DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Retro

Amikor a brazil himnusz volt a sláger

Felipe Massa visszavonulásával nem maradt brazil pilóta a Formula-1-ben. Nagyon rég játszották a brazil himnuszt a dobogón, pedig Ayrton Senna idején egyszer elképesztő sorozatot láthattunk.

2009 óta várja Brazília, hogy ismét futamgyőzelmet ünnepelhessen, ám ez azóta sem jött össze a dél-amerikai országnak. Sőt, Felipe Massa arra figyelmeztetett legutóbbi nyilatkozatában, hogy ez a várakozás még nagyon hosszú ideig elhúzódhat, ugyanis nincs a láthatáron olyan honfitársa, aki eséllyel kerülhetne be a száguldó cirkuszba. Igaz, ez közel sem csak a versenyzőkön múlik.

Tragédia ez egy olyan nemzet sportszerető közönségének, amely Emerson Fittipaldit, Nelson Piquet-t, Ayrton Sennát adta a Formula-1-nek, de Rubens Barrichello és Massa mellett se menjünk el szó nélkül. Brazília lekerült az F1 térképéről, kérdés, mikor kerülhet vissza. Pedig az 1980-as és 1990-es éveket meghatározta az ország, egyszer pedig óriási sorozatot is produkált.

 

Piquet három győzelemmel járult hozzá a győzelmi szériához


1990-ben és 1991-ben elképesztő győzelmi szériába kezdtek a brazil pilóták, zsinórban hét (!) nagydíjon nem találtak legyőzőre. 1990-ben, a Japán Nagydíjon eldőlt a világbajnoki cím a rajtnál történt ütközés miatt Senna javára, a sok kiesést hozó versenyen pedig honfitársa, Nelson Piquet diadalmaskodott (több, mint három év szünet után). Az Adelaide-ben rendezett zárófutamon ismét a veterán brazil vitte el a pálmát, ám ez a sikere jóval értékesebbre sikeredett, mivel versenyben győzte le Mansellt, Prostot és Bergert is (Senna kiesett).

1991-ben a McLaren a teljesen új, V12-es Honda-motorra váltott, de ez nem akadályozta meg Ayrton Sennát abban, hogy egymás után megnyerje az első négy versenyt (Phoenix, Interlagos, Imola és Monte Carlo), hatalmas előnyt kialakítva ezzel az összetett pontversenyben. Montrealban ugyan Senna kiesett, de még így sem tört meg a brazil lendület, mivel számára szerencsés körülmények között, de ismét színre lépett Nelson Piquet a Benetton-Forddal és az utolsó körben leparkoló Mansell balszerencséjének köszönhetően zsinórban a hetedik brazil sikert szállította. Hihetetlen sorozat!

Ebben az időszakban győzött először Senna hazai pályán

Ezt a hetes szériát Michael Schumacher is összehozta 2004-es, szenzációs évadjában, amikor összesen tizenhárom futamgyőzelemmel jelentkezett. A németek pedig, úgy tűnik, ha belelendülnek, nincs megállás. Ugyanis honfitársának, a 2016-os világbajnok, Nico Rosbergnek is sikerült zsinórban a hét, világbajnoki évében ugyanis négy győzelemmel indított, de az azt megelőző szezon utolsó három futamán is végig ő állt a dobogó tetején.

A szintén német Sebastian Vettel ilyen téren nehezen lesz utolérhető. 2013-ban ugyanis olyan második félévet produkált, ami már-már a csodával határos. Belgiumtól kezdve kizárólag Vettel nyert versenyt, összesen kilencet zsinórban. Vajon ez a különleges rekord mikor fog megdőlni?

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: