DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali

Megfoghatja-e valaki a Peugeot-t a Dakaron?

Egyelőre minden jel arra utal, hogy a francia gyártó a papírformának megfelelően behúzza a 2017-es Dakart, egyik legfőbb riválisuk szerint jelenleg kevés esély van ennek ellenkezőjére.

A 2017-es Dakar Rali mezőnye eddig öt szakaszon van túl, a hatodik, Oruro és La Paz közöttit azonban törölni kellett a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt. A versenyzők így két szünnapot kaptak a vasárnapi egy helyett, és ha az összetett állásra tekintünk, bizony nem lehetünk túlzottan boldogak. A Peugeot három versenyzője, Stephane Peterhansel, Sebastien Loeb és Cyrils Despres foglalja el ugyanis az első három pozíciót, de csak egyetlen riválisuk követi őket lőtávolban, a Toyota Hiluxot kormányzó Nani Roma.



A három éve Minivel diadalmaskodó spanyol lemaradása öt és fél perc Peterhanselhez képest, és a Toyota tempóját elnézve még esélyes is a végső győzelemre. A toyotás úgy látja, hogy a nagy tengerszint feletti magasságban nem lesz esélye arra, hogy megszorongassa a francia különítményt. „Rájöttem, hogy sebesség tekintetében lehetetlen felülmúlni őket, Peterhansel sima talajon előzött meg engem” – nyilatkozta Roma a Motorsport.com-nak, noha néhány napja az azóta hatalmasat bukó, és a versenyt feladó Carlos Sainz korábban a technikai igazságtalanságok miatt panaszkodott. „Nagy magasságban, egyedül tempóval lehetetlen, a tengerszinthez közel viszont versenyben vagyunk” – folytatta a spanyol.

A Dakar mezőnye még két napon keresztül fog Bolíviában versenyezni (hétfőn és kedden), egyúttal ugyanennyi ideig kell megküzdeniük az Andok jelentette kihívásokkal. Amikor arról kérdezték Romát, hogy addig megpróbálja-e tartani a lépést a Peugeot-kkal, így válaszolt: „Mindenképp, de az a probléma, hogy még két napon keresztül ebben a magasságban kell autóznunk. Mindazonáltal meg fogjuk próbálni, a versenynek még nincs vége, és hosszú az út Buenos Airesig. Láttuk, mi történt a többiekkel öt nap alatt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: