DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 26. szerda
Motor

Yamahát tesztel és a MotoGP-be vágyik a Superbike-világbajnok

Először mondta ki igazán nyíltan Toprak Razgatlioglu, hogy jövőre már a királykategóriában szerepelne – egy lépést jelenthet számára a jerezi teszt.

Toprak Razgatlioglu 2021-ben ért fel a Superbike-világbajnokság csúcsára, véget vetve ezzel Jonathan Rea hat éven át tartó uralmának. A MotoGP-s váltás lehetősége már ezt megelőzően is felmerült a török sztár kapcsán, ám eddig nem igazán kapott olyan lehetőséget, amely neki vagy a menedzsereként tevékenykedő ötszörös Supersport-világbajnoknak, Kenan Sofuoglunak megfelelt volna.

Most azonban változhat a helyzet, Razgatlioglu ugyanis a napokban minden eddiginél nyíltabban beszélt arról a SpeedWeek.com hasábjain, hogy 2024-ben már a MotoGP-ben húzná a gázt: „Még nincs semmi bejelentenivaló, de most az az álmom, hogy a MotoGP-ben versenyezhessek. 2021-ben Superbike-világbajnok voltam, most a MotoGP lebeg a szemem előtt. Miért ne próbálnám ki ott magam?”

razgatlioglu-yamaha-2



A 26 éves motoros a Yamaha kötelékeibe tartozik a WSBK-ban, így értelemszerűen a hangvillásoknál lehetne a legjobb esélye a MotoGP-ben. Nehezíti a helyzetét, hogy jelenleg csak a két gyári motorral rendelkezik a japán márka a legnagyobb géposztályban, ugyanakkor Franco Morbidelli elmúlt másfél évben nyújtott teljesítménye alapján bőven elképzelhető, hogy a Yamaha 2024-re már nem hosszabbít az olasszal.

Razgatlioglu számára kellemetlen, hogy Morbidelli épp a legutóbbi Argentin GP-n bizonyult a legversenyképesebbnek az elmúlt időszakban, a dobogóról is épp csak lemaradt, ám az egyelőre még kérdéses, hogy egyszeri fellángolás volt-e ez a korábbi Moto2-es vb-győztestől vagy tényleg megtalálta a formáját. Mindenesetre a török egyértelműen Fabio Quartararo csapattársának pozíciójára pályázik:

„Yamaha-versenyzőként a Yamahánál van a legjobb esélyem. Jelen állás szerint van is egy helyük számomra a gyári alakulatban” – fogalmazott Razgatlioglu. „Ha ez nem működik, más csapatok irányában is nézelődhetünk. Az is lehet, hogy maradok a Superbike-világbajnokságon. A célom és az álmom, hogy MotoGP-s vb-címért harcolhassak – vagy legalább dobogóért. Nem csak körözgetni akarok egy GP-motoron.”

razgatlioglu-yamaha

„Én lehetnék az első török versenyző a MotoGP kategóriában, de ez nem fontos számomra. A lényeg, hogy legyen esélyem az első háromban végezni. Tudom, hogy mindenki nagyon erős a MotoGP-ben és roppant szoros a mezőny. Talán az első évem nem lenne könnyű, s a másodikban lennék erősebb. Nem tudom. A GP-motorok nagyon mások, mint a Superbike-gépek, ahogy a gumik is, alkalmazkodnom kellene. Pillanatnyilag azon vagyok, hogy jövőre a MotoGP-ben legyek. Ha ez nem sikerül, akkor a téma lezárul számomra, maradok a Superbike-vb-n.”

 

Májusban MotoGP-s Yamahát tesztel Razgatlioglu

Elképzelhető, hogy a Yamaha is nyitott lehet rá, hogy Razgatlioglut áthozza a MotoGP-be a Superbike-ból, amennyiben Morbidelli előretörése nem marad tartós. A hangvillások ugyanis vasárnap bejelentették, hogy a napokban ismét a GP-motorjukat fogja tesztelni a török: egy kétnapos jerezi privát teszten, húsvéthétfőn és az azt követő kedden ülhet fel a YZR-M1-esre a japánok hivatalos tesztpilótája, Cal Crutchlow kíséretében.

A Yamaha hangsúlyozta, hogy „tervezett fejlesztési tesztről” van szó, amely ráadásul nem is az első lenne Razgatlioglu esetében, hiszen tavaly júniusban Aragonban már ment néhány kört az M1-essel, csak ott az időjárás miatt rövidre szabódott a program, viszont a fentiek fényében nem kizárt, hogy egyúttal arra is használja a gyártó a tesztet, hogy felmérje, mire lehet képes MotoGP-géppel a WSBK-menő török. Aki amúgy pillanatnyilag második a Superbike-vb összetettjében a címvédő ducatis Alvaro Bautista mögött: eddig csak ő nyert futamot – egyet – a spanyolon kívül.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: