DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 14. hétfő

Most értek véget Wolff és a Mercedes mézeshetei?

Ha igen, akkor ezek elég hosszúnak bizonyuló mézeshetek voltak… Az 1996-os F1-es világbajnok Damon Hill mindenesetre ennek a véleményének adott hangot a Kínai Nagydíjon, azzal együtt, hogy szerinte Lewis Hamilton attól a pillanattól kezdve, hogy először beleült az újgenerációs autóba, tudhatta, hogy komoly baj van a csillagosoknál.

wolff-2024

Hill szerint Wolff a múlt évtized első számú sikersorozatáért nagyon sokat köszönhet az alapokat lerakó Ross Brawnnak, most viszont rá vár a feladat, hogy visszavezesse a siker útjára az alakulatot: „Totónak hosszú mézeshetek jutottak, egy fantasztikusan sikeres időszak a csapatnál, amibe ő belekerült. Ross Brawn sokat tett az alapozásért. Most viszont nehéz neki, az igazi munka akkor kezdődik, amikor elrontasz valamit, amikor valami nem megy jól.”

„Ezt elég nehéz feldolgozni. Ez az ő dolga, ő a főnök, neki kell kiderítenie, mi siklott félre, és ki nem mondja meg neki, hogy mi nem megy jól a csapaton belül” – mondta Hill, akivel az F1-es pilótaként nem sok vizet zavaró, szakértőként viszont kimondottan népszerű Karun Chandhok is egyetértett azt illetően, hogy Wolffnak meg kell találnia, miért nem tudja a csapat kellőképpen kihasználni a rendelkezésére álló erőforrásokat.

russell-melbourne

A korábbi csapatok is gratuláltak Sainz első győzelméhez

A pályafutása mérföldkövet jelentő eredményét jegyző spanyol első éveit a Toro Rossónál töltötte, a Red Bull testvércsapatánál – bár az energiaitalos formáció és a Ferrari jelenleg a legnagyobb riválisok, a legyőzött ellenfél szentelt egy posztot a spanyolnak. „Nincs menekvés. Gratulálunk első F1-es győzelmedhez!” – írták a dobogós pezsgőzés videóját tartalmazó bejegyzéshez. 

A McLaren, ahol Sainz a Ferrari előtt húzott le két szezont, az első dobogós helyezésről (2019, Brazil Nagydíj) emlékezett meg, a wokingiak első embere, Zak Brown pedig szerényen ennyit írt: „Ne felejtsd el, én tanítottam mindent, amit tudsz!”

 

 

Hét tüntetőt letartóztattak, miután a pályára rohantak a Brit Nagydíj rajtjánál

Mi is írtunk róla, hogy a rendőrség már néhány nappal korábban tudomást szerzett róla, hogy néhány tüntetők pályainvázióra készülnek Silverstone-ban. Az onboard felvételek tanúsága szerint páran sikerrel is jártak: a Brit Nagydíj első körében többen az aszfalton ültek, mielőtt a sportbírók eltávolították őket onnan, miközben a versenyt magát a Guanyu Zhou-féle baleset miatt hamar piros zászlóval félbeszakították. A tüntetést hamar magára vállalta a Just Stop Oil nevű klímavédelmi csoport.

A northamptonshire-i rendőrség a futam után közleményben jelezte, hogy összesen hét tüntetőt tartóztattak le. Mint írták: ők felajánlották, hogy békés és biztonságos módon tüntethetnek, éppen ezért „rendkívül csalódottak vagyunk, hogy az emberek egy csoportja nem vette figyelembe a figyelmeztetésünket, és azt a hihetetlenül veszélyes döntést hozták, hogy bemennek a pályára”.

Itt az év eddigi legeseménydúsabb versenyének összefoglalója

Az év eddigi egyik, ha nem a legjobb versenyét láthattuk Silverstone-ban, ahol annyi minden történt, hogy inkább bele sem kezdünk... Egy dolog biztos, ezt nem érdemes kihagyni! A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Ezt posztolta Guanyu Zhou két órával a horrorbaleset után

Negyed óráig – ennyi ideig nem érkezett semmilyen információ a kínai pilótáról – összeszorult a Formula-1 nézőinek gyomra Guanyu Zhou rajtbalesete után. Az Alfa versenyzője fejtetőre állt autóval csúszott át a bukótéren, majd felpattanva és a gumifalat átugratva csapódott a védőkerítésnek. Hihetetlen, de a pilóta megúszta a balesetet sérülés nélkül, a közvetítés végén már megmutatták, valamint ő maga is közzétett egy szelfit a közösségi médiában.

„Rendben vagyok, minden oké. A halo mentett meg ma. Köszönöm mindenkinek a kedves üzeneteket!” – írta Zhou.

DTM: Felipe Fraga domináns győzelme

A DTM norisringi 2. futamát Felipe Fraga (Red Bull AF Corse - Ferrari) kezdhette az élről, mögötte Mirko Bortolotti (GRT - Lamborghini) és Marco Wittmann (Walkenhorst Motorsport - BMW), valamint a tegnapi győztes Thomas Preining (KÜS Team Bernhard - Porsche) alkották az első két sort. Az 5. helyen láthattuk az első Mercedest, amit Maximilian Götz vezetett, majd René Rast következett a 6. helyen az első Audival.

Fraga meg tudta tartani a vezető helyét a rajtot követően, ami sokkal simábban zajlott le, mint a szombati káosz. Szorosan követték a versenytársak, az egyetlen változást az élmezőnyben az jelentette, hogy Rast meg tudta előzi Götz autóját. Fraga a 46. körben látogatott a boxba, ekkor 3,3 másodperces előnnyel vezetett Bortolotti előtt. A kerékcserék simán pörögtek, leszámítva Wittmann csapatánál, ahol hibáztak, így René Rast a 3. helyen találta magát. Fraga és Bortolotti problémamentesen hajtott a célig ebben a sorrendben, Rast is meg tudta őrizni a 3. helyét, annak ellenére, hogy 10kg extra súlyt cipelt a teljesítménykiegyenlítés miatt.

Wittmann a lassú kerékcsere után simán hozta a 4. helyet, utána Dennis Olsen (Porsche), majd a 6. helyen Götz érkezett. Pontszerző helyeken így osztoztak a versenyzők: 7. Ayhancan Guven (Ferrari), 8. Luca Stolz (Mercedes), 9. Thomas Perining (Porsche) és a 10. Maro Engel (Mercedes). Az összetett értékelést Mirko Bortolotti vezeti 89 ponttal, mögötte Sheldon van der Linde (BMW) a második 80 ponttal, dacára annak, hogy ezen a hétvégén nem tudott pontokat szerezni. Dobogós még René Rast 79 ponttal, amit a két kiváló 3. hellyel hozott 30 pontnak köszönhet.

Hosszú nyári szünet következik, legközelebb augusztus végén a Nürburgring ad otthon DTM futamnak.

 

Fotó: DTM

Mansell egykori bajnok Williamsével bemutatózott Vettel 35. születésnapján

A ma 35 éves Sebastian Vettel az FW14B egyik példányával tett meg bemutatóköröket Silverstone-ban, azzal a modellel, mellyel Nigel Mansell öt futamgyőzelmet szerzett, úton az 1992-es vb-cím felé.

Vettel félig-meddig saját magát lepte meg születésnapjára: az autó ugyanis a német tulajdonában áll. Volt még egy különlegesség, a Williamst ugyanis karbonsemleges üzemanyag hajtotta – ezzel a német szívügyére, a környezettudatosságra hívta fel a figyelmet.

Kipróbálta az F1-es kerékcserét kollégánk az Aston Martinnál

A Brit Nagydíjról tudósító Mészáros Sándor az Aston Martin silverstone-i főhadiszállását látogatta meg, ahol két francia kollégával kereket cseréltek a csapat egyik F1-es gépén. Sanyi rövid beszámolója:

Kerékcsere egy Aston Martin F1-es autón a gyár kertjében kiváló barátaimmal, Fred Ferret-vel és Jerome Bourret-val a francia l'Equipe-től. Nekem a légkulcs jutott, megdolgoztunk a vacsoráért és mivel nem állt ki ellenfél, vélhetően meg is nyertük a kihívást. Köszönet a csapat sajtóosztályának a remek estéért, Jánvári Zsoltnak pedig azért, hogy az évek során felkészített a kerékcsere-hadműveletre!

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mészáros Sándor (@mesandor) által megosztott bejegyzés

Sokkoló baleset az F2-ben, a halo mentette meg Nissanyt (videó)

 Roy Nissany és Dennis Hauger is saját lábán hagyta el a helyszínt a Formula-2 vasárnapi főfutamán történt balesetben. A két versenyző az első körös tülekedésben akadt össze, Nissany a fűre kényszerítette Haugert a Vale előtti egyenes szakaszon, aki a defektes Premát nem tudta megállítani a kanyarig.

A sebesség nem volt nagy, az igazi bajt az okozta, hogy a magasított kerékvető külső oldala megdobta a norvég autóját, amely éppen a pilóta magasságába emelkedett és keresztezte az éppen ekkor kanyarodó Nissany útját. A visszajátszásokon jól látható, a halo állította meg a rendkívül szerencsétlen szögben érkező Premát. Ha ez a baleset néhány évvel korábban, a halo bevezetése előtt történik meg, a Prema egyenesen Nissany sisakjának csapódik.

 

F3: Egy győzelmet már szerzett a Leclerc család Silverstone-ban

Arthur Leclerc két alkalommal is megelőzte a pole-pozícióból induló Zak O’Sullivant a Formula-3 brit főversenyén. Először a második körben, éppen azokban a pillanatokban, amikor biztonsági autót rendeltek meg – ezért a monacóinak vissza kellett adnia a vezető pozíciót az SC-fázis alatt. Később, a 6. körben külső íven újabb manővert produkált, és innentől vezette az egész futamot, annak ellenére, hogy fő üldözőjét sosem sikerült leszakítania magáról. A Ferrari akadémistája F3-as pályafutása harmadik, saját és a Prema idei első futamgyőzelmét aratta.

Az első öt helyezett egy csoportban száguldott a célba. A Williams-támogatott O’Sullivan második helyezéssel szerezte első F3-as dobogóját. Az eredmény nem múlt sokon: Oliver Bearman az utolsó kanyarban belső íven támadta a carlinost, a kerékvetőn megcsúszott, ezért O’Sullivan az aszfaltról kikényszerülve szelte át a célvonalat. A dobogó utolsó fokára felérő Bearman mögött az egy körrel korábban még harmadik Caio Collett és a sprintfutamot megnyerő Isack Hadjar végeztek az első öt közt a biztonsági autóval kétszer is megszakított versenyen.

Megvan, melyik Red Bull-junior veszi át Vips tartalékosi posztját

Néhány napja jelentette be a Red Bull, hogy rasszista megnyilvánulás miatt (egy játékstream közben ejtett el oda nem illő kifejezést) felbontották Jüri Vips szerződését. Miközben az észt a Formula-2-ben versenyez – és ottani alakulata nem is tette ki a szűrét –, egyúttal a Red Bull és az AlphaTauri hivatalos F1-es tartalékversenyzőjeként is funkcionált az energiaitalosoknál. Christian Horner csapatfőnök Silverstone-ban elárulta: ezt a posztot Liam Lawson fogja mostantól betölteni mindkét alakulatuknál. Lawson ugyancsak az F2-ben szerepel, idén egy győzelmet aratott eddig.

Horner egyúttal arról is beszélt, hogy természetesen a többi juniorjuk útját is figyelemmel kísérik, beleértve a nemrég a McLarennel tesztelő Jehan Daruvalát, valamint Dennis Haugert is.

lawson-dppi

IndyCar: Pato O’Ward a McLarennel indulhat az élről

Az Arrow McLaren kormánya mögött O’Ward érte el a legjobb időt és szerezte meg az első rajthelyet az Honda Indy 200 futamra, amit magyar idő szerint vasárnap este fognak megrendezni Ohióban. A széria által használt kvalifikációs rendszerben a legjobb 6 pilóta külön dönti el a rajtelsőség kérdését a Fast 6-nek nevezett utolsó időszakban.

O’Ward használt gumikon kezdte a körözést, de már ezekkel is jó időt ért el, amit nehezen tudtak megközelíteni a riválisok. Legközelebb ekkor Scott McLaughlin (Team Penske-Chevrolet) és saját csapattársa Felix Rosenqvist volt hozzá. Majd a friss gumikkal tovább javította a köridőt 1:06,7054-re, amit már nem tudott senki megjavítani. A második helyre McLaughlin érkezett, míg Rosenqvist kénytelen volt beérni a 4. hellyel, mert Colton Herta (Andretti Autosport) elhappolta előle a 3. legjobb időt.

Az 5. helyre Scott Dixon (Chip Ganassi Racing Honda) érkezett, aki korábban már 6 alkalommal nyert ezen a pályán, de ezúttal 0,7 másodperccel lemaradt az első helyről. Mögötte Simon Pagenaud hozta be a 6. helyre a Meyer Shank Racing Honda autóját. A legjobb 10-be befért még Alex Palou, David Malukas, Kyle Kirkwood és Callum Illot.

Fotó: Arrow McLaren SP

Így szerezte meg a silverstone-i pole-t Sainz – videó

A Formula-1 hétperces összefoglalót tett közzé az esős időmérőről és Sainz karrierjének első F1-es pole-járól - ezen a linken vagy a képre kattintva megtekinthető!

maxresdefault_4

 

Itt pedig Sainz pole-köre is visszanézhető belülről:

maxresdefault (1)_3

Jön a futamok napja: íme a vasárnapi menetrend

A Formula-1-es Brit Nagydíj 16:00-kor kezdődik, de lesz F2, F3, WTCR, Kamion-Eb, DTM, TCR Europe és IndyCar is - mutatjuk a bőséges vasárnapi programot:

09:35 Formula-3, Főfutam (tv: M4 Sport, élő)

11:05 Formula-2, Főfutam (tv: M4 Sport, élő)

12:55 Kamion-Eb, 3. futam 

13:30 DTM, 2. futam 

14:10 WTCR, 1. futam (tv: Eurosport 1, 19:00, felv.)

15:00 Kamion-Eb, 4. futam 

15:45 - 16:15 IndyCar, Warm up 

16:00 Formula-1, Futam (tv: M4 Sport, élő)

17:00 TCR Europe, 2. futam 

18:15 WTCR, 2. futam (tv: Eurosport 1, 20:00, felv.)

18:45 IndyCar, Futam (arena4plus.network4.hu, élő)

pf_2

fotó: dppi

WTCR: Michelisz Q3-ba, Tassi fordított rajtrácsos első sorba jutott

Nincs megállás a Túraautó-világkupa mezőnye számára, amely a hétvégén Vila Real utcáin vendégeskedik. A szombati időmérő edzésen Santiago Urrutia bizonyult a leggyorsabbnak, saját Lynk & Có-s márkatársát, a kétszeres bajnok Yann Ehrlacher-t megelőzve. A legjobb ötöt felvonultató Q3-ban volt magyar szereplő is Michelisz Norbert, aki az ötödik pozícióban végzett, így egy-egy ötödik és rajthelyet szerzett a vasárnapi futamokra.

A legjobb magyar rajtpozíció így Tassi Attiláé, aki kilencedik lett, ezzel a fordított rajtrácsos versenyen a második kockából startolhat majd. Ami a Zengő Motorsportot illeti: Rob Huff hetedik időt futott (ez hetedik és negyedik rajthelyeket jelent az összetett dobogóért harcban álló brit számára), Nagy Dániel viszont az utolsó, 17. pozíciót kaparintotta meg. A világkupa pontversenyét vezető hyundaios Mikel Azcona egyébként nyolcadik lett a kvalifikáción. Vasárnap a futamok magyar idő szerint 14:10-kor és 18:10-kor startolnak.

michelisz-vilareal-idomero-wtcr-1

Csődeljárás alá került a finn MotoGP-pálya

Három éve folyamatosan halasztódik a KymiRing debütálása a gyorsaságimotoros-világbajnokságon, de lehet, hogy már nem is fog sor kerülni rá. A The Race szaklap ugyanis arról számolt be, hogy csődeljárási folyamatot indítottak a vadonatúj finn pálya ellen: a tulajdonosok állítólag 600 ezer euróval tartoznak az építési vállalatoknak.

Eredetileg már 2020-ban versenyt kellett volna rendezni a KymiRingen, ám akkor és tavaly is lefújták azt a koronavírus-járványra hivatkozva, míg idén az orosz-ukrán háború közelsége volt a hivatalos magyarázat – igaz, arról is szóltak értesülések, miszerint a pálya egész egyszerűen még mindig nincs kész, miután nem sokat nyúltak hozzá az ott tartott 2019-es teszt óta. Tény, hogy a homologizációra még mindig nem került sor – és lehet, hogy már nem is fog…

kymi-ring-motogp_1

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Történelmi Porsche-győzelem a DTM szombati futamán

A Norisringen vendégeskedik a DTM, ahol az első futamon verseny helyett inkább roncsderbi zajlott. A gördülő rajthoz 27 versenyautó sorakozott fel, de az első visszafordító kanyarban rögtön tömegbaleset történt: a biztonsági autó hét körön keresztül volt a pályán, a mezőny létszáma pedig lecsökkent 21 autóra. A versenyen ekkor az első három helyezett Thomas Preining (Porsche), a pole-ból induló Kelvin van der Linde (Audi), René Rast (Audi) volt. A versenyzők továbbra sem kímélték a technikát és egymást sem, folyamatosak volt a kisebb-nagyobb ütközetek, a 34 körben már csak 13 autó volt versenyben: kiesett többek között az összetettben élen álló Sheldon van der Linde is. Az élen továbbra is Preining haladt.

Az utolsó tíz percre a 2. helyért alakult ki óriási küzdelem, Rast, Dennis Olsen (Porsche) és Laurens Vanthoor (Porsche) küzdöttek, de a tavalyi bajnok, Maximilian Götz (Mercedes) sem volt távol. Az első helyet továbbra is Preining birtokolta, a DTM-ben eléggé szokatlan négy másodperces előnnyel.

A sok biztonsági autós fázis miatt nem futották végig a kitűzött versenytávot, életbe lépett az ilyenkor alkalmazandó szabály: 55 perc után további 3 kört következett és jött a kockás zászló. A célban végül Preining ünnepelhetett. Történelmi győzelmet könyvelhetett el ezzel a Porsche, mert soha eddig nem szerzett DTM-versenyen első helyet a márka. A második helyre Olsen, a harmadikra Rast érkezett.

porsche-dtm-norisring-1

Chadwick megállíthatatlan: négyből negyedik győzelmét aratta

Nem úgy tűnik, mintha bárki meg tudná akadályozni, hogy Jamie Chadwick harmadszor is megnyerje a W Seriest: a kétszeres bajnok a pole-pozícióból indulva győzött hazai versenyén, Silverstone-ban. A brit hölgyversenyzőt még a futam közepén néhány percig szemerkélő eső sem zavarta meg, magabiztos előnnyel húzta be idei negyedik sikerét. A második helyért zajló csatából hamar kiszállt Alice Powell, akit tíz másodperces stop & go büntetéssel sújtottak, amiért a felvezető körön a majdnem lefulladása után nem került vissza az eredeti pozíciójába az SC1-es vonalig.

A dobogó második és harmadik foka így Emma Kimilainen és Abbi Pulling között dőlt el, méghozzá a legvégén: az utolsó előtti körben próbálkozott utóbbi, ám megforgatta a finnt. Végül Pulling visszaengedte riválisát, így Kimilainen lett a második, Chadwick idei legközelebbi kihívója pedig a harmadik, így értelemszerűen újfent nő a hátránya az összetettben, 37-ről 47 pontra.

chadwick-wseries-silverstone-1

Formula-E: Da Costáé a pole Marrakeshben, Vandoorne a mezőny végén

A Vancouver helyére beugró Marrakeshben vendégeskedik a hétvégén a Formula-E mezőnye, amely az idén megszokottaknak megfelelően csoportkörös-kieséses rendszerben döntött a rajtsorrendről. Már az első csoport óriási meglepetést hozott, ugyanis az utolsó helyen esett ki a világbajnokságot vezető Stoffel Vandoorne, aki így csupán a 20. rajtkockából indulhat majd a Mercedesszel. A csapattárs és címvédő Nyck de Vries sem jutott be a kieséses fázisba, de ő legalább a kilencedik pozíciót kaparintotta meg.

A párharcok során Edoardo Mortara és Antonio Felix da Costa jutott a fináléba – előbbi Mitch Evanst és Pascal Wehrleint, utóbbi Oliver Askew-t és a csapattárs Jean-Eric Vergne-t ejtette ki menet közben –, ahol végül csupán 24 ezredmásodperc döntött a DS Techeetah korábbi bajnoka javára, aki idei első pole-ját zsebelte be. A vb-tabellán második Vergne a harmadik rajtkockát kaparintotta meg. A Marrakesh ePrix itthoni idő szerint 18 órakor startol.

dacosta-marrakesh-kvali-dppi

fotó: DPPI

Kettős francia diadal az F3-ban, csapattárs ütközött Tóth Lászlónak

A Formula-3-asok első versenye nyitotta a szombati programot Silverstone-ban. A Brad Benavides lassan csordogáló autója miatt elrendelt második felvezető kör után Reece Ushijima várhatta a pole-ból a piros lámpák kialvását, a startot azonban a mellőle induló Victor Martins kapta el a legjobban, így az élre állt. A brit színekben szereplő pilóta ugyanakkor nem hagyta ellógni a bajnokság éllovasát: meg is indult a csata közöttük, aminek köszönhetően Isack Hadjar is felért rájuk – sőt, hamarosan meg is előzte Ushijimát.

A 10. körben képernyőre került Tóth László is, de nem jó okból: a csapattársa, Zdenek Chovanec koccant neki, s mivel ő a pályán ragadt (de a magyar is csak a bokszig jutott), beküldték a safety cart. Az újraindítást követően Hadjar tapadt honfitársára, az utolsó előtti körben pedig el is ment Martins mellett. Hadjar pedig már nem hibázott utána, így megszerezte idei második sprintversenyes győzelmét, amivel felzárkózott harmadiknak az összetett pontversenyben. Martins és Ushijima még a dobogón (utóbbi első alkalommal), az összetettben második Roman Stanek a hatodik pozícióban látta meg a kockás zászlót.

hadjar-f3-silverstone-dppi

Horner Verstappen kifütyüléséről: „Szokatlan a brit közönségtől”

Pfujolás és füttyszó: bár nem ez volt a jellemző, ilyet is lehetett hallani, amikor Max Verstappen csütörtökön pályabejárást tartott Silverstone-ban. A regnáló világbajnok fogadtatása talán a Lewis Hamilton elleni tavalyi ádáz vb-küzdelemnek volt köszönhető, mindenesetre Christian Hornert meglepte a dolog – bár azt is hozzátette, hogy pilótáját egyáltalán nem foglalkoztatja a dolog:

„Sosem jó hallani, hogy kifütyülnek egy pilótát és szokatlan a Brit Nagydíj közönségétől, hogy ezt csinálják, mert általában minden versenyzőt elismernek. De ezt elfogadja. Lewis az itteniek kedvence, nincs problémám ezzel. A jövő hétvégén mi fogunk óriási támogatást kapni” – utalt a Red Bull hazai versenyének számító Osztrák Nagydíjra. „Mindenhol óriási támogatásban van része, bárhova megyünk a világban.”

Horner azt is egyértelművé tette, hogy Verstappen és ők is kiállnak Hamilton mellett, miután Piquet rasszista jelzővel illette a britet: „Max abszolút világossá tette, hogy teljes mértékben támogatja Lewist, de nem is csak őt, hanem a rasszizmus és diszkriminációja minden formájának felszámolását a sportban. Mi pedig a Red Bullnál egy fiatal és befogadó csapat vagyunk” – mondta el a csapatfőnök. Hozzátette: bár ők nem adtak ki a Piquet-ügyben közleményt, de ugyanazon a napon bontottak szerződést tartalékos juniorukkal, Jüri Vipsszel hasonló ügyben, ezzel pedig Horner szerint egyértelművé tették, hogy elítélik a rasszista nyelvezet használatát.

verstappen-silverstone-rb-1