37:59

4.

Sebastien Loeb

Peugeot

+0:54:12

5.

Cyril Despres

MINI

+1:20:01

Motorok

1.

Ricky Brabec

Honda

24:48:02

2.

Adrien van Beveren

Yamaha

+0:07:47

3.

Toby Price

KTM

+0:08:28

4.

Sam Sunderland

KTM

+0:09:58

5.

Pablo Quintanilla

Husqvarna

+0:09:59

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: