DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 12. csütörtök
Ralikrossz

Újra Eb-dobogón Benyó, két év szünet után nyert Hansen

Timmy Hansen és Kristoffersson osztozott a WRX győzelmein Belgiumban, az RX1 Európa-bajnokságon pedig három magyar is a hatfős döntőben szerepelt.

A világbajnoki szezon harmadik helyszínén, Mettet-ben a szombati napot Johan Kristoffersson kezdte a legtöbb előfutamponttal, a maximális tízzel két menet után, az elődöntőben azonban rossz rajtját kihasználva megelőzte őt Kevin Hansen, a másik ágat pedig Timmy Hansen nyerte, így a két testvér indult az első két helyről a két Peugeot 208 RX1e-vel.

A 2019-es világbajnok győzelemre váltotta rajtelsőségét a döntőben: 2022 október óta első sikere egyben azt is jelentette, hogy a „Technológiák csatájában” a nyirádi szombat után másodszor is győzte le az elektromos hajtás a belsőégésű motort – a második Ole Christian Veiby lett a benzines VW Polóval. Kevin Hansen ráadásul 29 ezred különbséggel a dobogóról is letaszította Kristofferssont, a vb-éllovasnak azonban így sem kellett túlzottan aggódnia pontelőnye miatt.



A vasárnap után pedig végképp nem kell, ezúttal Kristoffersson minden alkalommal megnyerte saját futamát, hatból negyedik győzelmével megszerezte a maximális 30 egységet. Timmy Hansen a győzelem után ezúttal csak ötödik lett, Kevin Hansen és Veiby álltak a dobogón.

A hatszoros ralikrossz-világbajnok pontelőnye 39 pont három duplaforduló elteltével és kettővel a szezon vége előtt, a KMS 1-2-ben áll, mivel a mezőnyben legtöbb dobogónál, szám szerint ötnél járó Veiby a második, majd Kevin és Timmy Hansen következett.

Remekeltek a magyarok az Euro RX1-ben

A Nyirádon látott hazai dömping után Belgiumba is szép számmal utaztak magyarok, a 15 fős RX1-nek hat részvevője is volt piros-fehér-zöld zászlójelzéssel. Közülük nagyot ment az előfutamot nyerő Mózer Márk és a köztes listán negyedik Benyó Máté, ráadásul egy büntetésből profitálva még Kiss László is bejutott a döntőbe – a hat résztvevőből három magyar volt. A fináléban Benyó az első után rögtön második dobogóját is megszerezte az Eb-szinten, Mózer ötödik lett, a kieső Kisst hatodikként értékelték.

Kettő híján maximális ponttal zárta a hétvégét Patrick O’Donovan, aki ezzel háromból három győzelemnél áll – az Európa-bajnoki cím félig már az övé az utolsó forduló, Portugália előtt. Jurij Belevszkij második lett és a tabellán is ezen a helyen áll, Benyó pedig összetett bronzérmet szerezhet szeptember 7-8-án, mivel Mika Liimatainennel egélban, a harmadik helyen áll Belgiumot követően.

A bajnokság egyedül az RX3-ban nyitott, ahol az első két fordulót Nils Volland nyerte Joao Ribeiro előtt, a portugál viszont maximális 40 pontos hétvégével vágott vissza, míg a német csak harmadik lett, a szezonzáró előtt így egyetlen pontra csökkent vezetése kihívójához képest.

Kovács Sámuel höljesi, illetve Szabó Krisztián nyirádi dobogója után ezúttal nem jutott döntőbe magyar ebben a kategóriában: a hetedikként értékelt Körmöczi Balázs lecsúszott onnan, Kovácsnak pedig csak egy teljesített előfutama volt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: