DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Retro

Retro – Aki hiába segített Schumachernek

A két bajnoki rivális ütközésével és Schumacher kizárásával végződő 1997-es F1-es idényzárónak volt egy elfeledett szereplője, akinek elmondása szerint a karrierjét tette tönkre Jean Todt futam előtti kérése.

Egy roppant emlékezetes hétvégét hozott a Formula-1 utolsó jerezi futama: hármas holtverseny született az időmérőn, Villeneuve úgy szerezte meg a bajnoki címet, hogy Schumacher nekiütközött, Mika Hakkinennek pedig végre-valahára összejött az első futamgyőzelem. Ezt a felejthetetlen versenyt két évvel ezelőtt már felidéztük ezen a napon Retro-cikkünkben, most viszont a hétvége egy elfeledett fontos szereplőjéről szólunk röviden.

fontana-sauber



Az akkor 22 esztendős, a Sauber színeiben karrierje negyedik F1-es hétvégéjét teljesítő Norberto Fontanáról van szó, aki kilenc évvel az 1997-es Európa Nagydíjat követően állt elő a történettel. Korábban is sejteni lehetett, hogy a Ferrari-motoros Sauberrel versenyző ifjú pilóta nem véletlenül tartotta fel Jacques Villeneuve-öt a futamon, s ezt 2006-ban gyakorlatilag megerősítette az argentin, akinek, mint később kiderült, F1-es karrierjének folytatásába került ez az incidens.

A versenyt megelőzően Fontana elbeszélése szerint Jean Todt ellátogatott Peter Sauber motorhome-jába... „Két-három órával a rajt előtt Johnny Herbert és én is ott voltunk, az izmainkat masszírozták éppen. Jean Todt belépett, és egyből a lényegre tért: a Ferrari határozott utasítása, hogy Villeneuve-öt fel kell tartani, ha találkozunk vele a pályán” – idézte fel Fontana a történeteket, majd hozzátette, hogy Peter Sauber is azt mondta neki, hogy nincs más választásuk. Ezt a történetet a svájci csapatfőnök azóta többször tagadta, az viszont tény, hogy Fontana „megtette a dolgát”, hiszen három-négy kanyaron át feltartotta Villeneuve-öt, ami szerinte akár három másodpercébe is kerülhetett.

Persze ez végül nem számított, hiszen a kanadai utolérte a németet, s az emlékezetes ütközéssel el is dőlt a világbajnokság. Mint Fontana elmondta, neki leginkább az fájt, hogy meg sem köszönték neki a manővert, ami később – szerinte – az 1998-as szerződésébe került: „A bajnokság elvesztése után se Schumacher, se Todt nem köszönték meg nekem a dolgot, dühösen elhagyták a motorhome-jaikat, és nem beszéltünk többet” – mondta az argentin, aki azt is hangsúlyozta, hogy korábban elég jó viszonyt ápolt Schumacherrel, amikor öccse ellen versenyzett a német F3-ban, akit Wurzcal, Trullival és Magnussennel egyetemben le is győzött.

„Hónapokkal később ez a szituáció kivégzett engem” – folytatta Fontana, aki a Tyrrell csapatánál szerzett ülést magának 1998-ra, csakhogy amikor a csapat Jacques Villeneuve menedzsere, Craig Pollock kezébe került (hogy egy évvel később létrehozza belőle a BAR-t), aki nem akarta, hogy a védencével kibabrálni próbáló argentin legyen a pilótája, így végül Ricardo Rosset került a helyére, aki egy olyan évben lett a mezőny leggyengébb versenyzője, melyben Esteban Tuero is részt vett...

fontana 

„Pollock kivégzett engem, kaptam tőle egy lefelé tartott hüvelykujjat ezért a manőverért” – mondta az argentin, aki szűk tíz évvel később is azon kesergett, hogy talán másként alakulhatott volna karrierje, ha akkor nem engedelmeskedik Jean Todtnak: „Több veszítenivalóm volt, mint amit nyerhettem a dolgon, de megtettem, amit kellett...”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: