DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Retro

Retro – Akinek elege lett a Ferrariból

Diadalmenetre készült az 1990-es Brit Nagydíjon Nigel Mansell, végül azonban a közönség közé hajította kesztyűit, és közölte, hogy befejezi F1-es karrierjét, miután autóját Prostnak adták.

Az 1990-es világbajnokság az épp ma 25 évvel ezelőtt rendezett Brit Nagydíjjal érkezett féltávjához, mely hétvégén magánál a versenynél is emlékezetesebbnek bizonyult az a történet, ami a helyiek első számú hősével, Nigel Mansell-lel esett meg. A brit oroszlán ugyanis felindultságában a verseny után bejelentette visszavonulását...

A szezon nem indult egyszerűen Mansell számára, aki új csapattársat kapott a Ferrarinál Alain Prost személyében. Miközben a francia már második futamán győzni tudott, addig Mansell az első négy versenyen három kiesés mellett egyetlen negyedik helyet tudott felmutatni. Kanadában és Mexikóban aztán dobogóra állhatott, ezt viszont egy újabb kiesés követte Franciaországban, miközben Prost szezonbéli harmadik sikerével 19 pontra növelte a kettejük közti különbséget.

mansell_1990



A Brit Nagydíjon aztán a francia futamot követően ismét Mansellé lett a pole-pozíció, méghozzá fölényesen: a McLareneket hat és nyolc, Prostot kilenc tizeddel verte. A silverstone-i közönség így aztán joggal bízhatott benne, hogy az utolsó futamon, melyet a régi, nagy sebességű pályán rendeztek, hazai győzelem születik majd.

Mansell a rajtnál elvesztette a vezetést Sennával szemben, de később visszaszerezte az első helyet, s magabiztosan őrizte azt, míg a váltója nem kezdett el rakoncátlankodni. Prost ekkor, a verseny kétharmadánál a csapat utasítása ellenére megelőzte őt, majd mindössze kilenc körrel a leintés előtt feladni kényszerült a futamot. Miközben csapattársa átvette a vezetést a bajnokságban, Mansell egészen a hetedik pozícióba esett vissza.

1990_brit_mansell

Önéletrajzi könyvében Mansell később elárulta, hogy amikor kérdőre vonta szerelőit, miért nem ugyanúgy viselkedik az autója, mint az előző hétvégén, kiderült, hogy kicserélték az autókat, miután Prost úgy érezte, hogy csapattársáé jobb, mint az övé. A kieséssel együtt ez már sok volt Mansell számára: a verseny után a közönség közé hajította kesztyűit, és bejelentette, hogy a szezon végén visszavonul a Formula-1-ből.

„Sokkal gyorsabb voltam mindenki másnál, azon csodálkozom, miért nem történik ilyesmi a többiekkel is” – mondta, majd közölte, hogy befejezi karrierjét. „Ez nem kifogás a részemről, csak egy bejelentés... Nem akarom elsírni magam” – tette hozzá a brit, aki nem sokkal később meggondolta magát, s átigazolt a Williamshez, ahol karrierje legjobb évei következtek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: