DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
Rali

Olajozott szezon

A kenőanyaggyártó által támogatott Góth Viktor, Grózinger Zsolt, Strider Zoltán és Velencei Ádám egyaránt sikeres szezont tudhat maga mögött a saját kategóriájában. A pilóták beszámolói.

A ralikrosszban vitézkedő Góth Viktor, aki tavalyhoz képest egy kategóriát feljebb lépve a Super Touring Cars mezőnyében állt rajthoz, pozitívan beszélt a 2015-ös évről: „Küzdelmes, de eddigi pályafutásom legsikeresebb évét tudhatom magam mögött. Kezdődött az egész az első versennyel, ahol rögtön dobogóra állhattam a közép-európai ralikrossz legjobbjai között. Ekkor döntöttük el, hogy érdemes lesz a Central European Zone Trophy-ra koncentrálnunk” – mondta Góth, aki az utolsó, osztrák futamról aranyserleggel térhetett haza, miután a szervezők külön értékelték az 1600 és 2000 köbcentis kategóriát, így egy aranyserleggel térhettek haza.

Gulf_Corsa_2015



Az STC 1600 magyar bajnoka és az FIA Ralikrossz Közép-európai Zóna STC 2000 második helyezettje nem felejtett el köszönetet mondani a csapatának sem: „Természetesen egy megbízható versenyautó nélkül mindez csak álom maradt volna, ezért nagyon hálás vagyok Nagy Istvánnak a lelkiismeretes munkájáért! Büszke vagyok, hogy a Gulf Hungary már harmadik éve mögöttem áll és kiváló minőségű kenőanyagokkal segítik versenyzésem!”

Grózinger Zsolt, aki itthon egyedüliként tudott három egymás utáni évben is bajnok lenni driftben, így értékelte a mögöttünk hagyott szezont: „A 2015-ös év nagyon jól indult a Slovakia Ringen ahol nagyon sok induló volt, ezért egy kicsit féltünk, de megnyertem. Innentől szinte minden versenyen az első hely lett az enyém. Technikai gondok nélkül tudtuk le ismét ezt a versenyszezont. Nagyon köszönöm a Gulf Hungary csapatának a támogatást, hiszen nélkülük nem ment volna olajozottan, hogy év végén ismét a dobogó legtetejére állhassak. Remélem, a jövőben is hasonló sikereket tudunk elérni közös munkával.”

Gulf_drift_2015               

Természetesen Grózinger is kiemelte a Gulf támogatásának jelentőségét: „Mivel driftben az autók nagyon nagy igénybevételnek vannak kitéve, ezért mindig is nagyon fontos volt nekem a tökéletes kenőanyagok használata a differenciálműtől a motorig. Mióta a Gulf Competition olaját használom, az olajhőmérsékletem visszább esett 10 fokkal és az olajnyomásom nagyobb lett magas hőmérsékleten” – fogalmazott a versenyző.

Strider Zoltán – Koch Péter navigálásával – vágott neki a 2015-ös rali kettes szezonnak. Sajnos az év elején több esetben műszaki hibák hátráltatták a párost abban, hogy jó eredményt érhessenek el, bár a tempójuk megvolt, amit jól tükröz például a miskolci prológ abszolút első helye is. Ezt követően azonban a veszprémi versenyen egy rosszul felírt kanyarban nem sikerült befordulniuk, és csúnyán összetörték az Evót.

Gulf_2015

Hála a fantasztikus szervizcsapatnak, az autó már négy hét múlva újra ott állt a rajtnál Velenczei Ádám irányításával. Az újjáépítés maga is egy siker volt, hát még az eredmény: a Velenczei–Toma duó az abszolút értékelés harmadik helyén végzett a magyarok között, és a P csoportot is magabiztosan nyerte a 41. Kassa Ralin.

Viszont eközben Striderék szezonja kissé derékba tört. Ennek ellenére rajthoz álltak a márianosztrai MARB futamon, amit meg is nyertek, év végére pedig egy kis meglepetést is tartogattak a rajongóknak, hiszen elővették a rég nem látott Trabantot, és sikeresen abszolválták a Mecsek Ralit a Historic Európa-bajnokság mezőnyében.

Gulf_Trabant_2015

Ami pedig Velenczeit illeti: számára májusban kezdődött az évad, amikor Cereden állt rajthoz. A ralisprint futamon tesztjelleggel indult el a fiatal pilóta, akárcsak a kazári MARB fordulón. Ezt követte a korábban említett baleset, majd a sikeres visszatérés. A pécsi szezonzáró viszont nem végződött jól: a Maxx Race Team pilótája a második gyorsasági szakasz előtt inkább leadta a menetlevelet, miután a pótkerekük leverte a hajtáspumpa szelepét, nem vállalva felesleges kockázatot, amely balesethez is vezethetett volna. Velenczei azonban már inkább a jövőre koncentrál, 2016-ban ugyanis már az ORB abszolút értékelésében gyűjtögetné a pontokat.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: