DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Retro

F1-Archív: Prost ülhet be Hakkinen helyére?

Egy évre előre fejleszt a Honda, ütős a kettős diffúzor, nem zárták ki Schumachert, aki Laudát kritizálta, búcsúzunk a Lolától, Petrov dobogón, Button rekordja. Március 27. F1-es hírei.

2013: A patinás Williams istálló alapítója, Sir Frank lányát, Claire-t nevezte ki helyettesének – ő a második nő Monisha Kaltenborn után, aki ennyire fontos szerepet kap egy F1-es istálló vezetésében.

2011: Fölényes győzelmet aratott Sebastian Vettel a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon, ahol a Pirelli és a DRS bemutatkozott az F1-ben. Lewis Hamilton második lett, míg a harmadik helyet nagy meglepetésre a renault-s Vitalij Petrov szerezte meg remek rajtja után.

petrov_2011_D



2010: A Red Bull versenyzői szerezték meg Melbourne-ben az első két rajthelyet Vettel-Webber sorrendben, tovább tart tehát a Milton Keynes-iek jó egykörös formája. A második sorból Alonso és Button, míg mögülük Massa és Rosberg indulhat. Michael Schumacher a hetedik helyen zárta a kvalifikációt.

2009: Az első három helyen egyaránt kettős diffúzorral szerelt autó végzett a szezonnyitó ausztrál hétvége második szabadedzésén Rosberg, Barrichello, Trulli sorrendben, sőt az első hét közé is csak Mark Webber tudott beférni a Brawn, a Toyota és a Williams versenyzőin kívül.

2008: Ross Brawn egyértelművé tette, hogy bár még csak március van, a Honda máris 2009-es autójára koncentrál, hiszen a nagy szabályváltozások miatt kiemelten fontos ez a fejlesztőprogram.

2005: Miután úgy néz ki, hogy Juan Pablo Montoya sérülése miatt nem indulhat Bahreinben, a McLarennek át kell alakítania harmadik autóját, hogy Alexander Wurz beférjen a versenygépbe – hiszen az eddigi harmadik számú versenyző Pedro de la Rosa minden bizonnyal a kolumbiait fogja helyettesíteni.

wurz_mclaren

2002: Michael Schumacher szimpatikusnak találja az újonnan bevezetett tíz rajthelyes büntetést, melyet akkor alkalmazhatnak, ha valaki valamilyen kihágást követ el egy versenyen. „Ez egy sokkal észszerűbb módja azok megbüntetésének, akik nem viselkednek megfelelően ahelyett, hogy egy egész versenyről eltiltanánk őket” – mondta a négyszeres bajnok.

2001: Sorozatban elért hetedik futamgyőzelmére készül Brazíliában Michael Schumacher, míg csapattársa, Rubens Barrichello épp ennyi alkalommal próbált hiába nyerni hazai versenyén. A Ferrari brazil pilótája megfogadta, hogy mindkettőn változtatni fog: „Nem akarok örökre második számú lenni, az elsődleges kihívás számomra az, hogy megverjem Schumachert.”

2000: Órákig úgy tűnt, hogy veszélyben forog Michael Schumacher interlagosi futamgyőzelme, de végül nem találták szabálytalannak autóját, ellentétben a második helyen végző David Coultharddal, akit kizártak a versenyből. Ha a németet is diszkvalifikálják, akkor Giancarlo Fisichella ölébe hullott volna élete első győzelme, így viszont maradt neki a második hely. A 3-4. pozíció a két Jordané, Frentzené és Trullié lett, majd következett a két Williams, Ralf Schumacher és az újonc Jenson Button. Utóbbi minden idők legfiatalabb pontszerzője lett Ricardo Rodriguez 38 éves rekordját megdöntve.

button_williams

1999: Michael Schumacher kemény támadást intézett a pár napja a Ferrarit kritizáló tanácsadó, Niki Lauda ellen: „Már elvesztette azt a képességét, hogy felismerje, miért nem működnek egyes dolgok” – majd hozzátette: „A csapat egyedül is működik, Lauda munkájára már nincs szükség.”

1998: Az FIA a mai szabadedzésekre betiltotta a McLaren, a Williams és a Jordan által használt új fékrendszert, miután több csapat, köztük a Ferrari is panaszt emelt a technikai megoldás ellen.

1997: Immár biztos, hogy véget ért a Lola rövidke F1-es kalandja: miután a MasterCard megvonta a támogatást a Melbourne-ben szégyenteljesen teljesítő istállótól, s így nem tudták vállalni a szereplést a továbbiakban.

1996: A pletykák szerint az FIA hajlandó lenne azonnali hatállyal megújítani Alain Prost szuperlicenszét, hogy ő helyettesíthesse a McLarennél azt a Mika Hakkinent, aki bár ott volt az idénynyitón, még mindig nem épült fel teljesen a tavalyi idényzárón elszenvedett hatalmas balesetét követően.

prost_mclaren_1996

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: