DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Retro

F1-Archív: A Senna-per felháborító

Így nyilatkozott 18 éve Max Mosley, de sok más érdekes hír is megjelent az elmúlt évtizedek április 24-éin: Ecclestone 100 éves szerződése és pere, Button jövője és pole-ja, a 63 éves Andretti bukása.

2014: Ártatlannak vallotta magát Bernie Ecclestone Münchenben, ahol megkezdődött a Gerhard Gribkowsky megvesztegetéséről szóló ügy tárgyalása.

2012: A Formula-1 első embere, Bernie Ecclestone bejelentette, hogy megegyeztek a francia szervezőkkel arról, hogy a következő szezontól kezdve 2021-ig minden páratlan évben a Paul Ricard-on rendezik az ország nagydíját.

2011: Tizenegy hét után elhagyhatta a Santa Corona-kórházat Robert Kubica, aki február elején szenvedett életveszélyes sérüléseket egy olaszországi raliversenyen.

kubica_mento



2010: Továbbra sem adja fel a Formula-1-es álmot Zoran Stefanovic azt követően, hogy nem tudta csapatát elindítani az idei szezonban. A szerb üzletember közölte, hogy hivatalosan is beneveznek a 2011-es idényre.

2009: A williamses Nico Rosberg zárta az élen a bahreini második szabadedzést, de a Toyota is jó formában van, ahogy azt harmadik helye igazolja. A Brawn valószínűleg altat, Button 6., míg Barrichello 9. lett.

2007: Bernie Ecclestone megerősítette, hogy 15 éven át az általa létrehozott IPO cég irányítja a Török Nagydíjnak otthont adó Istanbul Parkot.

2006: Aguri Suzuki elmondása szerint egyelőre nem döntött versenyzője, Yuji Ide jövőjéről, aki bántó lassúsága mellett főként az imolai futam első körében okozott balesettel hívta fel magára a figyelmet, mely során felborította riválisa, Albers autóját.

albers_ide

2005: Fantasztikus küzdelmet, generációk harcát hozta az imolai San Marinó-i Nagydíj, melyet Fernando Alonso nyert meg a Ferrarival váratlanul feltámadó Michael Schumacherrel szemben. A versenyt mai Retro-cikkünkben idéztük fel részletesen.

2004: Jenson Button saját maga és csapata, a BAR első pole-ját szerezte az imolai hétvége időmérő edzésén, mely egyúttal a Honda első rajtelsősége volt Ayrton Senna 1992-es kanadai edzésgyőzelme óta. Michael Schumacher hibázott, és „csak” második lett, míg a harmadik rajtkockát Juan Pablo Montoya szerezte meg.

2003: „Nagyon szerencsés vagyok, minden roppant gyorsan történt” – nyilatkozta tegnapi balesetéről a 63 éves Mario Andretti, aki Indianapolisban bukott hatalmasat 300 kilométer per óra feletti sebességgel, miután ráhajtott a Kenny Brack balesete után visszamaradt törmelékre.

2001: Az FIA megerősítette, hogy a Formula-1 kereskedelmi jogai 100 évre Bernie Ecclestone családi trösztjéhez, az SLEC-hez kerülnek. A jelenlegi szerződés 2010-ben jár le, ezt követően kezdődik a következő 100 esztendős ciklus...

2000: Egyelőre nem kíván ifjú versenyzője, Jenson Button jövőjéről beszélni Sir Frank Williams csapatfőnök, akinek legkésőbb szeptemberig döntenie kell, hogy ő vagy a CART-ban szereplő Juan Pablo Montoya legyen Ralf Schumacher csapattársa.

1998: Mika Hakkinen volt a leggyorsabb az imolai San Marinó-i Nagydíj pénteki napján csapattársát megelőzve, míg a harmadik legerősebb időt Michael Schumacher érte el. Az első edzés során mindkét Ferrari elhagyta a pályát, Irvine el is ásta magát a kavicságyban.

irvine_1998imola

1997: Felháborítónak nevezte a Senna-pert Max Mosley, aki azt is kilátásba helyezte, hogy elviszi az F1-et Olaszországból, ha Frank Williamst vagy más csapattagot elítélnek a brazil versenyző halála miatt.

1996: Holland sajtóértesülések szerint a következő futamon nem Tarso Marques, hanem Giancarlo Fisichella vezetheti a Minardi másik autóját Pedro Lamy mellett. Az olasz korábban az idénynyitón kapott szerepet. A hírek arra is kitérnek, hogy a korábbi beszámolókkal ellentétben Taki Inoue nem kap szerepet a faenzai istállónál.

2004-03

A magazin 2004. áprilisi címlapja - az aktuális AFM ajánlója és előfizetési információk itt.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: