DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

Ez történt Raikkönen utolsó győzelme óta

Kimi Raikkönen több, mint öt és fél éves nyeretlenségi szériát szakított meg vasárnap Austinban. Közben a világ alaposan megváltozott, lássuk, mi minden történt 2013 tavasza óta körülöttünk.

Rengeteg rajongó álma teljesült vasárnap az Egyesült Államok Nagydíján. Kimi Raikkönen végre újra futamot nyert a Formula-1-ben, a 2013-as szezonnyitó óta először. Nehéz szülés volt, öt év és hét hónap telt el azóta, 113 három nyeretlen verseny után azonban Austinban végre megtört a jég a jégember számára.

Hogy mi minden történt a 2013-as melbourne-i nagydíj óta? Például Kimi Raikkönen a Ferrarihoz szerződött, ahol 2014 óta folyamatosan versenyez, utolsó sikerét ugyanis még a Lotus színeiben aratta. Ez alatt az öt és fél év alatt 115 nagydíjat futottak (kettőt a finn sérülés miatt kénytelen volt kihagyni).

Raikkönen 2013-as győzelme óta nagyon sok víz lefolyt a Dunán


Ezen a száztizenöt viadalon mindössze hét pilótát köszönthettünk a dobogó tetején: Sebastian Vettelt, Fernando Alonsót, Nico Rosberget, Lewis Hamiltont, Daniel Ricciardót, Max Verstappent és Valtteri Bottast. Az ekkor még csak egyszeres világbajnok (!) Hamilton ötvenszer vitte el a pálmát, ebből az elmúlt hét nagydíjon ötször és nagyon közel került ahhoz, hogy ötödször is világbajnok legyen a száguldó cirkuszban. Sebastian Vettel ekkor még csak háromszoros világbajnok volt, Nico Rosberg pedig mindössze egyetlen futamgyőzelemmel rendelkezett.

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi jóval 500 gól felett termeltek ebben az időszakban a klub- és válogatott színekben elért találataikat is figyelembe véve. A portugál klasszis 306-269 arányban „nyert” az argentin zseni ellen. Ronaldo időközben négyszeres Bajnokok Ligája győztessé vált a Real Madriddal, valamint Európa Bajnoknak is mondhatja magát 2016 óta. Nem kevésbé fontos, hogy időközben négy aranylabdát is bezsebelt. Messi is begyűjtött ebből egy újabbat, ezen kívül pedig négy bajnoki címet is a Barcelonával.

Az elmúlt évek Cristiano Ronaldo és Lionel Messi versenyfutásáról is szóltak

A Föld jelenlegi népességének nagyjából 10%-a Raikkönen utolsó győzelme óta született, megközelítőleg 700 millió kisbaba jött világra 2013 márciusa óta. Nyolc Iphone modellt dobtak piacra. Visszatért a Star Wars a mozikba.

Ebben az időszakban szerezte Nico Rosberg huszonkét győzelmét (az összes huszonháromból), mielőtt 31 évesen, a világbajnoki címmel a tarsolyában váratlanul visszavonult 2016 végén. 2013-ban még a Red Bull volt a verhetetlen konstrukció, Lewis Hamilton csak negyedik lett a bajnokságban, Fernando Alonso megszerezte utolsó két futamgyőzelmét a Ferrarival. A mezőny tagja volt még Mark Webber, Adrian Sutil és Pastor Maldonado is.

Nem történt még meg sem Michael Schumacher, sem Jules Bianchi súlyos fejsérüléssel járó balesete. Daniel Ricciardo még nem volt a Red Bull versenyzője, természetesen futamgyőzelemmel sem rendelkezett, miközben Max Verstappen még gokartozott! A 2013-as szezonnyitó volt az első futam Michael Schumacher végleges visszavonulása után.

Michael Schumacher már elbúcsúzott az F1-től, de súlyos síbalesete még nem történt meg

Bianchi még jóval halálos balesete előtt járt, de már a Marussiánál versenyzett az F1-ben

A Marussia és a Caterham istállók még jócskán jelen voltak a Formula-1-ben (igaz, alárendelt szerepet játszottak), huszonkét pilóta foglalt helyet a rajtrácson. Még bőven Bernie Ecclestone volt a száguldó cirkusz ura, a McLarent még Mercedes, a Williamst pedig Renault-motor hajtotta, Felipe Massa pedig még a Ferrari istállót erősítette. Ez volt az utolsó olyan szezon, ahol négy különböző csapat tudott győzni (Red Bull, Ferrari, Mercedes, Lotus).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: