DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

Kazár Miklós: Fantasztikus érzés volt ismét a bajnoki címért csatázni

Kellett pár nap, hogy a 2018-as bajnoki szezont lezáró Zemplén Rali után lezárja magában az idei bajnokságot a Pro Racers párosa. A korábbi négyszeres abszolút bajnok Kazár Miklós és navigátora, Tóth Zsolt – akiknek ez volt az első közös évük – az idény második felében nyújtott teljesítményével végig harcban állt a bajnoki címért, ráadásul Kazár négy év után ismételten győzni tudott egy versenyen, így elégedetten mehetnének a jól megérdemelt pihenőjükre. Ám erről szó sincs, hiszen egyrészt készülnek a két évzáró viadalra – Mikulás és Szilveszter Rali –, másrészt megkezdték a közös gondolkodást arról, hogy jövőre újra a legjobbakkal küzdhessenek a bajnoki címért.

Amikor az év elején Kazár Miklós szinte mindent lecserélt maga körül – új navigátor Tóth Zsolt személyében, új autó egy Skoda Fabia R5-ös formájában, illetve egy új szerelőcsapat –, sokan úgy vélték, a 2018-as szezon rámegy majd az összecsiszolódásra, ismerkedésre. Azonban már az első versenyeken látható volt, hogy a korábbi négyszeres abszolút bajnok teljesen megújult az új környezetében, és az év második felétől kifejezetten a régi, szinte legyőzhetetlen versenyzőt idézte a teljesítményével. Sőt, Veszprémben hosszú, négy éves ínséges idők után ismételten győzni tudott, és egészen az utolsó versenyig, a Zemplén Rallye leintéséig versenyben volt az abszolút bajnoki címért. A nyíregyházi versenyen például a köd felszálltát követően végig a legjobb háromban zárt a szakaszokon, azaz a megújult környezetében egyértelműen bebizonyította, hogy akár már jövőre képes lehet visszahódítani a bajnoki címet. Nemcsak az új Skoda Fabia R5-össel, hanem a szerelőcsapattal is teljes mértékben összhangba került, Tóth Zsolttal pedig már a kezdettől fogva tökéletesen működtek együtt, maximálisan megbízva egymásban.

2018-Pro Racing-Kazár Miklós-évértékelő3



– Régen lehetett ilyen érzése, hogy az utolsó fordulóig harcban állt a bajnoki címért. Minek volt köszönhető ez a látványos javulás?

– Számunkra most az a legfontosabb, hogy ismét versenyezhettünk, pariban voltunk a legjobbakkal, sőt, a bajnoki címért is mehettünk az utolsó versenyen. Az idei szezonban szinte alig volt olyan viadal, amit ne élveztünk volna Zsolttal, főleg a veszprémi sikert követően. Az autó egyre jobban működik a kezem alatt, így jövőre – és ebben maximálisan hiszünk mindketten – ismét visszatérhetünk a mezőny elejére. Idén még két rallye verseny vár rám, a Mikulás és a Szilveszter Rallye, és bízom abban, hogy mindkét nagy hagyományokkal rendelkező viadalon hasonlóan jó érzésekkel fogok majd célba érkezni.

– Igencsak nehéz időszakot hagyhat maga mögött, hiszen az év első felében azért voltak nehéz pillanatok, ám Veszprém óta tényleg úgy tűnt, mintha kicserélték volna…

– Annyi dolog történt velünk az idei szezonban, hogy az már szinte felidézhetetlen. Három év után sikerült Veszprémben ismét nyernünk, amit nagyon megbecsülök, és büszkén gondolunk vissza erre a viadalra. Az utolsó versenyen, a Zemplén Rallye-n ha az első nap nincs a hatalmas köd, ami miatt ráadásul az utolsó szakaszt törölték is, akkor talán már szombaton is tudtam volna azt nyújtani, amit például vasárnap, amikor egy örömautózást mutattunk be Zsoltival, és igazán elégedetten zárhattuk a napot. Állítom, ha nincs a köd, előrébb végezhettünk volna, de ebből is tanulunk.

2018-Pro Racing-Kazár Miklós-évértékelő4

– Látványosan javult az előző évekhez képest a teljesítménye. Mi váltotta ezt ki?

– Úgy éreztem magam egész szezonban, mintha teljesen ki lennénk éhezve a sikerre. Egy biztos, most tényleg minden adott volt a jó szerepléshez, hiszen a csapat remek munkát végzett, egy igazán versenyképes autót tett alánk, amely annak köszönhetően a versenyek többségén fantasztikusan muzsikált, hogy a mérnökünk segítségével sikerült a lehető legjobban beállítanunk az autót. Zsolt egész szezonban fantasztikus teljesítményt nyújtott, maximálisan megbízom benne, ő is bennem, és bevallom, ő volt az, aki végre ismét előcsalogatta a legjobbik énemet. Úgy érzem, életem legjobb döntéseit hoztam idén, végre a helyemre kerültem. Ez a háttér a teljesítményemen is meglátszódott, amit már mások is észrevettek. Nincs annál felemelőbb érzés, mint amikor a versenytársaid odajönnek, és közlik, végre visszatértem a pár évvel ezelőtti önmagamhoz, visszataláltam a helyes útra.

2018-Pro Racing-Kazár Miklós-évértékelő5

– Hogyan tovább? Marad minden – csapat autó, navigátor – a jövő évben, vagy esetleg lesz ismét változás?

–  Azt pontosan tudjuk, hogy miben kéne elsősorban változtatnunk. Sajnos ezúttal is bebizonyosodott, hogy az a tesztmennyiség, amire nekünk a civil életünk mellett időnk van, bizony kevés, és ez bizony többször is meglátszott az idei teljesítményünkön, főleg a szezon első felében. Ezen mindenképpen változtatni szeretnénk. Azért hagyom abba a quadozást, noha idén a hatodik bajnoki címemet szereztem meg a 450+ kategóriában, hogy több időm legyen a rallye-ra. A többiben nincs okom változtatni, hiszen amint azt elmondtam, maximálisan elégedett vagyok mindennel, én csak megköszönhetem a többieknek ezt a szezont. A csapat fantasztikus volt, szinte nem volt olyan kérésem, amit ne tettek volna meg, és a szezon második felére már beérett az a rengeteg munka, amit közösen beleöltünk a szezonba. Mint azt már mondtam, de csak ismételni tudom magam, tökéletesen a helyemen vagyok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: