DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Ralikrossz

Először dobogón magyar a Ralikrossz-világbajnokságon

A hazai autósport fontos mérföldkövét jelentő esemény történt Spa-Francorchamps-ban: Szabó Krisztián harmadik pozícióban végzett a WRX döntőjében. Nem csupán ő, magyar ralikrosszos sem ért el korábban ilyen eredményt. Egy Európa-bajnokot is felavattak Belgiumban.

Szokatlan név zárta első helyen a köztes eredménylistát Spa-Francorchamps-ban a Ralikrossz-világbajnokságon: négy kvalifikációs futam alapján Kevin Abbring volt az első. A „hazai” pályán versenyző holland két futamsikert is hozott, így annak ellenére megszerezte a 16 pontot, hogy a Q2-ben a sor végén zárt, miután kiforgatták. Nagyágyúkat előzött meg: Johan Kristofferssont, Timmy Hansent és Niclas Grönholmot, akiknek szintén volt gyenge futama.

Meglepetésre az elődöntőben két esélyes is lemorzsolódott, az elsőben Abbring, a másodikban Grönholm. Az első ágról három svéd, Kevin Hansen, Anton Marklund és Timmy Hansen jutottak tovább, a másodikról Kristoffersson, Szabó Krisztián – a kiváló második hellyel – és a belga Enzo Ide.



Ez az eredmény harmadik rajtkockát jelentett Szabó számára a döntő rajtrácsán. Az első sorból induló Kristoffersson és Kevin Hansen megőrizte a pozíciókat – a címvédő bajnok zsinórban második győzelmét szerezte, gyenge szezonkezdetét követően magára talált –, a GRX magyarja pedig szintén tartotta a harmadik helyet, a vb-éllovas Timmy Hansent maga mögött tartva három tizedmásodperc különbséggel. Szabó harmadik helyen futott be, pályafutása és Magyarország első dobogóját szerezve a Ralikrossz-vb-n!

A világbajnokságban Timmy Hansen vezet (151 pont), de Kristoffersson már a második (139 pont). Kevin Hansen (136 pont), Niclas Grönholm (123 pont) és Szabó Krisztián (108 pont) alkotják az első ötöt.

Négy fordulóból állt idén az RX1 Európa-bajnokság, a szezonzáróra, Spa-Francorchamps-ba pedig reális győzelmi esélyekkel három pilóta érkezett: az éllovas Fabien Pailler (62 pont), Andreas Bakkerud (60 pont) és Andrea Dubourg (54 pont) – annak ellenére, hogy egyikük sem nyert futamot a szezon során. Kisebb esélye két futamgyőztesnek, Janis Baumanisnak (48 pont) és René Münnichnek (41 pont) is maradt, habár utóbbi egy hétvégét kihagyott. A harmadik nyertes, a 46 pontos Thomas Bryntesson nem vett részt Spában.

Belgiumban Bakkerud – aki egyébként Lajos Gyula „Luigi” ülését vette át az Eb-n napokkal a szezonnyitó előtt az ES Motorsportnál és maradt végül a teljes szezonra – nem bízott semmit a véletlenre, négyből három kvalifikációs futamot megnyert, győzött az elődöntőben és balszerencsés döntős sorozatának véget vetve a fináléban is. Segítette az is, hogy az egyik kvalifikációs futamon éppen a három rivális, Pailler, Dubourg és Baumanis ütköztek egymással.

Legközelebbi üldözője a Q4-ben nyerő Fabien Pailler volt, de a franciának be kellett érnie a második hellyel a versenyen és a pontversenyben is, négy egységgel az Európa-bajnok Bakkerud mögött. A norvég csapattársa, Janis Baumanis harmadik lett a futamon, ugyanígy a bajnokságban is.

A magyar delegációból Kárai Tamás négyből harmadik alkalommal bejutott a döntőbe, ahol ötödik lett – a bajnokságban a 7. pozícióban végzett az Audival. Csucsu épp Kárai mögött negyedikként célba érve elődöntőben esett ki, ő 10. lett a pontversenyben.

Az RX3 Európa-bajnokságon Jurij Belevszkij és Marat Knyazev volt a négy kvalifikációs futam leggyorsabbja, valamint a két elődöntő nyertesei: éppen a Volland Racing orosz párosa volt a Q2 látványos balesetének két érintettje, amelyért még is büntették mindkettőjüket. A döntőben Belevszkij szezonja harmadik győzelmét szerezte Knyazev és Jan Cerny előtt, a hazai pilóta, Kobe Pauwels a Q2-t még nyerte, de végül csak ötödik lett. A mezőny megszokott magyar tagja, Szíjj Zsolt nem indult ezen a hétvégén. Az RX3 szezonja még nem ért véget, ők Portugáliában is versenyeznek, Belevszkij sikere azonban szinte garantálható 24 pontos előnye mellett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: