DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

„Bizarr pillanat volt Rosberg visszavonulása”

A Mercedes stratégiai igazgatója szerint óriási sokk volt, amikor a friss világbajnok 2016 végén váratlanul bejelentette a távozását – teljesen még mostanáig sem sikerült megfejtenie ennek okát.

A 2010-es évek alighanem legemlékezetesebb pályán kívüli Formula-1-es pillanata volt, amikor Nico Rosberg – mindössze néhány nappal a kiélezett küzdelemben elért világbajnoki győzelme után – bejelentette, hogy azonnali hatállyal távozik a sportágból. A németnek érvényes szerződése volt a Mercedesszel a következő szezonra, mégis úgy döntött, 2016 végén szögre akasztja a bukósisakját.

A világbajnok akkor azzal magyarázta döntését, hogy a vb-címmel elérte gyerekkori álmát, ez pedig óriási energiákat vett igénybe a részéről, hogy legyőzze mercedeses csapattársát, Lewis Hamiltont, s úgy érezte, még egyszer nem lenne képes ennyire mindent a győzelem üldözése alá rendelni.

rosberg-2016-abudhabi-dppi



Rosberg elmondása szerint azóta sem bánta meg az elhatározását: mostanra tv-s szakértő és Extreme-E-csapattulajdonos vált belőle. A Mercedes stratégiai vezetője, James Vowles viszont máig nem tagadja, hogy rettenetesen meglepődött a pilóta néhány évvel ezelőtti lépésén – minderről a Beyond the Grid podcastban (amelyben többek között Michael Schumacher szerepe vagy épp a Brawn GP 2009-es sikere is szóba került) beszélt a szakember:

„Toto [Wolff, a Mercedes csapatfőnöke – a szerk.] behívott minket az irodájába, és nem igazán tudtuk, mire számíthatunk. De ha Toto azt kérte volna, hogy írjunk fel öt dolgot, hogy mit akarhat mondani, akkor Nico visszavonulása nem lett volna a listán.”

„Egyszerűen egy bizarr pillanat volt. Még most is eléggé nehéz megérteni, miért is döntött úgy, hogy a szerződése felbontását kéri, hiszen ha nem is győzte volna le újra Lewist, továbbra is egy jó autóban ült volna, versenyeket nyert volna, és részese lett volna egy különleges dolgokat elérő csapatnak. Kellettek lennie személyes okoknak erre. Az egyértelmű, hogy elérte, amit akart, de így is óriási sokk volt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: