DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

Néha az élmenőknek megoldhatatlan feladat a bokszutca

Előfordul időnként, hogy a sokat próbált versenyzőknek is nehézséget okoz egy bokszkiállás. Futamgyőztesek, világbajnokok is véreztek már el látszólag egyszerű helyzetekben.

Az elmúlt hétvégén Watkins Glenben mindenki megdöbbent, amikor a pitből kifelé jövet az IndyCar bajnokság éllovasa, a többszörös futamgyőztes Josef Newgarden nem tudta bevenni a friss gumikkal az egyszerűnek tűnő jobbkanyart és nekiment a külső falnak. A becsapódás után lelassuló autó mögött későn kapcsolt Sebastian Bourdais (négyszeres bajnok) és hátulról beleszállt Newgardenbe. Ha ez még nem lett volna elég, néhány másodperccel később a szintén a szakmát nem ma kezdő Tony Kanaan pontosan ugyanúgy csapódott a pit külső falának a kivezető kanyarban, ahogy Newgarden. Vajon a bajnoki címébe kerül ez a hatalmas baki?

Newgarden után Kanaan szinte hajszálpontosan lemásolta ugyanazt a hibát

A Formula-1-ben szintén van rá példa, amikor nem úgy sikerül egy bokszkiállás, ahogy a csapat tervezi. Az egyik leghíresebb eset 2007-ben történt, az utolsóelőtti futamon az átmeneti esőgumikat teljesen lerongyoló világbajnoki éllovas, Lewis Hamilton a kínai bokszutcával nem boldogult. Kisodródott az éles balkanyarnál, egyenesen bele az egyébként különösebb funkció nélkül ott árválkodó kavicságyba. Ott is ragadt, nullázott, végül az utolsó versenyen a világbajnoki cím is elúszott, nagyon sokba került Hamiltonnak ez a hihetetlen hiba.

A mai napig hihetetlen az is, miért nem jött ki már sokkal korábban Hamilton kerékcserére

2008-ban is részese volt a fiatal Hamilton egy hasonló bakinak. Kanadában egy biztonsági autós időszak alatt a mezőny nagy része egyszerre robbant ki tankolni és kereket cserélni. A sor elején Kubica és Raikkönen megálltak a piros lámpánál, ezt azonban Hamilton és Rosberg nem vette észre és a brit Raikkönenbe, a német pilóta pedig Hamiltonba ütközött bele. Hamilton és Raikkönen is nullázott, mindketten kiestek.

Kubica és Raikkönen észrevette a pirosat, Hamilton és Rosberg nem

Az egyik klasszikus eset 1995-ben történt a szezonzáró futamon. A versenyben vezető, akkor még csak egyszeres futamgyőztes David Coulthard az ausztrál pálya (Adelaide) bokszutcájához érkezett túl nagy lendülettel. Az éles jobbkanyar kifogott a skót pilótán és telibe találta a falat. Érdekesség, hogy még azon a futamon Roberto Moreno ugyanott megperdült és odavágta a Forti Ford hátulját, Johnny Herbert pedig annyira elmérte a féktávot, hogy inkább balra vette a kormányt és még egy kört ment, mert esélye sem lett volna megállni a fal előtt.

Coulthard biztos futamgyőzelmet dobott el

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: