DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

Hadik nagy előnyben és közel a bajnoki címhez

Nagy ködben, de élvezetes pályákon zajlott a szezonzáró első napja, de Hadik András eddig megállíthatatlan és mögötte is hatalmas szakadékok vannak a pilóták között.

Az idén megszokotthoz képest óriási különbségek alakultak ki az ORB élmezőnyében a másfélszeres szorzóval bíró, szezonzáró Nyíregyháza Ralin, amely nagyobb versenytávot tartalmazott a szokásos hazai versenyeknél, mert kandidál a jövő évi ERC-futamra. A péntek esti városi bemelegítésen Turán Frigyes rögtön hátrányba került, egy megforgás miatt 17 másodpercet hagyott bent Hadik Andráshoz képest, így kész tények elé állította magát a szombati szakaszokra.

Itt a 25 kilométeres első gyorsaságin meg is nyomta Turán, megnyerte Hadik előtt, de az már itt kiderült, hogy a többiek gyakorlatilag esélytelenek lesznek az első helyre ezen a hétvégén, olyan különbségek alakultak ki ezen a távon. A következő két, rövideb szakaszt minimális különbséggel megnyerte Hadik, majd az első kör végén ismét Turán volt a gyorsabb, így a 17 másodperces hátrányát hétre csökkentette és úgy tűnt, hogy késhegyre menő csatára számíthatunk kettejük között - Vincze Ferenc harmadikként már 38 másodperccel volt lemaradva és rajta kívül csak Kazár Miklós fért be egy perc alá.

A délutáni körben azonban az élen sem zajlott tovább a csata: a 25 kilométeres pályán másodjára eszméletlen időt futott Hadik, 12 másodpercet adott Turánnak és 34-et Vinczének, az ötödik ifj. Érdi Tibor már több mint egy percet kapott ezen az egyetlen gyorsaságin, félelmetes tempót diktált az éllovas. Ez pedig el is döntötte a napi küzdelmet, a következő két szakaszt is nagyon simán nyerte meg és 37 másodperces előnyt épített ki a nap végére Turán előtt.

A nyolcadik gyorsaságin viszont a pilóták közül már többen az "életveszélyes" jelzőt használták a körülményekre, az óriási ködben ugyanis nagyon nehéz volt látni és talán ez si befolyásolta az eredményeket - a pályák egyébként tetszettek a versenyzőknek, de ez a köd sokat rontott az összképen. Az utolsó szakaszt pedig emiatt törölték is, ennyivel rövidebb lett a versenytáv.

Hadik tehát hatalmas előnyben van Turánnal szemben, a harmadik Vincze már két perc feletti hátrányt szedett össze, majd következik Kazár Miklós és ifj. Érdi - Hadikék karnyújtásnyira (pontosabban nyolc szakasznyira) kerültek a bajnoki címtől.

Az eredmények ezen a linken megtekinthetők!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: