DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Tereprali

Dakar: Sainz kiesett, balhé a motorosoknál

Carlos Sainz egymás után másodszor esik ki a Dakar vezető helyéről, ráadásul ezúttal saját hibájából – rémes éjszakája volt a spanyoloknak, hiszen a motoros éllovasukat durván megbüntették.

Az Al-Attiyah-t, illetve Al-Rajhit elveszítő Toyota és Mini után a harmadik nagy gyártó, a Peugeot számára is vezéráldozattal járt a Dakar negyedik napja: az összetett első helye felé tartó Carlos Sainz hatalmas balesetet szenvedett, s kénytelen volt feladni a versenyt – szerencsére ő és navigátora, Lucas Cruz is jól vannak a lehetőségekhez képest, bár Sainz elárulta, hogy a hátizmában azért vannak fájdalmai.

Al-Attiyah Toyotája - a baleset után, a feladás előtt

A spanyol páros a szakasz legelején veszített időt navigációs probléma miatt, de mivel a riválisoknak sem volt könnyű napja, bejöhettek volna a második helyen Despres mögött, amivel egyúttal át is vették volna a vezetést az összetettben. Csakhogy… „Túl gyorsan érkeztem meg a kanyarba, fékezés közben az autó keresztbe állt, hozzáért a belső falhoz, felborult, s egy 10-15 méter mély árokban kötött ki. Nagy kár érte… Sok időt veszítettünk a szakasz elején, ezt próbáltuk visszahozni, ha viszont túl sok kockázatot vállalsz, akkor ilyesmi fog történni.”

Sainz balesete

Sainz egyébként teoretikusan már vezette a versenyt a baleset pillanatában, azaz nem túlzás azt állítani, hogy egymás után a második Dakarjáról esik ki vezető pozícióból, hiszen tavaly szintén így járt, akkor műszaki hiba miatt, míg egy évvel 2010-es győzelme előtt a 12. szakaszon szenvedett balesetet a verseny élén állva – s első peugeot-s évében, 2015-ben is bukás miatt esett ki.

És a következmények...

Az éjszaka folyamán változás történt a motorosok mezőnyében is, miután a 18 perces előnnyel vezető spanyol Joan Barreda Bort más Honda-versenyzőkkel együtt tiltott üzemanyagtöltésért egyórás büntetést kapott, azaz jelenleg a husqvarnás Pablo Quintanilla vezeti a versenyt a HTM-ek hada előtt. Ők Walkner, Svitko, Sunderland sorrendben következnek, előbbi kettő az időjóváírások következtében előzte meg utóbbit. Barreda Bort egyelőre a 9. helyen áll, de nagyon határozott kijelentéseket nem érdemes tenni egyelőre az állással kapcsolatban, hiszen további büntetések és időjóváírások – illetve fellebbezések várhatóak.

sainz-dakar17-off



Mindemellett szóljunk rövidesen arról a két kategóriáról, melynek végeredményéről tegnap esti összefoglalónkban még nem tudtunk beszámolni: a kamionosoknál a kétszeres győztes Gerard de Rooy harmincegyedik szakaszgyőzelmét szerezte, amivel a kamionos örökranglista harmadik, míg az össz-Dakar lista hetedik helyén áll. A holland jelenleg ötödik a versenyben, három Kamaz és egy ivecós márkatárs előzi meg: Szotnyikov, Villagra, Nyikolajev, Sibalov a sorrend előtte. Az UTV-k közt az éllovas chilei Ruijin fél perc előnnyel nyerte a szakaszt a brazil Torres előtt, s az összetettben mintegy két órával vezet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: