DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Zavarónak találták az F1-esek a futam előtti ceremóniát

A mezőny nagy része nem fogadta kitörő örömmel a Miamiban debütált pilótabemutatót: Russellék szerint nincs még egy sport, ahol ennyi show-t produkálnak az esemény előtt.

A vasárnapi Miami Nagydíj előtt debütált az a verseny előtti újítás, amely miatt még a rajtprocedúra szabályban foglalt idejét is 40-ről 50 percre nyújtották meg: a pilótákat LL Cool J felkonferálásával, egyesével mutatták be a helyi közönségnek előtte. Bár hasonlót láthattunk már néhány évvel ezelőtt Austinban, mostantól ez rendszeresebb lesz – igaz, az F1 vezetősége csak egyes helyszíneken tervez hasonlót.

A versenyzők nagy része azonban nem örül az újításnak: „Volt elég felkészülési időm előtte, hogy beszéljek a mérnökömmel a futamról meg ilyesmikről. De szerintem ez személyiségfüggő. Néhányan jobban szeretnek a rivaldafényben lenni, mások kevésbé. Én nem” – nyilatkozta a futamot megnyerő Max Verstappen, akit a Crash.net idézett. „Szóval számomra szükségtelen volt, amit ma csináltak. Jobban szeretek csak beszélni a mérnökömmel, odasétálni az autómhoz, felvenni a sisakot, aztán vezetni. De persze megértem a szórakoztató értékét.”

 

f1-miami-prerace-2



Az idén már negyedszer dobogóra álló Fernando Alonso is hasonlóan vélekedett: „Megértem mindenkinek a nézőpontját, de nem vagyok nagy rajongója ezeknek a dolgoknak közvetlenül a futam előtt. Ha ezt csináljuk, akkor szerintem más dolgoktól kell megszabadulnunk, mint például a parádékör, mert ez tényleg a mérnökökkel való felkészülés és a stratégiai megbeszélés közepén van.”

Abban nem alakult ki egyetértés a dobogósok között, hogy ha már van ez a versenyzőbemutató, akkor minden futam előtt sort kellene-e keríteni rá. Verstappen és Sergio Perez amellett érvelt, hogy ne legyen mindenhol ez: a mexikói szerint addig rendben van a dolog, amíg nem válik túl gyakorivá. Alonso szerint viszont nem fair, ha más kiszolgálást kapnak a különböző helyszínek szurkolói, ezért egyforma show-t akar mindenhol: „Nem hiszem, hogy a miami rajongók jobban, mint az olaszok Imolában, a spanyolok vagy a japánok” – fogalmazott az Aston Martin pilótája.

 

Nincs még egy olyan sport, mint az F1

A pilóták érdekvédelmi szervezetét, a GPDA-t vezető George Russell elárulta, hogy a pénteki versenyzői megbeszélésen is szóba került a téma: „Péntek este beszéltünk róla a versenyzőkkel. Mindenkinek más a személyisége. Az amerikaiak így csinálják a sportot. Személy szerint nekem nem jön be, de ez az én véleményem. Azért vagyok itt, hogy versenyezzek, nem pedig a show-ért. Vezetni és győzni vagyok itt, de gondolom, meg kell ezzel békélnünk.”

f1-miami-prerace-1

„Zavaró, mert fél órán át ott vagyunk a rajtrácson overallban a napsütésben. Nem hiszem, hogy van még egy sport, ahol az esemény előtt fél órával kimész, hogy rajtad legyenek a kamerák és show-t csinálj. Elismerem, hogy ez a szórakoztatás része, de csak a legjobbat akarjuk a sportnak. Nyitottak vagyunk a változtatásokra, de szerintem nem akarjuk minden hétvégén látni ezt.”

Lando Norris nem kertelt azzal kapcsolatban, mekkora volt a támogatottsága az újításnak: „Egyik versenyző sem szereti, de ez nem is rólunk szól” – mondta a McLaren pilótája, míg Valtteri Bottas arra mutatott rá, hogy az F1 az összes többi sporton túltesz ezzel: „Nincs még egy sport, ahol a versenyzők ennyi mindent csinálnak a verseny vagy az esemény előtt. El kell jönnie egy határnak.”

f1-hamilton-miami-1

Hamilton támogatja az újító F1-et

Persze azért volt, aki lelkendezett az újfajta ceremónia kapcsán: Lewis Hamiltonnak kifejezetten tetszett, amit a Miami Nagydíj előtt tapasztalt.

„Szerintem klassz, hogy a sport folyamatosan fejlődik és nem csak ugyanazt csináljuk, mint a múltban. Kipróbálnak új dolgokat. Igyekeznek javítani a show-t, és én ezt teljes mértékben támogatom. Úgy értem, jesszusom, úgy nőttem fel, hogy LL Cool J-t hallgattam, most meg ott volt, ez klassz. Aztán ott volt Will.i.am, aki egy hihetetlen művész. Ott állt Serena és Venus [a teniszező Williams testvérek – a szerk.]. Klassznak találtam ezt, engem nem zavart.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: