DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Már 2027-től F1-es motorokat gyártana a General Motors

A cég motorsport főnöke elárulta, komolyan elgondolkodtak azon, hogy saját F1-es erőforrásokat állítsanak elő. A General Motors az Andretti csapatával érkezne meg, de nem a marketing miatt.

Továbbra is nagyon komolyan gondolják az Andretti Global részéről, hogy a Formula-1-ben is jelen legyenek, ehhez pedig hathatós segítséget kaptak, hiszen a General Motors is mögéjük állt a Cadillac márkáján keresztül. Erről még az év elején bejelentést tettek, ahogyan a Ford is bejelentette, hogy közös projektbe kezd a Red Bull istállójával, leváltva ezzel a Hondát, ám a dolognak volt egy szépséghibája.

Amíg a Ford ugyanis együttműködik majd az erőforrások fejlesztésében a Red Bull Powertrainsszel, addig a GM nem adta le a nevezését az új érára, amely 2026-tól indul majd az új motorszabályok életbelépésével. Az Andretti már ekkor megérkezne, így nem lesz egyszerű a helyzetük, ha egyáltalában zöld lámpát kapnak, partnerük részéről most viszont egyértelművé tették, hogy az autó tervezése, valamint a motorok fejlesztése egyaránt érdekli őket, akár már 2027-től kezdve.

„A GM motivált abban, hogy részt vegyen az egész folyamatban. Nem egy motor felcímkézése a célunk” – szúrt oda némileg a Fordnak is ezzel Eric Warren, a GM motorsport programjának vezetője. „A Cadillac és az Andretti közötti interakció az egész járművön észlelhető lesz majd. Ha 2026 utánra tekintünk, a mi véleményünk az, hogy versenyezni akarunk, ehhez pedig szeretnénk biztosítani, hogy versenyképesek legyünk. 2026-ig megvizsgáljuk, mi lenne a legésszerűbb döntés” – folytatta az Autosportnak adott interjúban.



A szakember elárulta, ha minden feltétel adott, akkor akár ugyanabban a komplexumban készülhetnének az erőforrások, ahol a Cadillac LMDh-gépét is fejlesztik, abban pedig hűen hisz, hogy amikor kell, készen állnak majd a feladatra, de nem gondolná, hogy teljes mértékig saját fejlesztéssel állnának elő.

„Szerintem nehéz egy gyártónak azt mondani, hogy egy motor 100 százalékban házon belül készüljön, mivel ilyenkor mindig vannak más vannak műszaki partnerek, akikkel együtt dolgoznak. Ugyanakkor azt hiszem, nekünk olyan képességeink vannak, amelyek jelentősek lennének ehhez. Úgy gondolom, hogy meg tudnánk csinálni, de el kell döntenünk, hogy elhatározzuk-e magunkat, mert ez még nem végleges” – zárta gondolatait Warren.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: