DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek

A Ferrari is leigazolhatta volna Antonellit?

A hétvégi Formula-1-es Olasz Nagydíj pénteki első szabadedzésén Lewis Hamilton autójában mutatkozik be Andrea Kimi Antonelli, aki vélhetően 2025-ben át is veszi a Ferrarihoz távozó hétszeres világbajnok ülését – sőt, a várakozások szerint ezt Monzában meg is erősítheti a Mercedes. A 18. életévét a napokban betöltő olaszt generációja egyik legnagyobb tehetségének tartják, amit igazol is az előző évek eredménysora a juniorszériákban, így nem véletlen, hogy a Mercedes már jó ideje a pártfogásába vette őt.

Ám mint azt a Red Bull F1-es tanácsadója, Helmut Marko most elárulta: akár egy másik élgárda is megszerezhette volna magának Antonellit a gokartos évei alatt/után. „A Tony Kartnál versenyzett. A Tony Kartnak a múltban együttműködése volt a Ferrarival, és persze mi is figyeltük őt valamennyire, de nem szerezhetjük meg az összes pilótát, különösen ha még annyira fiatalok. És nyilván a Ferrari végül nem igazolta le Antonellit, még ha övék is lett volna az első választás, így végül a Mercedes írt alá vele. Aztán most majd meglátjuk. Eddig jól teljesített, de meglátjuk, mire megy a Formula-1-ben” – nyilatkozta az Inside Line podcast adásában Marko, aki hozzátette: túl sok információja ugyan nincs most Antonelliről, de úgy érzi, Max Verstappennel annak idején bizonyították, hogy ha gyors és érett a fiatal versenyzője egy csapatnak, akkor érdemes megadni neki az esélyt az F1-ben.

antonelli-prema

Az FIA közleményben magyarázza meg, mire való a biztonsági autó

Az Ausztrál Nagydíjat követően forró témává vált a biztonsági autó tempója: elsősorban Max Verstappen ütött meg kritikus hangnemet, a probléma pedig abból eredt, hogy az Aston Martin biztonsági kocsija 200 lóerővel gyengébb és körönként öt másodperccel lassabb, mint a Mercedesé. Ezt követően a Nemzetközi Automobil Szövetség szükségét érezte, hogy közleményben tisztázza – gyakorlatilag mire is való a biztonsági autó.

„Szeretnénk megismételni, a Formula-1-es biztonsági autó elsődleges funkciója nem az abszolút sebesség, hanem a versenyzők, sportbírók és tisztviselők biztonsága” – olvasható többek között a szájbarágós közleményben. „A biztonsági autó sebességét általában a versenyirányítás diktálja, és nem a biztonsági autók képességei korlátozzák, melyek egyébként igény alapján készült nagyteljesítményű járművek a világ vezető gyártói közül kettőtől.”

„A biztonsági autó sebességének hatása a mögötte haladó autókra ennélfogva másodlagos, mivel azonos hatást gyakorol minden versenyzőre, akik, mint minden esetben, felelősek azért, hogy minden időpillanatban biztonságos módon vezessenek, autójuk és a pálya állapotát figyelemben tartva” – szól az FIA-közlemény utolsó bekezdése, nyakatekerten megfogalmazva: nem a biztonsági autó sofőrjének problémája, ha a mögötte haladó versenyzők abroncsa lehűl.

Fotó: DPPI

360 fokos kamerán Verstappen újabb kiesése – videó

Az F1 közzétette a világbajnok autóján lévő 360 fokban forgatható kamera felvételét a melbourne-i kiesésről - ezen a linken vagy a fotóra kattintva megtekinthető!

pf7_5

Az F1-nél eddig Leclerc-Verstappen-Russell a sorrend

A Formula1.com minden futam után pontozza a versenyzők egyéni teljesítményét, három hétvége után pedig így áll a top10 - Leclerc a maximálisan szerezhető 10-es osztályzattól alig elmaradva vezet...

pf6_3

A Ferrari mémet csinált a saját pilótájából

Fantasztikus formában van idén Charles Leclerc, aki Ausztráliában idei második futamgyőzelmét szerezte. A monacói pilóta a leggyorsabb körért járó egy pontot is bezsebelte, ami azért is érdekes, mert 2022-ben eddig minden futamon övé lett ez a dicsőség. Erre úgy látszik, a csapata is felfigyelt, mivel a maranellóiak mémet készítettek a versenyzőjükből. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Scuderia Ferrari (@scuderiaferrari) által megosztott bejegyzés

Az ausztrál szurkolók tényleg megőrülnek a kedvencükért

Bár a McLaren idei szezonja nagyon nehezen indult, Ausztráliában egy jelentős előrelépést tettek, így végül Lando Norris az ötödik, Daniel Ricciardo pedig a hatodik helyen ért célba. Utóbbitól a helyi szurkolók nagyon boldogok lettek az Albert Parkban, amit az alábbi videó is jól bizonyít. A felvételt valójában Matthew Cure készítette egy melbourne-i villamoson, ezt pedig nemrégiben a wokingi istálló is megosztotta közösségi oldalain. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

McLaren (@mclaren) által megosztott bejegyzés

Tényleg a visszatérés küszöbén lehet Kyalami és a Dél-afrikai Nagydíj

Amióta a Liberty Media átvette a Formula-1 irányítását kereskedelmi szempontból, a néhány új helyszín (mint például Szaúd-Arábia, Miami, Katar és Las Vegas) mellett egyes régi pályák is visszatértek a naptárba – elég csak Zandvoortra vagy a koronavírus-járvány miatti beugrást kihasználva állandó helyet kapó Imolára gondolni. A sorban pedig Kyalami lehet a következő, a The Race szaklap értesülései szerint legalábbis egyre valószínűbb, hogy visszatér a Dél-afrikai Nagydíjaknak 1993-ig otthont adó pálya. Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója korábban többször is utalt rá, hogy az afrikai kontinens visszahódítása lehet az egyik következő céljuk, s ezzel egybecsengő kívánságot fogalmazott meg nemrég Lewis Hamilton is.

Kyalami visszatérésére azonban az említett portál szerint legalább 2024-ig még várnunk kell, a pályán ugyanis jelentős fejlesztéseket kell végrehajtani ahhoz, hogy megkaphassa az FIA-tól az F1-es rendezéshez szükséges Grade 1-es minősítést – ehhez például TecPro-falak létesítésére és a bukóterek növelésére lenne szükség. Mindenesetre jó hír, hogy Domenicaliék szerint a dél-afrikai fél is érdeklődik a nagydíjrendezés iránt, így tényleg elképzelhető, hogy Kyalami lesz a következő nagy helyszínnel kapcsolatos bejelentés.

kyalami-f1-dppi-2

Kiderült, milyen gumikat használhatnak a csapatok az első Miami Nagydíjon

Közzétette a következő négy futamra szóló gumikínálatát a Pirelli, így az is eldőlt, milyen abroncsokat láthatunk a május elején debütáló Miamiban. A gyártó óvatos megközelítést választott az új helyszínhez, ugyanis a skála közepén található C2-es, C3-as és C4-es gumikat viszi el a versenyre.

Ugyanez lesz egyébként a kínálat a Miamit megelőző Imolában is, míg Barcelonában a három legkeményebb (C1-C2-C3), Monacóban pedig a három leglágyabb (C3-C4-C5) keveréket használhatják a csapatok – ez egyébként mind megfelel a 2021-es kiosztásnak, emellett az is eldőlt, hogy egyelőre máshol nem láthatunk hasonló ugrást a palettán, mint Melbourne-ben.

Sainz: Tanultam ebből

Pályafutása egyik legrosszabb hétvégéjét produkálta Melbourne-ben Carlos Sainz, de a spanyol pilóta szerint most már túl kell lépni ezen és kijavítani a hibákat. Hogy ez volt-e a legrosszabb teljesítménye?

"Erre nehéz mit mondani, mert nem nagyon emlékszem mind a 100+ F1-es versenyhétvégémre. Hogy a legrosszabb-e, azt nem tudom, de az biztos, hogy sokkal jobbnak ígérkezett, úgy tűnt, hogy sokkal otthonosabban érzem magam az autóban, erős köröket produkáltam. Aztán igen, valószínűleg az egyik legnagyobb csalódást keltő hétvégém lett belőle. De a fontos az, hogy tanultam belőle és csapatként is tanultunk belőle. Még tökéletesebbnek, erősebbnek, masszívabbnak kell lenni és szem előtt tartani, hogy hátra van még húsz futam. Csak motivációként használhatjuk ezt a hétvégét és tökéletesebb húsz futamot kell teljesítenünk" - mondta a hétvége után Sainz.

san_1

fotó: dppi

Szörfözni vitte Hamilton Russellt, legközelebb ejtőernyőzésre veszi rá

A Mercedes mindkét pilótája megosztott egy fotót, amelyen szörfdeszkákkal pózolnak – Russell egy jelentősen nagyobb longboarddal, a szörfözésben rutinosabb Hamilton egy kisebb méretűvel.

„Vagány szörfözés Melbourne-ben LH-val. Azt hiszem, azért legközelebb maradok a négy keréknél” – írta Russell a közös élményről.

„Legközelebb ejtőernyőzésre veszem rá George Russellt” – posztolta ugyanezt a fotót Hamilton. Erre Russell is reagált: „Tandemezni azért nem fogok veled!”

Horner: De az autónk alapja gyors

A melbourne-i események óta központi téma a megbízhatóság, a Ferrari részéről Mattia Binotto, a Mercedes képviseletében pedig George Russell beszélt arról, hogy ez milyen fontos és a célzások természetesen a Red Bullnak szólnak, amely istálló egyelőre rosszul áll ezen a téren. Christian Horner csapatfőnök viszont továbbra is úgy érzi, hogy jó úton vannak és bár meg kell oldaniuk a problémákat, de rendben lesznek hamarosan.

"Szerintem az a biztató dolog, hogy egy gyors autó alapjaival dolgozhatunk. Inkább javítok meg egy gyors autót, mint hogy legyen egy lassú. Még csak alig tartunk a bajnokság tíz százalékánál, szóval még sok minden van hátra. Max persze frusztrált volt, amikor kiszállt az autóból, de tudja, hogy együtt vagyunk ebben csapatként. Vissza fog vágni" - mondta Horner.

redb_2

fotó: dppi

Így ad extra lehetőséget Piastrinak az Alpine

A francia istálló hivatalos teszt- és tartalékpilótaként tudhatja soraiban a 2021-es Formula-2-es bajnokot, Oscar Piastrit. Hogy a 21 éves tehetségnek minden lehetőséget megadjanak, a csapat újragondolta a tartalékpilóta megszokott szerepkörét. Laurent Rossi, az Alpine vezérigazgatója elmondta a Motorsport.com-nak, az „extenzív tesztprogram” értelmében a csapat minden tesztnapját Piastri kapja, a bevett gyakorlattal szemben, hogy az Alpine több tesztpilótája között osztja szét a pályaidőt. Hasonló lesz a helyzet a szimulátorban, ezen túlmenően pedig az ifjoncot a szokásosnál mélyebben bevonják a csapatmegbeszélésekbe és értékelésekbe.

Tervben van a Formula-1-es első szabadedzéseken való részvétel is. Rossi elmondta, szívük szerint Piastrinak hazai pályán, Melbourne-ben adták volna meg a debütálás élményét, de a körülmények miatt ezt elvetették: a szezon elején járunk új autókkal, ráadásul az ausztrál vonalvezetés is megújult, így nem vehették el a kilométereket az állandó versenyzőktől.

Mutatjuk az Ausztrál Nagydíj tíz legjobb belsőkamerás felvételét - videó

Az F1 szokásos összeállítása ezen a linken vagy a képre kattintva megtekinthető!

pf5_5

Alpine-csapatfőnök: Vettel így állt bosszút rajtam!

Fernando Alonso ígéretesen alakuló nagydíjhétvégéje pont nélkül végződött Ausztráliában: a spanyol kemény gumiból származó stratégiai előnye akkor foszlott szerte, mikor a 23. körben Sebastian Vettel összetörte autóját, ezért bejött a safety car, ingyen kerékcserét biztosítva mindenkinek. Az Alpine csapatfőnöke, Otmar Szafnauer Aston Martin-os múltjával viccelődött az esetre reagálva:

„Biztos azért csinálták, mert én most itt vagyok!” – mondta a Force India, Racing Point és Aston Martin istállóknál 12 szezont eltöltő Szafnauer a PlanetF1 szerint. Komolyabbra fordítva a szót hozzátette: „Ha ott végeztünk volna a kvalifikáción, ahol tudtunk volna, akkor Fernando egészen más versenyt fut. Ő is közepesen rajtolt volna, és nem szúr ki vele a biztonsági autó.”

Az elemében levő Szafnauernek volt egy másik pikírt megjegyzése is, mikor arról kérdezték, az Alex Albonéhoz hasonló extrém taktika működött volna-e Alonsónál. „Csak az adott pillanatban rendelkezésre álló információk alapján lehet döntéseket hozni. A jövőt megjósolni nagyon nehéz. Ha képes lennék rá, most Las Vegasban lennék!” – viccelődött a román-amerikai csapatfőnök.

Szegény Sainzot az ág is húzta

A Formula Podcast legújabb adásában részletesen beszélgettünk Carlos Sainz rettenetes hétvégéjéről: ennyi hibát egy vb-címre hajtó csapat éppúgy nem követhet el, ahogy Verstappen háromból két kiesése is megengedhetetlen ezen a szinten. Kettejükről 17:07-től beszélgettünk.

 

<

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

 

Munkaköri kötelezettség: Ausztráliából Malajziába ugrott el Russell

Malajzia már 2017 óta nem rendez Formula-1-es nagydíjat, de a Mercedes számára fontos piac névadó szponzora, a Petronas miatt. Ez az oka, hogy George Russell az Ausztrál Nagydíj után látogatást tett az országban – ahol egyébként először járt, hiszen ő már nem versenyzett Sepangban. „Gyönyörű ország a legkedvesebb emberekkel” – összegezte tapasztalatait Russell.

„Vettelnek vissza kellene vonulnia”

Az F1-es szezon eddigi három futamát értékelte az olasz Corriere lapnak adott interjújában Giancarlo Minardi, a korábbi kedvelt F1-es kiscsapat alapítója. Minardi szerint Max Verstappent még nem szabad leírni és ugyanezt gondolja a Mercedesről is, de abban ő is egyetért, hogy Charles Leclerc jelenleg érinthetetlen és fenomenális formában versenyez. Amikor viszont Sebastian Vettelről kérték ki a véleményét...

"Balszerencsés, az első két futamot ki kellett hagynia a koronavírus miatt, a harmadikon pedig kiesett. De neki már vissza kellene vonulnia. Sok pénze van, többszörös világbajnok és többet már nem fog nyerni..." - hangzott a tömör válasz.

-00122008_124

fotó: dppi

„Hagyjátok abba a nyafogást” – odaszólt az F1-es pilótáknak az Ausztrál Nagydíj promótere

A melbourne-i hétvége során több pilóta is megjegyezte, hogy nem túl gazdaságos és logisztikailag jól kitalált gondolat az, hogy a szezont két keleti futammal kezdje a mezőny, majd utazzon haza és otthonról, Európából vegye Ausztrália felé az irányt – hogy onnan ismét hazatérjen az imolai hétvégére. Sergio Perez például úgy fogalmazott, hogy egyetlen árva futamért elrepülni Ausztráliába mindenkinek fájdalmas – a verseny promótere, Andrew Westacott viszont nem igazán örült ezeknek a kommenteknek.

„Jobb, ha hozzászoknak, abba kell hagyniuk a nyafogást” – idézi a szavait a Reuters hírügynökség. Westacott hozzátette, hogy szerinte bizonyították, hogy jó helyszínt tudnak biztosítani a szezonnyitótól eltérő időpontban is, a brutális nézőszám is ezt igazolja. A versenyzők viszont a felesleges oda-vissza utazást nem kedvelik és jobban szeretnék, ha valamelyik keleti futamhoz hozzácsapnák Melbourne-t „back-to-backként”, hogy ne kelljen előbb hazarepülni, majd vissza – az időeltolódás is óriási, napokig akklimatizálódik mindenki, az sem szerencsés. 

melbourne

fotó: dppi

 

Verstappen már viccelődik a sorozatos kieséseivel

Max Verstappen három futam alatt már két műszaki hibás kiesésnél jár a 2022-es szezonban, ami nyilván frusztrálja a regnáló világbajnokot, aki saját bevallása szerint egyelőre nem is gondol a címvédésre. Viszont az alábbi videó tanúsága szerint a humorát nem vesztette el teljesen a holland, a Twitchen közvetített szimulátorversenye közben is elejtett egy ilyen mondatot: „Nálam nem számít, hogy az elejéről vagy a mezőny végéről rajtolok, úgysem fejezem be a versenyt.”

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

(@maxv1stappen) által megosztott bejegyzés

Button ralikrosszozni fog: teljes szezont fut a Nitro Rallycross sorozatban

Újra versenyezni fog Jenson Button: kedden bejelentették, hogy a 2009-es Formula-1-es világbajnok a Xite Energy Racing színeiben ott lesz a Nitro Rallycross elnevezésű széria mezőnyében idén. A szakágért már korábban is lelkesedett a brit, ami nem meglepő, hiszen apja, John annak idején maga is ralikrosszozott: „Családi kötődésünk van a ralikrosszhoz: édesapám a hetvenes-nyolcvanas években Volkswagen Beetle-lel, majd Golffal versenyzett. Szeretném utánozni, amit ő csinált, igazán különleges lenne” – mondta el Button.

A pilóta hozzátette: tudja, hogy ég és föld a különbség az F1 és a ralikrossz között. Az offroadba egyébként nem először kóstol bele, hiszen tavaly rajthoz állt az Extreme-E legelső versenyén a saját csapatát képviselve. A Nitro Rallycross idénye 12 fordulóból fog állni, az elsőre nyáron kerül sor – az akár a WRX riválisává is váló bajnokságról itt írtunk.

button-ralikrossz

Megtörte a McLaren bokszutcai uralmát a Red Bull

Az első két versenyen egyaránt a McLaren produkálta a leggyorsabb kerékcserét, az Ausztrál Nagydíjon azonban visszatért az élre az előző években a műfaj egyik legjobbjának számító Red Bull, amelynek szerelői 2,27 másodperc alatt cserélték le Sergio Perez abroncsait Melbourne-ben – igaz, a wokingiak a képzeletbeli dobogó második és harmadik fokát így is elhozták, ahogy az a DHL táblázatából is látható:

boksz-rb-dhl

A tabellán azért még jócskán előnyben a McLaren: a csapat 111 pontot számlál, a Red Bull 61-et, a harmadik Ferrari 48-at.