DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

Vincze Ferenc nyerte a Szilveszter Ralit

A Hungaroringen rendezték az évet lezáró, tét nélküli futamot - az egy év kihagyás után visszatérő Vincze Ferenc hat szakaszból négyet is megnyert, így összetettben is ő zárt az élen.

Két nap alatt hat gyorsasági szakaszt kellett teljesítenie az idei Szilveszter Rali mezőnyének, a futamot pedig az időjárás is alaposan megkavarta. A kiemelkedően magas létszámmal elrajtolt évzáró, tét nélküli "bulifutamot" a Hungaroringen és annak környékén bonyolították le, a hagyományoknak megfelelően egy "külső" és egy "belső" szakasz kialakításával. Az élmezőnyben ott volt Petr Semerad, Simon Wagner, vagy Ondrej Bisaha is, mint nívós külföldi pilóta, de Velenczei Ádám, Botka Dávid, Kazár Miklós, vagy éppen az egy év kihagyás után visszatérő Vincze Ferenc is az első helyekért szeretett volna küzdeni.

Az első keddi szakaszon Vincze rögtön jelezte, hogy hiába a bő tizenkét hónapos kihagyás, nincs rajta rozsda és azonnal egy legjobb idővel nyitott, majd a másodikra elrontotta a gumiválasztást, így visszacsúszott az ötödik helyre. A vezetést a nap végén az osztrák bajnok Wagner birtokolta, de csak pár tizeddel vezetett a cseh Semerad és nem egészen két másodperccel a futamot 2018-ban megnyerő, szintén cseh Bisaha előtt, Velenczei pedig tíz másodperces lemaradással volt negyedik.

vincze11



A szerda reggeli program a jeges körülmények miatt kicsit csúszott (a takarító autó is becsúszott az árokba), de ismét Vincze kapta el legjobban a rajtot: a szécsényi pilóta őrült idővel több mint tíz másodpercet adott a második legjobbnak a nap első gyorsaságiján. A következő pályán aztán annak ellenére is szintén ő volt a leggyorsabb, hogy elütött egy eléugró nyulat, így pedig már el is tüntette a keddi hátrányát és visszavette a vezetést Bisaha és Semerad előtt - Wagner ezt a szakaszt elrontotta, így lecsúszott a negyedik helyre, Velenczei pedig defektet kapott a kör során, így az ötödik helyről várhatta az utolsó két gyorsaságit.

Vincze aztán itt is megnyerte az elsőt Wagner, Semerad és Bisaha előtt (még úgy is, hogy lefulladt a rajtban), így azzal a tudattal várhatta az utolsó szakaszt, hogy ha nem hibázik, akkor futamgyőzelmet ünnepelhet. Ezt pedig nem is rontotta el: ezt a gyorsaságit Semerad nyerte Wagner előtt, Vincze bejött harmadiknak, így pedig 3,2 másodperces előnnyel behúzta a futamot - parádésan sikerült a 2019-es magyar bajnok visszatérése.

Semerad lett a második, Bisaha a harmadik, Wagner a negyedik, Velenczei pedig az ötödik helyre hozta be a Skodát.

Az eredmények itt megtekinthetők!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: