DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 27. hétfő
Retro

Retro – Hamilton nem káromkodott!

Ritkán fordul elő, hogy egy F1-es csapat hivatalos közleményt ad ki állítólagos trágár beszéd miatt, a McLaren 2007-ben ezen a napon mégis erre kényszerült – sőt, Hamilton maga is megszólalt, csapattársáról is.

A McLaren-Mercedes csapata 2007-ben ezen a napon a sajtó nyilvánossága előtt folytatta a kármentést azt követően, hogy öt nappal korábban botrányba fulladt a Magyar Nagydíj időmérő edzése. Mint emlékezhetünk, Fernando Alonso a hírhedt kvalifikáción úgy törölte meg az őt ért vélt vagy valós sérelmet, hogy egészen addig állt csapattársa előtt a bokszutcában, amíg Hamiltonnak már nem maradt ideje felérni utolsó gyorskörére. A spanyol később rajtbüntetést kapott (s az így elveszített pontok nagyon hiányoztak neki a végelszámolásnál), a McLarent pedig megfosztották összes magyarországi pontjától – igaz, ez később a kémbotrány miatt nem is számított.

A brit lapok nem sokkal később arról számoltak be, hogy Hamilton trágár szavakkal (az úgynevezett F-betűs szót használva) kiabált csapatfőnökére, Ron Dennisre, többek közt a következőket idézték tőle – szabad fordításban: „Soha a k***a életbe ne csináljátok ez többet”, illetve „Menjetek és b****átok meg magatokat!”

f1-2007-hun-ham-alo



A McLaren a következő csütörtökön hivatalosan cáfolta mindezt: „Az elmúlt napokban téves és félrevezető jelentések láttak napvilágot a Magyar Nagydíj időmérő edzésén történtekről. Bár a csapat normális esetben nem kommentálná az efféle spekulációkat, Lewis megkért minket, hogy az alaptalan megjegyzéseket egy fontos szempontból igazítsuk helyre. A beszámolók szerint Lewis az F-betűs szót használta Ron Dennisszel beszélve a rádión az edzés leintését követően” – állt a csapat közleményében, mely így folytatódott:

„A csapat megvizsgálta ezt a felvetést, áttekintette a rádióforgalmazást, s ez alapján határozottan kijelentjük, hogy Lewis egyszer sem használta az F-betűs szót a csapattal folytatott kommunikációja során. Az istálló és Lewis is szörnyen csalódott amiatt, hogy az F-betűs szó használata újra és újra megjelenik a médiában.”

Ugyanezen a napon egyébként Lewis Hamilton maga is megszólalt: „Roppant csalódott vagyok, hogy uszító és hazug anyagok kerültek ki a sajtóba, ami árt a magam és a csapat jó hírnevének, ráadásul sokan úgy kezelték ezt, mintha tény lenne” – nyilatkozta Hamilton, aki egyúttal Fernando Alonsóval való viszályát is igyekezett elsimítani a média előtt:

„Csak hogy tisztázzuk, Fernando és én keményen versengünk, de tiszteljük egymást. Mindketten ambiciózus versenyzők vagyunk, győzni akarunk, de nem állunk háborúban, ahogy azt sokan mondják. Bár vasárnap valóban nem beszéltünk egymással, azóta már megtettük, továbbra is profi munkakapcsolatban állunk egymással. Sőt, terveink szerint találkozunk is majd a nyári szünetben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: