DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 15. kedd

Eltiltották egy-egy futamtól a McLaren és az Alpine Formula-3-as juniorját

Szokatlan büntetések a Formula-3-ban: két versenyzőt is eltiltottak egy-egy jövőbeli versenyhétvégétől, mivel rajthoz álltak egy hasonló teljesítményű versenygépeket felvonultató formulaautós szériában az adott helyszínen. A két szóban forgó versenyző a McLaren juniorprogramjába órákkal a szankció bejelentése előtt bekerülő (a fotó is ennek kapcsán készült) Martinius Stenshorne, valamint az Alpine akadémiájához tartozó Nikola Tsolov. A Melbourne-ben futamot is nyerő norvég a GB3-as bajnokság silverstone-i fordulóján állt rajthoz, míg a bolgár a Eurocup-3 spái állomásán – és tették mindezt az FIA előzetes engedélye nélkül, ami a sportszabályzatba ütközik.

A versenyzők elmondták, hogy nem voltak tisztában vele, hogy az F3-as szabályzatba ütközik engedély nélkül versenyezni a naptár egy későbbi pályáján, és Stenshorne azt is hozzátette, hogy a GB3-as szereplését a menedzsmentje szervezte. Értelemszerűen ő a Brit, míg Tsolov a Belga Nagydíj betétprogramjaként futó Formula-3-as fordulóról kénytelen így távol maradni.

Egy harmadik pilótát, a Red Bull-junior Arvid Lindbladot pedig 10 ezer eurós – és ugyanennyi felfüggesztett – pénzbírsággal sújtották, miután egy kétnapos GB3-as teszten vett részt szintén Silverstone-ban. A stewardok az esetében elfogadták a magyarázatot, miszerint kommunikációs félreértés történt a menedzsmentje és a versenycsapata között.

f3-stenshorne-mclaren

MiniDrivers: Alonso álmai

Megérkezett a MiniDrivers összefoglalója a Kanadai Nagydíjról. Ezúttal sem érdemes kihagyni a humoros videót.

Így pontoztuk a pilóták montreali produkcióját

Ahogy mindig, a Kanadai Nagydíjat követően is 1 és 10 közötti skálán értékeltük a mezőny tagjainak teljesítményét, mely skálán az 5,5 az átlag, az 1 a minősíthetetlen produkció, míg 10-est csak a tökéletes (vagy ahhoz rendkívüli közeli) teljesítmény érdemel ki. 01:17:09-től meghallgathatod, milyen pontokat osztottunk a montreali hétvégére!

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Beállította leghosszabb nyeretlenségi sorozatát Hamilton

A Mercedes idei küszködésének köszönhetően egyelőre győzelem nélkül áll Lewis Hamilton 2022-ben, ha pedig azt nézzük, hogy legutóbb a tavalyi Szaúd-Arábiai Nagydíjon intették le elsőként, akkor immár tíz futam óta nem pezsgőzhetett a dobogó tetején. Márpedig ennél hosszabb szériája sosem volt az F1-ben a britnek – tíz győzelem nélküli versenyig viszont már háromszor is eljutott. Egyfelől a 2009-es szezon első fele maradt elsőség nélkül a szintén egy komoly szabályváltozás után pocsékul sikerült McLarennel, másfelől az első mercedeses győzelme (2013 Hungaroring) előtt és után produkált ugyanilyen sorozatot a hétszeres világbajnok. Ha a jövő hétvégén esedékes hazai nagydíját sem nyeri meg, azzal pedig saját negatív rekordot állít fel Hamilton.

hamilton-podium-montreal-dppi

fotó: DPPI

Szokatlan bejelentés a McLarennél: A versenyző megvan, a szériája nincs

Eldőlt, hogy Felix Rosenqvist, az Arrow McLaren SP IndyCar-pilótája marad a wokingi gárda kötelékében, miután több évre szóló szerződést kötött – ugyanakkor jövőjében még mindig maradt egy nagy kérdőjel. A McLaren bejelentése ugyanis így fogalmaz: „Kellő időben meg fogjuk erősíteni, hogy Felix az Arrow McLaren SP-nél vagy Formula-E-csapatunknál fog versenyezni.”

A Ganassi színeiben korábban IndyCar-futamot nyerő Rosenqvist a McLarennél sosem végzett negyedik helyezésnél előrébb, de 2022-ben kezd formába lendülni: az év elején Texasban pole-pozícióból indult, az elmúlt négy versenyből pedig háromszor az első hat közt végzett. A McLaren versenyrészlegét bővítve a 2022/23-as szezonban beszáll a Formula-E-be, a Nissan hajtásláncpartnereként, így ebbe a sorozatba is keres két versenyzőt, az elektromos bajnokságban rutinos pilótákból azonban kevés van a piacon.

„Tekintve, hogy a csapat a Formula-E irányába bővül a következő szezonban, plusz lehetőségeim nyílnak az USA-ban és Európában egyaránt. Várom, hogy abba a pozícióba kerüljek, amelyben megerősíthetem terveim a következő hetekben” – kommentálta a furcsa bejelentést a svéd, aki a The Race szaklap szerint inkább az IndyCarban maradna.

Tsunoda elődei: akik a bokszkijáratnál törték össze az autót

Yuki Tsunoda kanadai hibája kapcsán készített egy top tízes válogatást az F1 azokból a jelenetekből, amelyeknél egy pilóta a bokszkijáraton törte össze autóját. A videó ezen a linken vagy a képre kattintva megtekinthető!

pf3_16

A Brit Nagydíjtól megváltozik az F1-es hétvégék formátuma

Az idei szezontól már pénteken tartották a hétvégét felvezető sajtótájékoztatókat a Formula-1-ben, de ez az újítás sem a versenyzők, sem az újságírók tetszését nem nyerte el. Erre reagál most a széria azzal, hogy a RacingNews365.com forrásai szerint Silverstone-tól ismét csütörtökön tartják a sajtónapot, nem lesznek rövidebbek a hétvégék - a tervek szerint mindig 23 órával az első szabadedzés kezdete előtt kell letudni a sajtókötelezettségeket.

Ez egyelőre nem hivatalos, a Motorsport Világtanács jóváhagyása szükséges hozzá, de a hírek szerint ez nem lesz akadály.

dri

fotó: dppi

A Nissan látja el erőforrással a McLarent a Formula-E-ben

A McLaren már korábban bejelentette, hogy a következő szezonban csatlakozik a Formula-E mezőnyéhez, méghozzá úgy, hogy átveszi a gyári szinten távozó Mercedes alakulatát (amely egyébként jelenleg is vezeti az összetettet). Most pedig arra is fény derült, milyen hajtásláncot fog használni a portfólióját az elektromos világbajnoksággal bővítő wokingi istálló: a csütörtöki bejelentés értelmében a McLaren többéves megállapodást kötött a Nissannal az erőforrásokról. A Nissan így a saját gyári csapata mellett egy másik gárdát is ellát majd hajtásláncokkal a jövőre induló Gen3-as érában. Arról egyelőre továbbra sincs bejelentés, hogy kik lesznek a McLaren versenyzői a Formula-E-ben.

nissan-mclaren-fe

Tsunoda hibája, Leclerc bevetődései – a legjobb montreali onboardok

A Kanadai Nagydíj hétvégéjéről készült fedélzeti kamerás válogatásban feltűnik még George Russell és Sergio Perez időmérős bakija, valamint Kevin Magnussen, Lance Stroll, Pierre Gasly és Alexander Albon közötti négyes jelenet is – a videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

kanada-onboard-video

Marko: Visszafelé sült el a Mercedes szándéka

A szezon eleje óta a Mercedes a pattogástól leginkább sújtott csapatok közé tartozik, így nem véletlen, hogy az ő versenyzőik érveltek a leghangosabban a változtatás szükségessége mellett. Az FIA aztán az Azerbajdzsáni és a Kanadai Nagydíjak között lépett és új technikai direktívát adott ki, ám az nem feltétlenül a Mercedes szája íze szerint alakult, hiszen a delfinezéstől szenvedő istállókat kötelezi majd arra, hogy emeljék meg az autóik hasmagasságát a pilóták egészségére is káros jelenség megszüntetése érdekében. Amikor felvették Helmut Markónak, a Red Bull F1-es tanácsadójának, hogy visszaüthetett-e a rivális alakulatra a szándékuk, így felelt a szakember a Motorsport.com hasábjain: „Pontosan. A németben ezt úgy mondják, hogy ’ez a lövés visszafelé sült el’.”

Marko ugyanakkor azt is elmondta, hogy nem tartja jó iránynak az FIA beavatkozását – bár hozzátette, hogy számos részlet még nem ismert, azt a csapatok és az illetékesek e heti találkozóján konkretizálhatják: „Teljesen egyetértek Maxszal, nem korrekt egy ilyen változtatás a szezon közben. Nem határozhatja meg az FIA a beállításainkat. A hasmagasság módosítás beállítás-változtatást jelent, ezt pedig nem teheti meg az FIA. A következő szempontom pedig az, hogy mindez azért van, mert egy csapatnak problémái vannak. Annak a csapatnak magának kellene megoldania a gondjait, és nem hatással lenni a többiekre.”

marko-f1-2022-dppi

fotó: DPPI

Miért és hogyan nyúlt bele az FIA a pattogásproblémába?

Az elmúlt hétvégén egy technikai direktíva borzolta fel leginkább az érintettek kedélyeit, mely a pattogás megszüntetésével igyekszik megóvni a versenyzők testi épségét. A háttérről Mészáros Sándor beszélt a Formula Podcast legújabb adásában 16:59-től.

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Megérkezett a Ferrari animációs összefoglalója

Igazán mókás, és látványos animációs videókat készített a Ferrari eddig idén Race Beats néven, melyben az előző futam lényeges eseményeit foglalják össze, főképp a saját versenyzőikkel a főszerepben. Ez most sem történt másképp, nemrégiben pedig a Kanadában történteket mutatták be.

Piastri, Gasly, Ricciardo – a legfrissebb átigazolási pletykák

A paddockban ezúttal is számos izgalmas pletykát lehetett hallani a mezőny különböző jelenlegi és leendő tagjairól, Mészáros Sándor pedig természetesen ezúttal is megoszt velünk mindent, amit megtudott a nagydíjhétvége során! Hallgasd meg a legújabb futamértékelő adásunkban 01:02:11-től!

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Mindent megnyertek a Mercedes juniorpilótái hétvégén

A tarolás iskolapéldáját mutatta be a csillagos márka két védence hétvégén. Paul Aron a Formula Regional Alpine két futamát nyerte meg a pole-pozícióból Zandvoortban. Nem sokkal messzebb, Spa-Francorchamps-ban Andrea Kimi Antonelli ment nagyot, az olasz Formula-4 mind a három hétvégi versenyén első helyezést szerzett, kétszer az első rajtkockából.

Érdekes, hogy a söprés ellenére mindkét versenyző második saját bajnokságában. Az észt Aron 36 ponttal marad le a Ferrari kötelékébe tartozó Dino Beganovictól, míg az olasz Antonelli 3 pontra közelítette meg az éllovas Rafael Camarát.

F2-es csapatát sokkolta Vips rasszista megnyilvánulása

Nagy botrányba keveredett az észt Formula-2-es versenyző, Jüri Vips, amely ígéretes karrierjét is derékba törheti. Egy streamelt játék közben csúszott ki a száján az n-betűs szónak nevezett sértő kifejezés. A Vips pályafutását egyengető Red Bull juniorprogram azonnal lépett, és felfüggesztették a versenyzőt. Az energiaitalosok után az észt csapata, a Hitech – velük versenyez az F2-ben – is reagált: bár egyelőre retorzióról nem esett szó, elítélték a versenyzőt.

„Sokkolt és megdöbbenéssel töltött el, mikor erről az esetről hallottam. A Jüri által tett kijelentések sértők és abszolút nem tükrözik a Hitech befogadó értékeit. Akárcsak mindenki más, én is nemrég szereztem tudomást erről, a videóról és a Red Bull felfüggesztéséről. Vizsgálatra fog sor kerülni” – tudta meg a Formula.hu a csapat tulajdonosától, Oliver Oakestól.

Jelentős szponzor érkezett a McLarenhez

Egy amerikai multinacionális vállalat, és befektetési bank, a Goldman Sachs többéves szponzori megállapodást kötött kedden a McLaren istállójával. A bejelentés szerint egy többéves partneri kapcsolatról van szó, mely során a bank támogatja a versenycsapatot fenntarthatósági céljainak elérésében, az anyagiakról viszont egyelőre nem esett szó. „Nagyon örülünk, hogy a Goldman Sachs által egy olyan globális intézménnyel dolgozhatunk együtt, amely osztja a McLaren Racing saját értékeit a fenntarthatóság fontosságának felismerésében” – idézte a közlemény a wokingiak vezérigazgatójának, Zak Brownnak a szavait. A hírek szerint a megállapodás idén kezdődik, és a Goldman Sachs logója már Brit Nagydíjon megjelenik a versenyautókon.

 

Lewis Hamilton nem véletlenül szereti annyira Montrealt

2007-ben Kanadában szerezte meg pályafutása első futamgyőzelmét a hétszeres világbajnok, aki az elmúlt hétvégén is nagyszerű teljesítményt nyújtott, és hosszabb idő után ismét dobogóra állhatott. A brit versenyző általában jól szerepel ezen a helyszínen, háromszor ugyan kiesett, viszont hét alkalommal győzni tudott, és további két évben (2013 és 2022) pedig a harmadik helyen ért célba. A Mercedes ennek örömére nemrégiben posztolt egy képet, melyen az első, és az eddigi utolsó dobogós szereplése látható.

Valtteri Bottas jelentős időt töltött a szimulátorban

A kanadai, és az osztrák pályák láthatók azokon a fotókon, melyeket Valtteri Bottas töltött fel a minap Twitter oldalára, valamint Instagram-sztorijába. A poszthoz csak annyit írt, hogy „9-től 5-ig”, hiszen az első kép még 9:49-kor készült, míg a második 17:52-kor a fotókon látható időpontok tanulsága szerint, és mindkettőn az látható, ahogyan az Alfa Romeo szimulátorában dolgozik.

Hamarosan érkezik Jimmie Johnson életrajzi albuma

Egy vizuális biográfia készült Jimmie Johnson eddig pályafutásáról. A NASCAR Cup Series hétszeres bajnoka tavaly váltott át a stock car gépekről az együléses autókra, azóta pedig az IndyCarban tapossa a gázt. A legendás pilóta életéről egy igazán tartalmas fotóalbum jelenik meg idén szeptemberben, mely a One More Lap: Jimmie Johnson and the #48, vagyis a Még egy kör: Jimmie Johnson és a 48-as címet kapta. Az alkotás 272 oldalasra sikerült, és 175 fotó lesz megtalálható benne, köztük olyanok, melyek korábban nem kerültek nyilvánosságra.

Kiss Norbi és Nagy Norbi közös faültetési akcióban vett részt

"Tegnap egy faültetési akcióban vettünk részt Kiss Norbival, a Kápolnai macskaàrvaháznál. További Heves megyei zenészekkel, közéleti szereplőkkel tettük mindezt, köszönöm a lehetőséget, ezek mindig jó dolgok!" - posztolta közösségi oldalán Nagy Norbert autóversenyző.

pf2_21

pf1_26

A Mercedes nagyon büszke a Kanadában szerzett trófeára

Az elmúlt évek dominanciájához képest jelentősen visszaesett az idei esztendőben a Mercedes, mely rengeteget küzdött eddig a delfinezés jelenségével. Ennek köszönhetően minden egyes apró sikert megbecsülnek, így például a legutóbbi dobogójukat Kanadában, amit Lewis Hamilton szerzett meg az előző versenyhétvégén. A csapat közelről lefényképezte a Montrealban begyűjtött trófeát, ezt pedig nemrégiben közösségi oldalain is megosztották a szurkolókkal az alábbi megjegyzés társaságában: „Nézzétek, mi jön haza velünk” – állt a posztban.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team (@mercedesamgf1) által megosztott bejegyzés