DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek

A Ferrari is leigazolhatta volna Antonellit?

A hétvégi Formula-1-es Olasz Nagydíj pénteki első szabadedzésén Lewis Hamilton autójában mutatkozik be Andrea Kimi Antonelli, aki vélhetően 2025-ben át is veszi a Ferrarihoz távozó hétszeres világbajnok ülését – sőt, a várakozások szerint ezt Monzában meg is erősítheti a Mercedes. A 18. életévét a napokban betöltő olaszt generációja egyik legnagyobb tehetségének tartják, amit igazol is az előző évek eredménysora a juniorszériákban, így nem véletlen, hogy a Mercedes már jó ideje a pártfogásába vette őt.

Ám mint azt a Red Bull F1-es tanácsadója, Helmut Marko most elárulta: akár egy másik élgárda is megszerezhette volna magának Antonellit a gokartos évei alatt/után. „A Tony Kartnál versenyzett. A Tony Kartnak a múltban együttműködése volt a Ferrarival, és persze mi is figyeltük őt valamennyire, de nem szerezhetjük meg az összes pilótát, különösen ha még annyira fiatalok. És nyilván a Ferrari végül nem igazolta le Antonellit, még ha övék is lett volna az első választás, így végül a Mercedes írt alá vele. Aztán most majd meglátjuk. Eddig jól teljesített, de meglátjuk, mire megy a Formula-1-ben” – nyilatkozta az Inside Line podcast adásában Marko, aki hozzátette: túl sok információja ugyan nincs most Antonelliről, de úgy érzi, Max Verstappennel annak idején bizonyították, hogy ha gyors és érett a fiatal versenyzője egy csapatnak, akkor érdemes megadni neki az esélyt az F1-ben.

antonelli-prema

12 éve ezen a napon: lerobbannak Buemi kerekei - videó

Sebastien Buemi 2010. április 16-án a sanghaji pálya hátsó hosszú egyenesének végén lévő fékzónában járt, mikor egyik pillanatról a másikra kettétört első felfüggesztése, és valami hihetetlen módon egyszerre lerepült mindkét első kerék az autójáról. A Toro Rosso azt közölte, hogy a pilóta balesetét a jobboldali kerékfelfüggesztés felső tartórúdjának meghibásodása okozta. Ezt idézte fel az F1 is:

 

Imolában indul az F1-es fegyverkezési verseny

Ugyan az évad első három versenye során is láthattunk kisebb-nagyobb fejlesztéseket az F1-es mezőnyben, hiszen a vadonatúj autóknál sok alapvető dolgot is ki kell igazítani, de az igazi nagy csomagok az európai szezonra érkeznek meg - jövő hétvégén Imolában akár át is rendeződhetnek valamelyest az erőviszonyok. Ezt támasztja alá Xevi Pujolar, az Alfa Romeo pályamérnöke is:

"Szerintem Imolától kezdve azt a versenyt nézhetjük, hogy ki tud több új alkatrészt hozni. Nyilván mi is megpróbálunk majd részt venni ebben a versengésben, de azt gondolom, hogy a következő néhány futam nagyon érdekes lesz majd - látni fogjuk, hogy melyik csapat hogyan fejleszt. Imolában már a legtöbb helyen komolyabb fejlesztésekkel találkozhatunk, meglátjuk, hogy mi lesz belőle - mi persze szeretnénk közeledni az elöl lévőkhöz és leszakítani azokat, akik mögöttünk vannak" - idézi Pujolar szavait a RacingNews365.com.

alfa_2

fotó: dppi

Hamilton: az FIA ilyen dolgokon problémázik, de a tagjai még maszkot sem viselnek

Nem igazán értette Melbourne-ben Lewis Hamilton, hogy a pilóták ékszereivel és az alsóruházatával kapcsolatban szigorú szabályokról számolt be az FIA, büntetéseket helyezett kilátásba, közben viszont a hosszú megbeszélésen a képviselői még maszkot sem hordtak - egyébként is úgy véli, hogy vannak ennél fontosabb problémák is a sportágban.

"A szombat esti volt a leghosszabb pilóták közötti megbeszélés a karrierem során. Régóta versenyzem, de sosem tartottak még ilyen hosszú értekezletet, ráadásul senki nem viselt maszkot. A pilóták közül páran igen, de az FIA-stáb legtöbb tagja nem, ami engem kényelmetlenül érintett. Nem igazán értem ezeket az apróságokat, amiket most felkapnak, például az alsóruházat kérdését. Tényleg ilyen dolgokról beszélünk?" - tette fel a kérdést a hétszeres világbajnok.

hamiltonbarcelona

fotó: dppi

Az AlphaTauri számára sokkoló a rengeteg technikai hiba

Aggódik a megbízhatósági problémák miatt Franz Tost, az AlphaTauri csapatfőnöke: a faenzaiaknál csak az anyaistálló Red Bull szenved jobban eddig a technikai hibáktól és bár eltérő gondok jelentkeznek, de mégis beszédes, hogy ez a két csapat küzd velük. 

"Ez egy hatalmas sokk volt számunkra, mert Barcelonában és a Bahreinben több ezer kilométert teszteltünk gond nélkül. Aztán elkezdődött a szezon és minden futamon technikai hibák miatt kell aggódni. Bahreinben Pierre akkumulátora kapott lángra, Szaúd-Arábiában két motort vesztettünk és Yuki (Tsunoda) emiatt a rajtrács végéről indult. Ez hatalmas sokk, mert nem így szeretnénk kezdeni az évet" - mondta Tost. 

-00122009_391

fotó: dppi

 

Húsvéti hangulatú versenyt rendezett pilótáinak a Ferrari

Idén is folytatja C2 Challenge nevű kihívás-sorozatát a maranellói gárda. Carlos Sainz és Charles Leclerc idei második feladatát a húsvét ihlette: a két pilótának egy kisebb akadálypályán kellett végigvinnie egy tojást egy kanálban. A szabály egyszerű volt, ha leejtik, itt a vége. Vajon Leclerc ilyen körülmények között is dominál?

Ha nincs a rajtmizéria, Marquez ismét lemosta volna a mezőnyt a COTA-n

Természetesen a Formula Motocast legutóbbi adásában nem mehettünk el szó nélkül Marc Marquez visszatérése, a rajtnál elszenvedett műszaki probléma, majd az azt követő parádéja mellett – a nyolcszoros világbajnok austini hétvégéjét 28:13-tól veséztük ki:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Norris sosem beszélt Raikkönennel, de hiányolja

Lando Norris az általa is gondozott YouTube-csatorna, a Quadrant egy streamjében különböző kérdésekre válaszolt, egy rajongója pedig azt tudakolta tőle, hiányzik-e neki a tavalyi szezon végén visszavonult Kimi Raikkönen, aki hozzá hasonlóan igazi karaktere volt az F1-es paddocknak. „Szerintem azon kívül, hogy ha összetalálkoztunk, megkérdeztem tőle, hogy van, egy árva szót sem váltottam vele. Az hiányzik, hogy figyelhessem őt, hiányoznak az interjúi, hiányzik az az oldala. Ezt leszámítva viszont nem. Sok más klassz ember is van a világon, és elég izgalmas mezőnyünk van” – kommentálta a fiatal brit.

Ricciardo szerint legendásak az ausztrál szurkolók

419 114 néző látogatott ki az Auszrál Nagydíj versenyhétvégéjére, melyen a többség természetesen a helyi hősnek, Daniel Ricciardónak szurkolt. A McLaren pilótája nem felejtette el megköszönni a rajongóknak a felejthetetlen hangulatot, így összeszedett néhány kiváló fotót, melyekhez az alábbi üzenetet fűzte hozzá: „419 114 lett a szám. Remélem ebből is látszik, hogy milyen átkozottul király volt Melbourne. Köszi szépen legendák” – írta Ricciardo az Instagramon.

Április 15-e igazi ünnepnap a Mercedesnél

10 esztendővel ezelőtt ezen a napon szerezte meg első győzelmét a modern érában a német márka. A Kínai Nagydíjon Nico Rosberg karrierje során először indulhatott az élről, mellőle pedig Michael Schumacher várhatta a lámpák kialvását. A németek legendája végül kiesett a versenyből, a 2016-os világbajnok viszont megnyerte a futamot, amivel a csapata és saját maga első sikerét ünnepelhette a Formula-1-ben. A Mercedes ezt megelőzően 1955-ben nyert utoljára, Juan Manuel Fangio révén Olaszországban.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team (@mercedesamgf1) által megosztott bejegyzés

Komoly feladatot kapott a Minardi alapítója

 

A legendás F1-es istálló alapítója, Giancarlo Minardi lett az FIA együléses bizottságának elnöke. A Formula-1 hivatalos oldalán megjelent közlemény szerint a Motorsport Világtanács döntésének értelmében az olasz szakember veheti át a pozíciót, melyet Bob Fernley töltött be idáig. A bejelentés után a szövetség elnöke, Mohammed Ben Sulayem is üdvözölte a korábbi csapatvezető kinevezését.

 

„Szívből örülök, hogy Giancarlo Minardit választották az FIA Együléses Bizottságának elnökévé. Ő a motorsport egyik legnagyobb alakja. Alig várom, hogy vele együtt dolgozhassak az együléses piramis világszerte való tovább fejlesztésén” – állt a közleményben.  

 

Sikeres operáción esett át Jimmie Johnson

Long Beachen rendezték az IndyCar legutóbbi hétvégéjét, melyet a NASCAR hétszeres bajnoka egészen hihetetlen módon törött kézzel teljesített. A legendás pilóta még az első edzésen szenvedett balesetet, melynek következtében megsérült a keze, ennek ellenére a versenyt is lefutotta vasárnap. Hétfőn végül megoperálták a jobb kezét, és rögzítették a törést, amiről Johnson közösségi oldalán számolt be. A Chip Ganassi versenyzője a sérülés ellenére sem pihent sokat, egy nappal a beavatkozás után már a szimulátorban dolgozott tovább.

 

Quartararo lehet a főszereplője, de el is maradhat a MotoGP-s pilótakeringő

Nem csitulnak a pletykák annak kapcsán, hogy a motorral elégedetlen Fabio Quartararo a szezon végén elhagyhatja a Yamahát. A legfrissebb híresztelésekről is beszéltünk a Formula Motocast friss adásában, amelyben Pol Espargaro nyilatkozata mentén arra jutottunk, hogy lehet, hogy a lejáró szerződések ellenére sem lesz annyira intenzív idén a pilótakeringő a MotoGP-ben, mint azt várni lehetne – a vonatkozó részt 57:36-tól hallgathatjátok:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Kikből gyúrná össze a verhetetlen F1-est Norris? Van meglepetés is a névsorban…

Érdekes kérdést kapott egy stream során a McLaren versenyzője, akinek öt pilótából kellett összegyúrnia a legjobb Formula-1-est. A brit a jelenlegi mezőnyre korlátozta a válaszát – magát kihagyva a lehetőségek közül –, amelyben eleinte nem meglepő neveket sorolt Lewis Hamilton, Max Verstappen és Fernando Alonso személyében. Hozzájuk pakolt „egy kis Carlos Sainzt”, aki korábban a csapattársa volt és legendásan jóban vannak, ötödik „összetevőnek” azonban Yuki Tsunodát nevezte meg: „Yuki szeret olykor kiabálni a rádióban, úgyhogy pusztán szórakoztató érték szempontjából őt is betenném” – magyarázta Norris. Aki aztán ráeszmélt, hogy kihagyta a felsorolásból a jelenlegi vb-éllovas Charles Leclerc-t: „Rosszul érzem magam emiatt, de ha az említetteket összeraknánk, egy eléggé verhetetlen versenyzőt kapnánk.”

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

A felújított Spában tesztelte LMDh-autóját a Porsche – fotók és videó

Tovább folytatja az Endurance-világbajnokság csúcskategóriájában bevetni kívánt versenyautója felkészítését a Porsche: a korábbi barcelonai teszt Felipe Nasr és Dane Cameron ezúttal a nemrég több ponton is megújított spái pályán járatta be a Penskével közös projekt gyümölcsét. A márka közlése szerint a háromnapos gyakorlás során több mint 200 kört tettek meg az autóval, minderről pedig egy videót és néhány fotót is megosztottak:

Leclerc Albonnal és Norrisszal golfozott – videó

És kommentálta is az eseményeket a Ferrari vb-esélyes monacóija.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

 

Mit csinál az FIA Elektromos és Új Energia Bizottsága, melynek Oláh Gyárfás is tagja?

Az MNASZ elnöke, Oláh Gyárfás 2017 és 2021 közt a nemzetközi szövetség Off-road Bizottságát vezette, a Jean Todt elnök által rá bízott feladatot pedig elvégezte: felügyelte a Ralikrossz-világbajnokság elektromossá válását. Az FIA új vezetésének elégedettségét jelzi, hogy következő fontos feladattal bízták meg: az Electric and New Energy Commission tagságával.

„Ez egy sokkal összetettebb feladat, hiszen ebben a bizottságban összpontosul az összes nemzetközi elektromos FIA-sorozat, mint a Formula-E, az elektromos túraautózás és az elektromos ralikrossz kategóriái. A mi feladatunk, hogy meghatározzuk a következő öt-nyolc-tíz évet, és már tartottunk is erre vonatkozó ülést” – mondta el Oláh Gyárfás az Autósport és Formula Magazin tv-műsorban. „A névben nem véletlenül szerepel a New Energy, hiszen mindenki tudja, hogy a most elindult és folyamatban levő elektromos érán kívül ott van még a hibrid technológia, a hidrogénhajtás és egyéb alternatív megoldások, amelyek talán meghatározzák a jövőt, hiszen nem biztos, hogy az elektromosság lesz még sokáig a porondon.”

Egyszeri fellángolás volt a termasi siker vagy tényleg szintet lépett végre az Aprilia?

A Formula Motocast friss, az Argentin és az Amerikai Nagydíjakat kiveséző adásában természetesen szót ejtettünk Aleix Espargaro történelmi diadaláról: körüljártuk, hogy vajon csak egyszeri kicsúszott eredményről van-e szó vagy ezentúl bárhol képes lehet-e hasonlóra az Aprilia – esetleg valahol a kettő között található az igazság. A vonatkozó részt 16:11-től hallgathatjátok:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Új csapat, új színek: Tassi Attila és Monteiro 2022-es versenygépe

Márkát váltott a WTCR-mezőny egyik csapata, a Team Engstler, amely az elmúlt két szezonban a Hyundai partnere volt: a német istálló a Hondával kötött szövetséget, így két Civicet készít fel a 2021-ben egy-egy futamot megnyerő Tassi Attila és Tiago Monteiro számára. A magyar és portugál versenyző autójának megszokott fekete alapszíne helyett így a fehérre kell figyelni, némi pirossal és kékkel – az Engstler fényezését a főszponzor színei határozzák meg.

A Hondánál a csapatleosztás változott, de a gyári versenyzők személye nem: a két argentin, Esteban Guerrieri és Nestor Girolami egészíti ki a felállást, akik továbbra is az eddig mind a négy autót futtató Münnich Motorsportnál versenyeznek.

Megtalálta a cseh és orosz verseny utódját a WTCR

A Túraautó-világkupa versenynaptárából korábban törölték a csehországi szezonnyitót – Mostban múlt hétvégén kezdődött volna az idény –, valamint Oroszországot, előbbit a menekültáradat kapcsán elrendelt veszélyhelyzet miatt.

Ma a Túraautó-világkupa bejelentette a két verseny pótlását, melyekre nyáron kerül sor dél-európai pályákon: július 23-24-én jól ismert helyszínen, Vallelungában versenyez a sorozat, a 3,2 kilométeres vonalvezetésen, két héttel később pedig új pálya mutatkozik be, az Anneau du Rhin Franciaországban, egy közel négy kilométeres, nemzetközi autósportéletben eddig nem szereplő aszfaltcsík. A versenynaptár így újra tíz fordulóból áll, amelyek közül kettőt is francia földön tartanak – az új futam Elzász nevét viseli, ahonnan a címvédő Yann Ehrlacher is származik.

A promóter közleménye kitér még arra, hogy a szezon utolsó három eseménye, Dél-Korea, Kína és Makaó megrendezése függ a majdani Covid-szabályozásoktól, de remélik, mindegyik ázsiai forduló megtartható lesz.

Az FIA közleményben magyarázza meg, mire való a biztonsági autó

Az Ausztrál Nagydíjat követően forró témává vált a biztonsági autó tempója: elsősorban Max Verstappen ütött meg kritikus hangnemet, a probléma pedig abból eredt, hogy az Aston Martin biztonsági kocsija 200 lóerővel gyengébb és körönként öt másodperccel lassabb, mint a Mercedesé. Ezt követően a Nemzetközi Automobil Szövetség szükségét érezte, hogy közleményben tisztázza – gyakorlatilag mire is való a biztonsági autó.

„Szeretnénk megismételni, a Formula-1-es biztonsági autó elsődleges funkciója nem az abszolút sebesség, hanem a versenyzők, sportbírók és tisztviselők biztonsága” – olvasható többek között a szájbarágós közleményben. „A biztonsági autó sebességét általában a versenyirányítás diktálja, és nem a biztonsági autók képességei korlátozzák, melyek egyébként igény alapján készült nagyteljesítményű járművek a világ vezető gyártói közül kettőtől.”

„A biztonsági autó sebességének hatása a mögötte haladó autókra ennélfogva másodlagos, mivel azonos hatást gyakorol minden versenyzőre, akik, mint minden esetben, felelősek azért, hogy minden időpillanatban biztonságos módon vezessenek, autójuk és a pálya állapotát figyelemben tartva” – szól az FIA-közlemény utolsó bekezdése, nyakatekerten megfogalmazva: nem a biztonsági autó sofőrjének problémája, ha a mögötte haladó versenyzők abroncsa lehűl.

Fotó: DPPI