DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Retro

A Brawn GP-nél először azt hitték, elszámolták magukat

A Brawn GP mérnökei először nem is hittek a szemüknek, mikor kiszámolták, hogyan állhatnak a többiekhez képest. Újabb történet a száguldó cirkusz hihetetlen 2009-es tündérmeséjéről.

A manapság a Mercedesnél dolgozó Andrew Shovlin, aki 2009-ben az egy fontért vásárolt Brawn GP főmérnöke volt elmesélte az F1 podacastjében, hogy mikor annak idején kiszámolták, hogyan is állnak a többiekhez mérve, azt hitték, elrontottak valamit.

A Mercedes a Brawn GP utódjaként remekül őrizte meg az egynyári csapat győztes örökségét, azonban a szezon előtt néhány héttel hivatalosan még nem is létező csapat sikerére a legkevesebben fogadtak volna. 2009-ben komoly szabályváltozások érkeztek az F1-be, melyet Ross Brawn nyerő ötlete hódította meg.

A Brawn GP által használt dupla diffúzor világbajnoki címhez segítette az istállót és Jenson Buttont abban az évben, majd 2010-től a gyári Mercedes vette át a kiscsapatot, amely anyagi és személyes okok miatt részt sem tudott venni az első szezon előtti teszten.



A Toro Rosso egy 2008-as autót használt Portimaóban, amivel két másodperccel gyorsabbak voltak, mint az új autók. Ross Brawn és csapata szimulációja pedig arra jutott, hogy ők bizony ugyanolyan gyorsak, mint az a Toro Rosso, ami miatt a mérnökök vakarni kezdték a fejüket.

„Ekkor érkezett el az a pillanat, hogy meg kellett állnunk egy percre. Elgondolkodtunk. Két másodperccel gyorsabbak lennénk mindenki másnál?” – emlékezett vissza Shovlin. „Azon morfondíroztunk, hogy bizonyára valahol elszámoltuk magunkat.”

„Amikor megérkeztünk Melbourne-be, csak akkor vált nyilvánvalóvá, mekkora előnnyel rendelkezünk, nekem pedig bevillant, hogy mennyi ember veszítette el majdnem a munkáját Brackley-ben, aztán pedig a bizonytalan körülmények után egy ilyen tündérmesébe csöppentünk, hogy miénk a leggyorsabb autó és sorra nyertük vele a versenyeket.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: