DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 13. vasárnap

Hatalmasat borult és kiesett a Finn Ralin a WRC második helyezettje – videó!

A hétvégén a Finn Ralival folytatódik a WRC idénye, a vb-összetettben második helyen álló Ott Tanak számára azonban már a péntek reggeli második szakaszon véget ért a viadal. Mint az a lenti videón is látható, Tanak lesodródott az útról, borulás közben pedig egy fának csapódott. A Hyundai Motorsport közleménye szerint a versenyző jól van, a navigátort, Jarveoja Martint viszont további vizsgálatok céljából kórházba szállították.

Albon ezeket a versenyzőket választaná csapatfőnökként

A Williams pilótáját a német Auto Motor und Sport kérdezte arról, hogy mely versenyzőket alkalmazná, ha saját F1-es csapata lenne. 

„Ha nem kellene figyelembe vennem a fizetéseket, akkor határozottan Maxot választanám” – kezdte a thai versenyző. „Nagyon tehetséges pilóta, és sok mindent hozna magával. Max mellé egy másik fiatalt választanék, a jövőt is szem előtt tartva. A csapat dinamikája miatt Landóra [Norris] szavaznék, mert nagyon jól kijön Maxszal. George [Russell] és Max elég nagy tűzijátékot produkálnának együtt” – nevetett Albon, aki a Red Bullnál töltött időszakáról is beszélt. „Fél szezon után azonnal egy élcsapatba kerültem. Korábban, mint bármely másik versenyző, tesztelés nélkül. Manapság a fiataloknak lehetőségük van lassabban előrelépni. 2019 egy jó szezon volt, de 2020-ban szenvedtem az autóval. A tapasztalat az, ami hiányzott akkor.”

Button nem örülne Spa elvesztésének

A legendás spái aszfaltcsík azok után került veszélybe, hogy 2023-ban debütál a Las Vegas-i GP, valamint várhatóan Katar és Kína is visszatérnek majd a versenynaptárba, miközben Dél-Afrika 1993 után látná ismét vendégül a királykategória mezőnyét. A növekvő érdeklődés miatt egyes helyszínek valószínűleg nem rendezhetnek majd nagydíjat jövőre, az egyik ilyen helyszín pedig Spa. 

Jenson Button szerint az F1 vezetőinek óvatosan kell döntenie a naptár összeállításánál, mert nem versenyezhetnek kizárólag világvárosokban lévő utcai pályákon: „Ha Spa nem lesz ott a naptárban, akkor nagyon mérges leszek. Monaco az bonyolult, mert ott sok minden zajlik a színfalak mögött. Viszont Spa elengedése egyértelműen nem azért történne, mert egy rossz pálya, hanem egyéb okok miatt. Épp ellenkezőleg, a világ egyik legjobb versenypályája, ami nagyszerű versenyzést biztosít, a versenyzők és a csapatok pedig egyenesen imádják” – idézi Buttont a MotorsportWeek.com. 

„Óvatosnak kell lennünk. Tudjuk, hogy a Formula-1 a szórakoztatásról szól, és egy bizonyos televíziós sorozat miatt nagyon népszerűvé vált az Egyesült Államokban, ami nagyszerű a sportnak. Ugyanakkor figyelnünk kell arra, hogy olyan helyszínekre menjünk, amelyek izgalmas versenyt garantálnak. Szeretem a jelenlegi pályák változatosságát, de nem versenyezhetünk kizárólag utcai pályákon az elhelyezkedésük miatt. Azért menjünk egy adott országba, mert egy jó aszfaltcsík fogad ott. Egy jó versenypálya pedig izgalmas futamot produkál, ami segít növelni a szurkolói bázist” – zárta mondandóját a 2009-es bajnok.

„Remélem, nem kerül az F1-be” – Wehrlein kiakadt de Vriesre

A Formula-E 2022-es szezonjának zárófutamát rendezték ma Szöulban, ahol az előző évi bajnok, Nyck de Vries Pascal Wehrleinnel ütközött, véget vetve ezzel mindkettejük versenyének. A Porsche német pilótája a versenyt követően dühösen nyilatkozott De Vries manőveréről: „Az első alkalommal fékezés közben változtatott irányt a 20-as kanyarban, nekem pedig blokkolnom kellett a kerekeimet az ütközés elkerülése miatt, és veszítettem is néhány pozíciót emiatt. Majd egy körrel később egy túlbuzgó akcióba kezdett az 1-es kanyarban, melynek az lett az eredménye, hogy belecsúszott az autómba, tönkretéve ezzel a felfüggesztésemet. Érthetetlen számomra, hogy miért kellett egy ilyen késői fékezéssel tönkretennie a versenyét. Ennek a bajnokságnak nem ez a színvonala…” – idézi Wehrleint a The Race.

A német a balesetet követően indulatosan az alábbi jókívánságot címezte de Vriesnek a rádióban: „Remélem, nem kerül az F1-be, micsoda idióta!” A szabad F1-es ülések száma egyre csökken, a holland pedig elismerte, hogy jórészt nem rajta múlik az F1-es lehetőség, ezért könnyen lehet, hogy a korábban a Manor és a Sauber színeiben 39 F1-es versenyen rajthoz álló Wehrlein kívánsága teljesülni fog.

Visszatérését tervezi a doppingeltiltott MotoGP-s futamgyőztes

Andrea Iannone szervezetében a 2019-es Malajziai Nagydíj után mutattak ki tiltott anyagot, amely miatt hosszú procedúrát és fellebbezések sorát követően négyéves eltiltást szabtak ki rá. Mivel az 2019 decemberében indult, jövő év végén jár le, azaz már több mint a felét letöltötte az olasz. Bár a MotoGP-ben egy nagydíjgyőzelemig jutó Iannone – aki az eltiltása során többek között egy táncos tv-műsorban is feltűnt – addigra már 34 éves lenne, és erősen kérdéses, hogy a gyártók és a csapatok mennyire szívesen alkalmaznák a hosszú kihagyás után, a versenyzőnek egyértelműen a visszatérés lebeg a szeme előtt:

„Vissza fogok térni a motorozáshoz” – jelentette ki a Gazzetta dello Sportnak adott interjújában. „Nem tudom, hol, hogyan és mikor, a MotoGP-ben vagy a Superbike-ban, de azt garantálom: még mindig nem tudom mással megtölteni az életemet, mint a motorozással és a sebességgel. A Dancing with the Stars jó kikapcsolódás volt, és el is vagyok kényeztetve ajánlatokkal. Ha tv-k keresnek meg, az azt jelenti, hogy érdeklem az emberek, de garantálom, hogy egyetlen dologra koncentrálok: hogy újra motorozzak. És meg is fogom csinálni. Megtartottam a kapcsolatot az Apriliával, a korábbi menedzseremmel, Carlo Pernattal és a Pramac-főnök Paolo Campinotival, akik mintha családtagok lennének. De a versenyzés lényege a győzelem, nem az, hogy barátokat szerezzünk.”

iannone-dppi-motogp

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Így lett világbajnok Vandoorne a Formula-E 100. futamán – videó

Több szempontból is komoly jelentősége volt a Szöul ePrix második felvonásának, hiszen ez volt a Formula-E történetének századik versenye, egyúttal a Gen2-es éra utolsó futama is. Amelyen Stoffel Vandoorne és a távozó Mercedes egyaránt világbajnoki címet szerzett – ha valaki esetleg lemaradt az évad utolsó viadaláról, az alábbiakban pótolhatja a lényeget:

Ferrari-festésű formulaautót videóztak le egy cseh autópályán

A közösségi oldalakon kezdett el terjedni az alábbi felvétel, amelyen vélhetően egy korábbi GP2-es versenygép Ferrari-dizájnba öltöztetve halad az autópályán. Cseh lapok szerint ez már nem az első hasonló eset azon a szakaszon: 2018-ban is történt egy ugyanilyen incidens, és bár szabálytalan a formulaautók használata a forgalomban, a sofőr mégis elkerülte állítólag a bírságot – most pedig ugyanő térhetett vissza:

Horner: A 24 futamos naptár nagyon a határon van

Tavaly és idén is 22 versenyből állt a Formula-1-es szezon, a hírek szerint azonban jövőre már a 24-et is elérheti a nagydíjak száma: a jelenlegi helyszínek mellé érkezik Katar és Las Vegas, visszatérhet Kína, valamint akár Dél-Afrika is. Emiatt a Francia Nagydíj kiesése gyakorlatilag tényként kezelhető, de veszélyben van Spa-Francorchamps is: a Belga GP sorsa Kyalamitól függhet. Mindenesetre a 24 futam természetesen rekord lenne, méghozzá egy olyan, amely Christian Horner Red Bull-csapatfőnök szerint már a limitet súrolja a terhelés szempontjából:

„Ha 24 hétvégéről beszélünk egy évben az 52-ből, az valóban soknak érződik” – nyilatkozta a Sky F1-nek. „De ha megnézzük az érkező helyszíneket, akkor úgy vagyunk vele, hogy ’oké, Vegasért bevállalunk még egy hétvégét’. Ha Dél-Afrika a naptárban lenne, azért is egyértelműen bevállalnék egy plusz hétvégét. Kína is visszajöhet, ami szintén fontos piac. Szerintem keményen dolgoznak azon, hogy rövidebbek legyenek a hétvégék és logisztikai szempontból elviselhetőbbek a csapatok és az utazó személyzet számára. Szükség van ezekre, a 24 verseny már nagyon a határon van.”

horner-dppi-2022-f1

Megvan, ki képviseli hazánkat az F4-esek között az Autósport Játékokon

Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke jelentette be a Facebook-oldalán, hogy Kovács Zénó indul a magyar válogatott színeiben az október végén a franciaországi Paul Ricard pályán és környékén megrendezendő Autósport Játékokon. Zénó eddig a hazai és az FIA CEZ bajnokságokban szerepelt.

A második alkalommal kiírandó Autósport Játékokon természetesen más kategóriákban is lesznek magyar indulók (összesen egyébként tizenhét szakág képviselteti majd magát az eseményen): a túraautósok és a driftesek között is például várják a jelentkezőket az MNASZ-nél.

Nyck de Vries szerint a halo mentette meg az életét

Nyolc autó is a falban kötött ki a Formula-E szöuli hétvégéjének első versenyén, a legkomolyabb ütközést pedig a 2021-es világbajnok, Nyck de Vries szenvedte el, aki telibe találta Sebastian Buemi autóját, majd a Nissan alá csúszott. Az eset következtében a Mercedes pilótája beszorult, és jó néhány percig bent ragadt az autójában. A futamot követően elárulta, a fejvédő elem megmentette az életét. „Szerencsére a halo megvédett a balesetben. Minden úgy történt, mintha lassított felvételen történt volna. Jól vagyok, de természetesen ez volt a lehető legrosszabb módja annak, hogy véget érjen a versenyem. A legfontosabb, hogy mindenki jól van” – idézte a holland pilótát a Mercedes közleménye.

A COTA főnöke szerint az amerikai helyszínek kiegészítik egymást

Az Egyesült Államokon belül a Formula-1 sokáig nem tudta hosszabb távon megvetni a lábát, az utóbbi években azonban egyre népszerűbbé vált a sportág, így 2023-ban már három futamot is rendeznek az országban. Az austini futam 2012 óta jelen van, ehhez csatlakozott idén Miami, jövőre pedig Las Vegas is visszatér a naptárba. A Circuit of the Americas főnöke, Bobby Epstein szerint ez a három pálya valóban tökéletesen kiegészíti majd egymást. „Miaminak megvan a csillogása és egy csodálatos úti cél, miközben megadja a nemzetközi ízt, Las Vegas pedig a legmerészebb, és a legszórakoztatóbb helyszín Amerikában” – mondta el a Reutersnek a szakember, aki úgy véli, a COTA szintén egyedülállónak számít. „Amit látunk, hogy a pályán való versenyzés valóban kielégíti az igazi autóverseny-rajongókat az előzési lehetőségek, a dombok és a kanyarok tekintetében, ahogyan az a tény is, hogy a rajongók nyolc vagy tíz kanyart láthatnak egy ülésből” – árulta el Epstein.

Da Costáé a szezon utolsó pole-ja, Vandoorne karnyújtásnyira a vb-címtől

Vasárnap újabb időmérővel folytatódott a Formula-E szöuli idényzáró hétvégéje. A fő figyelem természetesen a vb-címért küzdő Stoffel Vandoorne-ra és Mitch Evansre irányult, ám a kvalifikáció után még kevesebb az esélye a Jaguar versenyzőjének a fordításra: az új-zélandi már a csoportkörben búcsúzott, így csak a 13. helyről startol, míg a 21 ponttal vezető belga egészen az elődöntőig jutott. Ott aztán Edoardo Mortara állította meg a Mercedes versenyzőjét, így Vandoorne a negyedik rajtkockát kaparintotta meg.

A pole-pozíciót viszont Antonio Felix da Costa, miután a fináléban 264 ezreddel legyőzte Mortarát. A harmadik helyről Jake Dennis indulhat az Andrettivel. Említést érdemel még, hogy egy tegnapi ütközés során megsérült Antonio Giovinazzi jobb hüvelykujja, ezért nem áll ma rajthoz: Sacha Fenetraz helyettesíti az olaszt, a 21. helyről startolhat – csak a komplett hajtásláncot cserélő Alexander Sims fog mögüle indulni. A Szöul ePrix mindent eldöntő utolsó felvonása itthoni idő szerint 9 órakor indul.

dacosta-fe-szoul-dppi-1

Megérkezett a sokak által várt animációs videó

Ahogyan azt már szombat délután megszellőztették a Twitteren, a Formula-1 ismét elkészítette a nagy népszerűségnek örvendő alkotását, melyben a legemlékezetesebb rádióüzeneteket figurázzák ki. Az első félév legjobbjai között szerepel többek között Lando Norris éneklése, Charles Leclerc kiáltása, vagy éppen Sergio Perez folyamatos tüsszögése. A majdnem két perces videó továbbra is szórakoztatónak mondható.

A videó a képre kattintva érhető el! 

Stroll eddig csak egy dologban volt jobb Vettelnél

A Mercedes csapata után ezúttal az Aston Martin került terítékre az F1 félévi összevetésében, amikor az egyes csapatoknál versenyző pilóták teljesítményét hasonlítják össze. Míg a német márka versenyzői viszonylag hasonlóan teljesítettek, az Astonnál szinten mindenben Sebastian Vettel bizonyult jobbnak. A négyszeres világbajnok a futamokon, az időmérő edzéseken, valamint a legjobb pozíciókat tekintve is erősebb volt a nyári szünetig bezárólag, a kieseket illetően viszont Lance Stroll áll jobban.

Nyolcan a falba kerültek, Evans pedig szárnyalt – ez történt a Formula-E szombati futamán Szöulban

Ugyan a verseny jelentős része viszonylagos nyugalomban zajlott, a rajt után szinte rögtön előkerült a piros zászló a Formula-E legelső Szöulban rendezett futamán, a mezőny pedig a biztonsági autó mögött tette meg az utolsó kört. A győztes végül a kiválóan rajtoló Mitch Evans lett, aki így továbbra is harcban van Stoffel Vandoorne ellen a világbajnoki címért. Aki esetleg lemaradt a szombat reggel történtekről, most bepótolhatja, mivel megérkezett a hivatalos összefoglaló videó, melyben minden lényeges dolgot megtekinthetünk.

A McLaren bepillantást engedett az MP4/4 tervrajzaiba

Különleges felvételt posztoltak a McLaren hivatalos Instagram-oldalán. A wokingi alakulat egy rövidke videóban mutatott meg néhány látványos részletet azokból a tervezetekből, melyek alapján elkészült az MP4/4-es versenygép. Az autóval 1988-ban a csapat hatalmas fölénybe került, és mindössze egy futamot nem tudtak megnyerni, a konstruktőri világbajnoki cím mellett pedig Ayrton Senna révén az egyéni világbajnoki trófea is a birtokukba került.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

McLaren (@mclaren) által megosztott bejegyzés

Hamarosan érkezik az F1 Animated következő epizódja

Néhány éve egészen nagyot szólt, amikor az F1 részéről újra gondolták a legjobb rádióüzeneteket, és vicces animációkat készítettek hozzájuk. Ezek a videók azóta is nagy népszerűségnek örvendenek, ezért az idei évben is készülnek új epizódok, az első félév anyagiból készült legújabb verzióból pedig néhány képen keresztül már adtak némi ízelítőt a rajongóknak.  

Itt a Grill The Grid nagy fináléja!

Az utolsó epizódban a pilótáknak az ABC minden betűjével meg kellett nevezniük egy versenypályát. Vajon kinek ment a legjobban? És ki nyerte az összesítést? Kattintsatok a képre és kiderül!

Zandvoortban biztosak benne: nem lesz még egy holland verseny

A Formula-1 1985 után tért vissza Hollandiába, azonban nem Zandvoort volt az egyetlen jelentkező, hiszen Assen is szívesen rendezett volna versenyt. A visszatérő helyszín egyből nagy siker lett, ami nyilvánvalóan Max Verstappen helyi népszerűségének köszönhető, a tavalyi versenyhétvége után pedig a Holland Nagydíj elnöke elhintette, hogy elképzelhetőnek tartaná, hogy tartsanak egy versenyt tavasszal, egyet pedig ősszel.

Erre reagált most a zandvoorti tulajdonos, Prince Bernhard: "A Formula-1 hollandiai jogai nálunk vannak, ezt pedig egy kizárólagos szerződés is biztosítja számunkra" - mondta a Formula1.nl-nek. "Ha már nem lenne nálunk ez a kiváltság, akkor újra terítéken lehetne ez a kérdés, de így csak annyi a dolgunk, hogy a következő verseny megrendezésére koncentrálunk.

Így áll jelenleg az Aston Martin új központjának építése

A YouTube-on tett közzé állapotfrissítést az Aston Martin épülő új főhadiszállásáról, melyben egy új szélcsatorna is helyet kap majd. A csapat Sebastian Vettel visszavonulása után egy másik világbajnokot fogott magának Fernando Alonso személyében, akinek a szeme előtt talán épp Strollék ambíciózus céljai lebeghettek. Guy Austin, az építkezésért felelős projektmenedzser vezet körbe bennünket az Aston félkész központjában.

Meghívták egy Red Bullra a Mercedes-rajongókat

Mostanában az elharapódzó indulatokról és az ellenfél iránti tisztelet teljes hiányától volt hangos a sajtó a rajongók viselkedését illetően, azonban Budapesten történt egy szívmelengető és egyben humoros jelenet. Néhány Red Bull-rajongó ugyanis titokban meghívta a szomszéd asztalnál ülő Mercedes-szurkolókat egy energiaitalra, amelyen aztán közösen nevettek egy jóízűt, majd a mercedeses srácok meg is köszönték a Red Bullt a hollandoknak.