DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Rali

Veszélybe került a legfontosabb hazai raliverseny

Az MNASZ elnöke, Oláh Gyárfás közleményt adott ki arról, hogy szerda délelőtt előzmény nélkül közölték vele az ERC részéről: a magyar promóterrel egyeztetve két hónappal előrehozzák a Rally Hungaryt.

Az eredetileg decemberben megjelent Rali Európa-bajnoki versenynaptár (amely az ERC oldalán jelenleg is megtalálható) szerint október 22-24-én tartanák a nyíregyházi központú versenyt, a módosítást egyelőre nem jelentették be hivatalosan. Az augusztusi időpontban – amely ráadásul egybeesik a WTCR-hétvégével – szinte lehetetlen lenne megrendezni a versenyt közelsége miatt.

Oláh Gyárfás közleménye teljes hosszában:

Közlemény az ERC magyarországi futamával kapcsolatban

Tisztelt Tagjaink, Versenyzők és Rally kedvelők!

Mint azt tudjátok, 2015-ban célul tűztem ki, hogy Magyarországon újra rally Európa-bajnoki futamot rendezzünk. Ennek érdekében átalakítottuk a hazai szabályrendszert, új helyszíneket hoztunk a hazai rally bajnokságba és meggyőztük az FIA illetékeseit, hogy hazánk méltó a kontinentális bajnokság zárófutamának megrendezésére is. 2018-ban egy fantasztikus kandidáló futamon bizonyítottuk, hogy a régmúlt Zemplén-rally pályáin érdekes és profi versenyt tudunk rendezni. 2019-ben tovább fejlődött a verseny színvonala és tavaly azon kevés országok közé tartoztunk, akik a nehéz, pandémiás időszakban is versenyrendezést vállaltak. Őszintén mondom, a teljes rendezői csapat, az MNASZ képviselői, sportbírók és mindenki, aki ott volt a helyszínen óriási áldozatokat hozott azért, hogy a verseny megrendezésre kerüljön. A kormány és a város támogatása nélkül az elmúlt 3 év nem valósulhatott volna meg. Tavaly decemberben megjelent a 2021-es ERC naptár, melyben az FIA ERC magyarországi futama hosszas tárgyalásokat követően október végére került. A nevezett időpontot a rendező, az MNASZ és az FIA Motorsport Világtanácsa is jóváhagyta, mely alapján elindultak a tárgyalások a hatóságokkal, szponzorokkal és az FIA Rally Safety Task Force tagjaival, akiket június első napjaira várunk hazánkba az előzetes pályabejárásra. Minden szervezési feladatot előkészítettünk az októberi dátumra.



A mai napon 11 órakor kaptam egy telefonhívást az ERC promóterének képviselőjétől, Jean-Baptiste Ley úrtól, aki arról tájékoztatott, hogy a hazai promóterrel (TRP Kft, Őry Tamás és Őry Kornél) történt hosszas, heteken át tartó egyeztetés után a mai napon 12 órakor megjelenik a módosított versenynaptár, mely szerint a magyar ERC futam augusztus harmadik hetében kerül megrendezésre. Döbbenten hallgattam a tájékoztatást 1 órával a tervezett sajtómegjelenés előtt (melyet azóta töröltek), hiszen erről a módosításról sem az MNASZ, sem az FIA Rally Commission magyar tagja, sőt, a rendező Kelet Autósport sem tud! Hogyan fordulhat elő az, hogy a hazai promóter minden szakmai átgondolás és egyeztetés nélkül 2 hónappal előrébb hozza az ERC-futamot? Erre nem tudok választ adni! Sok kérdés merül fel, ami még megválaszolatlan! Tudunk-e a Zemplénben versenyt rendezni ebben az időpontban? Kapunk-e engedélyt a hatóságoktól egy nyári időpontra? Az engedélyek beadási határideje 90 nap! Megrendezhető-e szakmailag, és erkölcsileg támogatható-e a verseny azonos időpontban egy hazai rendezésű autós Világkupával? Véleményem szerint nem és az ilyen egybeeséseket mindig kerültük! Most, amikor minden rendező későbbi időpontokra halasztja a versenyeket, szeretnénk-e mi magyarok az előrébb hozott dátumon zárt kapuk mögött rendezni, vagy csak korlátozott számú nézőt beengedni a versenyre? Az anyagi forrás előteremthető-e a verseny megrendezéséhez? Számtalan további kérdésem lenne, de nem sorolom, hiszen értitek, milyen aggályok merülnek fel azonnal.

A magyar promóter akinek nincs érvényes szerződése a verseny megrendezésére ezzel a felelőtlen és szakmailatlan lépésével veszélybe sodorta a hazai rallysport legfontosabb versenyét. Vajon szándékosan hozta ilyen nehéz helyzetbe a magyar autósportot és a szövetséget és vállalja a felelősséget azért ha az új időpontban nem megrendezhető a verseny? Ezt még nem tudom és első körben ezzel nem is kívánunk foglalkozni, mert most minden energiánkkal a probléma megoldására koncentrálunk! A közlemény megírása után azonnal felveszem a kapcsolatot a rendezővel, hatóságokkal, a kormányzat képviselőivel, hogy megoldást találjunk erre az érthetetlen helyzetre. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy megmentsük a hazai ERC-futamot, és lehetőleg az eredetileg tervezett időpontra kérjük vissza, de őszinte leszek, erre csekély esélyt látok.

Ugyanakkor vizsgálatot indítok annak érdekében, hogy kiderüljön, miként fordulhat elő, hogy a hazai promóter heteken át tartó egyeztetéseket követően úgy módosítja a rendezvény időpontját, hogy arról sem a sportági szakszövetséggel, sem a Rally bizottságokkal, sem pedig a rendezővel nem egyeztetett!

Sporttársi üdvözlettel

Oláh Gyárfás

MNASZ elnöke

 

A közleményre Őry Tamás, a verseny promótere rövidesen reagált:

Reakció Oláh Gyárfás MNASZ elnök úr mai napon megjelent közleményére:

Kedves Rally Rajongók!

Ahogyan ti is tudjátok, Magyarország tavaly minden nehézséget leküzdve egyike volt azon kevés helyszíneknek, ahol az eredeti elképzeléseknek megfelelően, a járványügyi szabályozások szigorú betartásával sikerült megrendezni az Európa-bajnokság egyik futamát, a Rally Hungary-t.

Sajnos a járvány az idén is megnehezíti a nemzetközi sorozatok szervezőinek dolgát, folyamatosak az átrendeződések a különböző versenynaptárakban. A közelmúltban valóban érkezett hozzánk egy megkeresés azzal kapcsolatban, hogy vizsgáljunk meg alternatív időpontokat a Rally Hungary ERC-futammal kapcsolatban, a sorozat költséghatékonyabbá tétele érdekében. A hivatalos közlemény megjelenéséig azonban ezekről az egyeztetésekről nem számolhattunk be.

Az idei szezonra készülve, év elején rendezőtársunk, a Kelet Autósport jelezte az MNASZ felé, hogy a pandémiás helyzetre való tekintettel az idei versenyt nem tudja megrendezni, amit sajnálattal vettünk tudomásul, majd elkezdtünk megoldást keresni a helyzetre. Ez az oka annak, hogy velük tényleg nem történt további egyeztetés az időponttal kapcsolatban. A jóváhagyási folyamatban történt egy kommunikációs félreértés, amiért természetesen vállaljuk a felelősséget.

Szeretnénk azonban leszögezni: továbbra is elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy találjunk egy mindenki számára előnyös megoldást, hiszen ahogy eddig, továbbra is a rendezvény sikerét tartjuk szem előtt.

Bízunk benne, hogy mielőbb sikerül megoldást találni a kialakult helyzetre, addig is köszönjük a támogatásotokat!

Találkozunk a versenypályákon!

Üdvözlettel,

Őry Tamás

Truck Race Promotion Kft.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: