Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. június 15. kedd
Rali

Veszélybe került a legfontosabb hazai raliverseny

Az MNASZ elnöke, Oláh Gyárfás közleményt adott ki arról, hogy szerda délelőtt előzmény nélkül közölték vele az ERC részéről: a magyar promóterrel egyeztetve két hónappal előrehozzák a Rally Hungaryt.

Az eredetileg decemberben megjelent Rali Európa-bajnoki versenynaptár (amely az ERC oldalán jelenleg is megtalálható) szerint október 22-24-én tartanák a nyíregyházi központú versenyt, a módosítást egyelőre nem jelentették be hivatalosan. Az augusztusi időpontban – amely ráadásul egybeesik a WTCR-hétvégével – szinte lehetetlen lenne megrendezni a versenyt közelsége miatt.

Oláh Gyárfás közleménye teljes hosszában:

Közlemény az ERC magyarországi futamával kapcsolatban

Tisztelt Tagjaink, Versenyzők és Rally kedvelők!

Mint azt tudjátok, 2015-ban célul tűztem ki, hogy Magyarországon újra rally Európa-bajnoki futamot rendezzünk. Ennek érdekében átalakítottuk a hazai szabályrendszert, új helyszíneket hoztunk a hazai rally bajnokságba és meggyőztük az FIA illetékeseit, hogy hazánk méltó a kontinentális bajnokság zárófutamának megrendezésére is. 2018-ban egy fantasztikus kandidáló futamon bizonyítottuk, hogy a régmúlt Zemplén-rally pályáin érdekes és profi versenyt tudunk rendezni. 2019-ben tovább fejlődött a verseny színvonala és tavaly azon kevés országok közé tartoztunk, akik a nehéz, pandémiás időszakban is versenyrendezést vállaltak. Őszintén mondom, a teljes rendezői csapat, az MNASZ képviselői, sportbírók és mindenki, aki ott volt a helyszínen óriási áldozatokat hozott azért, hogy a verseny megrendezésre kerüljön. A kormány és a város támogatása nélkül az elmúlt 3 év nem valósulhatott volna meg. Tavaly decemberben megjelent a 2021-es ERC naptár, melyben az FIA ERC magyarországi futama hosszas tárgyalásokat követően október végére került. A nevezett időpontot a rendező, az MNASZ és az FIA Motorsport Világtanácsa is jóváhagyta, mely alapján elindultak a tárgyalások a hatóságokkal, szponzorokkal és az FIA Rally Safety Task Force tagjaival, akiket június első napjaira várunk hazánkba az előzetes pályabejárásra. Minden szervezési feladatot előkészítettünk az októberi dátumra.A mai napon 11 órakor kaptam egy telefonhívást az ERC promóterének képviselőjétől, Jean-Baptiste Ley úrtól, aki arról tájékoztatott, hogy a hazai promóterrel (TRP Kft, Őry Tamás és Őry Kornél) történt hosszas, heteken át tartó egyeztetés után a mai napon 12 órakor megjelenik a módosított versenynaptár, mely szerint a magyar ERC futam augusztus harmadik hetében kerül megrendezésre. Döbbenten hallgattam a tájékoztatást 1 órával a tervezett sajtómegjelenés előtt (melyet azóta töröltek), hiszen erről a módosításról sem az MNASZ, sem az FIA Rally Commission magyar tagja, sőt, a rendező Kelet Autósport sem tud! Hogyan fordulhat elő az, hogy a hazai promóter minden szakmai átgondolás és egyeztetés nélkül 2 hónappal előrébb hozza az ERC-futamot? Erre nem tudok választ adni! Sok kérdés merül fel, ami még megválaszolatlan! Tudunk-e a Zemplénben versenyt rendezni ebben az időpontban? Kapunk-e engedélyt a hatóságoktól egy nyári időpontra? Az engedélyek beadási határideje 90 nap! Megrendezhető-e szakmailag, és erkölcsileg támogatható-e a verseny azonos időpontban egy hazai rendezésű autós Világkupával? Véleményem szerint nem és az ilyen egybeeséseket mindig kerültük! Most, amikor minden rendező későbbi időpontokra halasztja a versenyeket, szeretnénk-e mi magyarok az előrébb hozott dátumon zárt kapuk mögött rendezni, vagy csak korlátozott számú nézőt beengedni a versenyre? Az anyagi forrás előteremthető-e a verseny megrendezéséhez? Számtalan további kérdésem lenne, de nem sorolom, hiszen értitek, milyen aggályok merülnek fel azonnal.

A magyar promóter akinek nincs érvényes szerződése a verseny megrendezésére ezzel a felelőtlen és szakmailatlan lépésével veszélybe sodorta a hazai rallysport legfontosabb versenyét. Vajon szándékosan hozta ilyen nehéz helyzetbe a magyar autósportot és a szövetséget és vállalja a felelősséget azért ha az új időpontban nem megrendezhető a verseny? Ezt még nem tudom és első körben ezzel nem is kívánunk foglalkozni, mert most minden energiánkkal a probléma megoldására koncentrálunk! A közlemény megírása után azonnal felveszem a kapcsolatot a rendezővel, hatóságokkal, a kormányzat képviselőivel, hogy megoldást találjunk erre az érthetetlen helyzetre. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy megmentsük a hazai ERC-futamot, és lehetőleg az eredetileg tervezett időpontra kérjük vissza, de őszinte leszek, erre csekély esélyt látok.

Ugyanakkor vizsgálatot indítok annak érdekében, hogy kiderüljön, miként fordulhat elő, hogy a hazai promóter heteken át tartó egyeztetéseket követően úgy módosítja a rendezvény időpontját, hogy arról sem a sportági szakszövetséggel, sem a Rally bizottságokkal, sem pedig a rendezővel nem egyeztetett!

Sporttársi üdvözlettel

Oláh Gyárfás

MNASZ elnöke

 

A közleményre Őry Tamás, a verseny promótere rövidesen reagált:

Reakció Oláh Gyárfás MNASZ elnök úr mai napon megjelent közleményére:

Kedves Rally Rajongók!

Ahogyan ti is tudjátok, Magyarország tavaly minden nehézséget leküzdve egyike volt azon kevés helyszíneknek, ahol az eredeti elképzeléseknek megfelelően, a járványügyi szabályozások szigorú betartásával sikerült megrendezni az Európa-bajnokság egyik futamát, a Rally Hungary-t.

Sajnos a járvány az idén is megnehezíti a nemzetközi sorozatok szervezőinek dolgát, folyamatosak az átrendeződések a különböző versenynaptárakban. A közelmúltban valóban érkezett hozzánk egy megkeresés azzal kapcsolatban, hogy vizsgáljunk meg alternatív időpontokat a Rally Hungary ERC-futammal kapcsolatban, a sorozat költséghatékonyabbá tétele érdekében. A hivatalos közlemény megjelenéséig azonban ezekről az egyeztetésekről nem számolhattunk be.

Az idei szezonra készülve, év elején rendezőtársunk, a Kelet Autósport jelezte az MNASZ felé, hogy a pandémiás helyzetre való tekintettel az idei versenyt nem tudja megrendezni, amit sajnálattal vettünk tudomásul, majd elkezdtünk megoldást keresni a helyzetre. Ez az oka annak, hogy velük tényleg nem történt további egyeztetés az időponttal kapcsolatban. A jóváhagyási folyamatban történt egy kommunikációs félreértés, amiért természetesen vállaljuk a felelősséget.

Szeretnénk azonban leszögezni: továbbra is elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy találjunk egy mindenki számára előnyös megoldást, hiszen ahogy eddig, továbbra is a rendezvény sikerét tartjuk szem előtt.

Bízunk benne, hogy mielőbb sikerül megoldást találni a kialakult helyzetre, addig is köszönjük a támogatásotokat!

Találkozunk a versenypályákon!

Üdvözlettel,

Őry Tamás

Truck Race Promotion Kft.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?