DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Ralikrossz

Visszatér a WRX-be a világverő világbajnok!

Nagy hír a ralikrossz számára, hogy egy WTCR-es kitérő után újra a vb-n indul Johan Krisoffersson, aki utolsó két évében 24-ből 18 futamgyőzelmet szerzett. A címvédő Timmy Hansen is már biztosan a rajtrácson lesz.

Kirívóan jól sikerült a kétszeres ralikrossz-világbajnok Johan Kristoffersson kalandja a WTCR-ben: a svéd a legjobb újoncként három futamot nyert és ötödik lett az összetettben. Ennek ellenére – csapatához, a kiszálló Sebastien Loeb Racinghez hasonlóan – nem marad a mezőnyben, ami rossz hír a túraautózásnak, de annál jobb a ralikrossz számára. Szerdán megerősítették visszatérését domináns sikerei helyszínére, a WRX-be.

A svéd a családi istálló, a Kristoffersson Motorsport színeiben szerepel idén, amellyel korábban, 2014 és 2016 között már versenyzett a világbajnokságon. Egy Volkswagen Polót vezet, azt a márkát, amellyel a gyári PSRX versenyzőjeként 2017-ben 12-ből 7, 2018-ban pedig 12-ből 11 futamgyőzelemmel leigázta a ralikrossz királykategóriáját.

 



„Hektikus időszakom volt, és nem a legegyszerűbb utat követtem. Sok alternatíva közül választhattam, de nagyon elégedettnek érzem magam. A ralikrossz rendkívül közel áll a szívemhez” – kommentálta a bejelentést Kristoffersson. „Felzárkóztam a versenyekkel, amelyeken nem voltam jelen, és arra a következtetésre jutottam, hogy az ellenfeleim mind erősödtek 2019 folyamán.”

Kristoffersson a Volkswagen Dealerteam Bauhaus névre keresztelt istálló egyetlen pilótája lesz a WRX-ben. Kiemelte azt is, nehezebb feladat vár rá, mint a múltban, hiszen bár a nyerő autóval egyesíti újra erejét, gyári támogatás már nem áll mögötte: „Természetesen a győzelem lesz a cél, de aki ebben a bizniszben van, az mind tudja, hogy ez nem ilyen könnyű. Végső soron privát csapat vagyunk, forrásaink limitáltak, közelében sincsenek a 2017-es és 2018-as szintnek. A bázis is Arvikában lesz, nem Hannoverben, habár a forrásokat a Volkswagen Motorsporttól vásároljuk” – magyarázta Kristoffersson.

 

Miután 2019-ben az összes korábbi világbajnok elhagyta a WRX-et, a mai bejelentéssel egyértelműen nagyot ugrik a széria nívója. Svédországban kifejezetten dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen szintén a napokban vált hivatalossá, hogy Kristoffersson trónörököse, a tavalyi bajnokságot pontazonossággal, győzelmek száma alapján megnyerő Timmy Hansen is a mezőnyben lesz, változatlanul a Team Hansen színeiben.

Az utóbbi időszakban megszaporodó bejelentések alapján 11 hely kelt el a rajtrácson. Kristoffersson és Hansen mellett ott lesz Kevin Hansen (Team Hansen / Peugeot), Niclas Grönholm és Timur Timerzsanov (GRX / Hyundai), Robin Larsson (JC Raceteknik / Audi), Guerlain Chicherit, Rokas Baciuska és Anton Marklund (GCK / Renault), valamint Timo Scheider és René Münnich (Münnich / SEAT). Várhatóan a tavaly debütáló Szabó Krisztiánt is a mezőnyben találjuk, a Formula.hu korábbi értesülései alapján a GRX-nél.

Frissítve: Pár órával Kristoffersson bejelentése után érkezett az újabb hír, hogy az RX Cartel, a Hansennel pontegyenlőségben bajnoki ezüstérmes Andreas Bakkerud csapata is jelen lesz a rajtrácson, ám a GCK-val társulva, és Audi helyett Renault Megane-ra váltva. Bakkerud és Liam Doran maradnak az alakulat versenyzői.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: