DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 11. péntek

Mercedes: Frusztráló és csalódást keltő volt a Bahreini Nagydíj

George Russell az ötödik, Lewis Hamilton pedig a hetedik helyen zárta a 2024-es Bahreini Nagydíjat, melynek következményeképp egyáltalán nem repes az örömtől Andrew Shovlin, a Mercedes vezető pályamérnöke.

„A verseny nyomasztó és rendkívül frusztráló volt számunkra. Már a futam korai szakaszában túlmelegedési problémákkal küzdöttünk, ami a teljes versenyre rányomta a bélyegét. A lehetőségekhez mérten valószínűleg az ötödik és hetedik hely a legjobb, amit elérhettünk” – mondta Andrew Shovlin.

„Csalódást keltő, hogy alulteljesítettünk. Ki kell vizsgálnunk, hogy mit csinálhattunk volna jobban, valamint az autó beállításaival is foglalkozni kell, mert egyik versenyző sem volt elégedett az autó egyensúlyával a hétvége korábbi szakaszaihoz képest. Egy új autó esetén ezek általános problémák, de várjuk már, hogy Dzsiddában erősebben térjünk vissza” – tette hozzá Shovlin.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team (@mercedesamgf1) által megosztott bejegyzés

A Premával debütál az F3-ban a Mercedes juniorja

Az észt Paul Aron jelenleg a Regionális Formula Európa-bajnokságban versenyez, azonban a Premával közösen bejelentették, hogy az észt pilóta jövőre megkapja a csapat egyik felszabaduló ölését, így tovább folytatódik Aron és a Prema együttműködése. A Mercedes kötelékébe tartozó versenyző már ki is próbálta a csapat F3-as autóját a szezonvégi teszten, amely az elmúlt négy évben háromszor is bajnoki címhez segítette pilótáit, így Paul Aron alighanem szívesen lépne Robert Svarcman, Oscar Piastri, vagy éppen Dennis Hauger örökébe.

Fáj a fülünk: Tsunoda és Gasly karaoke-estet tartottak

A hétvégén rendezik a Japán Nagydíjat, mely az AlphaTauri versenyzőjének, Yuki Tsunodának a hazai futama lesz. A pontversenyben a 17. helyen álló pilóta elvitte egy jó kis karaoke-bulira csapattársát, Pierre Gaslyt. A Japánban már-már hagyománynak számító éneklős szórakozás - mondjuk úgy - nem az ő műfajuk, de talán ezt a videó jobban is szemlélteti.

 

Latifi rossz helyen kanyarodott be, majd az autóra fogta – videó

Furcsa jelenet játszódott le a Japán Nagydíj második edzésén: Nicholas Latifi az utolsó sikánkombinációnál járt, ahol vélhetően elvétette a pálya nyomvonalát és eggyel korábbi aszfaltozott részen fordult be, ahol viszont a korláttal találta szembe magát. A kanadai a csapatrádiózás során arra utalt, hogy „valami furcsa” volt az autójával, de egyébként jól van – a képeket elnézve viszont egyértelműen tűnik, hogy a Williamstől és alighanem az F1-ből is a szezon végén távozó Latifi szimplán elrontotta, hogy hol is kell kanyarodni:

Tíz versenyző is bajnok lehet hétvégén a DTM-ben

Hockenheimben befejeződik a Német Túraautó-bajnokság 2022-es szezonja. Hét forduló és 14 futam telt el az április végi évadkezdet óta, de matematikailag még tízen megnyerhetik a bajnoki címet, mivel két időmérőn és két futamon maximálisan 58 pont szerezhető. A fő esélyes persze a listavezető, Sheldon van der Linde (130 pont), az egyetlen, aki három versenyt nyert a szezon folyamán.

A dél-afrikai 11 pont előnnyel rendelkezik, a mögötte levő négy versenyző viszont sűrűn, öt ponton belül van. Lucas Auer (119 pont) a szezonnyitót megnyerte, azóta pedig ő szerzett legstabilabban pontokat. Szintén egy versenyt nyert az Audit év végén elhagyó René Rast (118 pont), aki negyedik bajnoki címét szerezheti Hockenheimben, a szezon meglepetése, az elsőéves Thomas Preining (116 pont) pedig kétszer is győzött, és az elmúlt két hétvégén ő teljesített legerősebben. Mirko Bortolotti (114 pont) kilóg a sorból, ő nem nyert a szezon során, dobogós helyeivel azonban féltávnál vezette is a bajnokságot, azóta viszont visszaesett kiegyensúlyozottsága. Ráadásul az öt esélyes öt különböző márkát képvisel: Van der Linde a BMW-nek, Auer a Mercedesnek, Rast az Audinak, Preining a Porschénak, Bortolotti pedig a Lamborghininek nyerné meg a bajnoki címet.

Luca Stolz (102 pont) sikeréhez már arra lenne szükség, hogy az említett öt versenyző mindegyike pocsék hétvégét zárjon. Az újonc német egyszer győzött idén, akárcsak a rutinos Nico Müller (93 pont) és szintén elsőéves Dennis Olsen (89 pont). A matematikai esélyesek listájának végén a tavalyi idény két főszereplője szerepel: a bronzérmes Kelvin van der Linde (80 pont) és a 2021-es bajnok Maximilian Götz (74 pont), akik előző évi eredményük ellenére csupán egy-egy alkalommal álltak dobogóra.

A reggeli Formula-1-es program után délután érdemes lesz újra képernyő elé ülni a DTM-szezonzáró kedvéért: szombaton és vasárnap is 13:30-kor rajtol az aktuális futam, amelyet a széria YouTube-csatornáján érdemes követni.

A Red Bull és a Mercedes sem hozott fejlesztést Japánba

Alig-alig találunk új fejlesztést a Suzukába érkező F1-es autókon: komolyabb változtatást gyakorlatilag senki sem eszközölt erre a hétvégére. A Red Bull, a Mercedes, a McLaren, az Alpine és a Haas egyáltalán semmilyen újítást nem jelzett az illetékesek felé, a kötelező, hivatalos bemutatón így összesen öt alakulat szolgált bármivel is.

A Ferrari a padlólemez geometriáján alakított kicsit, állításuk szerint ez az előre eltervezett fejlesztési ütem része és kisebb változtatásról van csak szó. Az AlphaTauri a hátsó szárnyon változtatott és nagyobb leszorítóerőt vár ettől, az Aston Martin a hátsó övszárnyon eszközölt egy apró módosítást, a Williams egy keskenyebb/kisebb motorborító elemet rakott fel, ami a suzukai körülményeknek megfelelő hűtést biztosít az autónak, míg a legnagyobb variálást az Alfa Romeo hozta: ők az első szárnyat és ezzel együtt az orrkúpot is módosították: saját bevallásuk szerint ez jelentősebb fejlesztést és megváltoztathatja az autó aerodinamikai viselkedését, egyensúlyát.

-00122041_216

fotó: dppi

Így törte össze Schumacher az edzés leintése után a Haast – videó

Már véget ért a Japán Nagydíj első szabadedzése, amikor annak legérdekesebb eseménye megtörtént: Mick Schumacher ugyanis a bokszba visszatérő körén szenvedett balesetet és törte össze eléggé rendesen az autóját. A német a rádión egy jelentősebb vízátfolyással magyarázta az incidenst. Íme, videón a történtek:

Kora reggel kezd az F1, íme a pénteki program

Az időeltolódás miatt korán kell kelnie annak, aki F1-et akar nézni: pénteke 5 órakor indul majd az első szabadedzés. Íme a program:

Péntek

5:00-6:00 Formula-1, első szabadedzés (M4 Sport)

8:00-9:30 Formula-1, második szabadedzés (M4 Sport)

11:15-12:00 DTM, első szabadedzés

11:30-12:15 Superbike, első szabadedzés (Aréna4)

15:05-15:50 DTM, második szabadedzés

16:00-16:45 Superbike, második szabadedzés

A teljes hétvégi menetrend itt megtekinthető!

-00122041_076

 

fotó: dppi

Bottasnak a neonfények, Schumachernek a virágok jutottak eszébe Japánról

A Japán Nagydíjra is különleges festést választott több versenyző. Valtteri Bottas apropója, hogy ez kedvenc pályája. A dizájnt újra barátnője, Tiffany Cromwell tervezte, akárcsak a monzai sisak esetében: japán sajátosságok szerepelnek rajta a metropoliszokra emlékeztető neonfényekkel.

Mick Schumacher, aki először szerepel Suzukában, egy másik japán különlegességet választott: a japáncseresznye virágai kerültek fel a német sisakjára.

Visszatért Suzuka, visszatértek a cuki japán rajongógyerekek

A Formula-1-et elmúlt két évben hiányolni kénytelen japán rajongók köztudottan az autósport legfanatikusabbjai közé tartoznak, akiknek már megjelenésük mindent elmond rajongásuk mértékéről. Ez már a legkisebb kortól igaz: a suzukai paddockban három Alpine-rajongó kisgyereket videóztak le, akik közül ketten a csapat idei overalljába öltöztek be.

A csapat el is viccelődött vele, hogy a 2033-as versenyzőpárost láthatjuk. Azt már mi tennénk hozzá, hogy az istálló akadémiájában amúgy is lett üres hely…

Jól szórakoztak a pilóták a sajtókonferencián

Egy-egy plexifallal választották el egymástól a pilótákat Suzukában a versenyhétvégét megelőző szokásos csütörtöki sajtóeseményen. A második csoportban Max Verstappen, Daniel Ricciardo, George Russell, Guanyu Zhou, és Charles Leclerc voltak jelen, akik elég jól eljátszottak a mellettük lévő eszközökkel. A videó gyakorlatilag magáért beszél.

Újabb szponzorral gazdagodott a Red Bull csapata

Ezúttal az ázsiai piacon működő BINGO nevű céggel kötött partnerséget a Red Bull Racing, mely luxusautók árverezésével, valamint az ehhez kapcsolódó események szervezésével foglalkozik. A céget stílusosan a Japán Nagydíj hétvégéje előtt jelentették be, a logók pedig már felkerültek Max Verstappen és Sergio Perez autóira. „Nagyra értékeljük, hogy Suzukában élnek a leglelkesebb rajongóink, és ez az egyedülálló együttműködés a BINGO-val egy újabb emlékezetes kiegészítője lesz a futamnak, amikor a Formula-1 visszatér Japánba. A BINGO prémium jellege természetes módon illeszkedik az Oracle Red Bull Racinghez, és büszkék vagyunk arra, hogy a nevük szerepelhet az autójukon a várva várt suzukai versenyen” – idézte az istálló közleménye a csapatfőnök, Christian Horner szavait. Az energiaitalosok részéről nem ez volt az egyetlen komolyabb bejelentés a héten. Nemrégiben azt is megerősíteték, hogy versenygépeikre, beleértve az AlphaTaurit is, újra felkerülnek a Honda márkajelzései. 

 

 

A három legkeményebb keveréket hozta el Suzukába a Pirelli

Az C1, C2 és a C3 jelzésű gumikat használhatják a csapatok a 2019 után visszatérő Japán Nagydíj során, a Pirelli sportigazgatója, Mario Isola pedig elárult néhány fontos dolgot erről a pályáról a gumibeszállító hivatalos előzetesében. „Az egyedülálló nyolcasra emlékeztető pályán, nagyjából egyenlő számú bal és jobb kanyar van, ami azt jelenti, hogy a követelményei egészen kiegyensúlyozottak. A gumikon keresztül érkező tartós energiaterhelés az egyik legmagasabb, amit egész évben regisztrálunk, és az elrendezés miatt a gumik nagyfokú igénybevételnek vannak kitéve, így a kínálatunk három legkeményebb keverékét hozzuk. Mivel az autók legújabb generációja nehezebb, mint korábban, és a teljesítmény határait folyamatosan feszegetik, ez a kihívás most nagyobb, mint valaha” – mondta a szakember. A pilótáknak egyébként a pálya kihívásai mellett vélhetőleg az időjárással is meg kell majd küzdeniük, hiszen a futam napjára az előző fordulóhoz hasonlóan ismét esőt jósolnak.

Phillip Islanden már visszatérne a Suzuki világbajnoka

Joan Mir még az augusztusi Osztrák Nagydíj első körében bukott hatalmasat, amely során megsérült a bokája. Bár a spanyol már Aragonban megkísérelte a visszatérést, a fájdalmai miatt végül inkább visszalépett az edzések után. A Suzuki most viszont arról számolt be, hogy egy minapi orvosi vizsgálat alapján kellő mértékben javult az idegek és az izmok állapota Mir lábában, így a tervek szerint a jövő hétvégén esedékes Ausztrál Nagydíjon már rajthoz állhat. A 2020-as MotoGP-világbajnok a jövő héten még a Phillip Island-i pálya orvosainak vizsgálatán is át fog esni, mielőtt mindez biztossá válik, de a jelek szerint tehát a fiatal motoros elindulhat a Suzuki utolsó három nagydíján, mielőtt kiszállnak a királykategóriából (Mir 2023-ban a Repsol Hondánál folytatja Marc Marquez oldalán).

mir-suzuki

 

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Horner szerint kár lenne elveszíteni a W Series-t

Néhány napja derült ki, hogy az idén már harmadik idényét futó női formulaautós bajnokság komoly anyagi gondokkal küzd, így még akár az idei szezon befejezése, és a pénzdíjak kifizetése is problémákba ütközhet. Mindezt a sorozat vezérigazgatója is megerősítette, nemrégiben pedig a Red Bull F1-es csapatának főnöke, Christian Horner is elmondta véleményét erről a helyzetről. „Hatalmas szégyen lenne, ha elveszítenénk a W Series-t. Szerintem nagyszerű dolog, hogy a lányok versenyezhettek, és ez egy olyan bajnokság volt, ami a nőkhöz szólt. Óriási csalódás lenne, ha eltűnne. Remélem nem így lesz, mert véleményem szerint nagy érdeklődés mutatkozik a sokszínűség iránt, nem csak az F1-ben, hanem az egész autósportban is, a széria pedig nagyon pozitívan támogatja ezt” – idézte Horner szavait a Racefans.

Webber: Abu Dhabi ismét felütötte a fejét

Az Abu-Dhabi Nagydíj utáni események jutottak Mark Webber eszébe a költségvetési limit miatt kialakult vitát illetően. Mint az ismert, a hírek szerint két csapat, a Red Bull és az Aston Martin is szabálytalanul járhatott el ezzel kapcsolatban az előző esztendőben, emiatt pedig a csapatfőnökök, legfőképpen Christian Horner és Toto Wolff között jelentős szócsata alakult ki az elmúlt napokban. A korábbi F1-es pilóta a Channel 4 adásában mondta el erről véleményét. „Abu Dhabi ismét felütötte a fejét. Horner úr nem boldog, mivel ez egy nagyon jelentős ügy, ami kihat a tavalyi évre, az ideire, de valószínűleg még 2023-ra is, mert az autókat az alapján tervezik majd, hogy mekkora volt az előző költségvetésük” – mondta Webber.

Leclerc pole-pozícióinak több mint felét a Red Bull váltotta győzelemre

Borzalmas pole/győzelem aránnyal rendelkezik Charles Leclerc a Formula-1-ben: eddig 18 alkalommal szerzett rajtelsőséget, ám ebből csak négyszer kerekedett ki futamgyőzelem (miközben hátrébbról csak egyszer, az idei Osztrák Nagydíjon tudott diadalmaskodni, amikor a második helyről startolva vadászta le Max Verstappent). Viszont érdekesség, hogy a maradék 14 futamból összesen tízet nyert meg a Red Bull valamelyik versenyzője!

Verstappen vezeti a rangsort, aki összesen hétszer győzött olyan versenyen, amelyiken Leclerc indult az élről: 2019-ben Spielbergben, tavaly Monacóban (bár ott a ferraris végül nem tudott rajthoz állni, de övé lett volna az első rajtkocka), valamint idén Miamiban, Barcelonában, Bakuban, Le Castellet-ben és Monzában. Sergio Perez pedig három ilyen sikert tud felmutatni a 2021-es Azerbajdzsáni, valamint az idei Monacói és Szingapúri Nagydíjakkal (azaz a mexikói a győzelmeinek háromnegyedét úgy aratta, hogy Leclerc-é volt a pole). Rajtuk kívül egyébként Lewis Hamilton háromszor és Sebastian Vettel egyszer szerzett győzelmet a monacói első rajthelye kíséretében.

szing-2022-start-leclerc-pole-dppi

fotó: DPPI

Így nyert Bottas a legutóbbi Japán Nagydíjon

A szingapúri helyszínhez hasonlóan Suzuka is 2019-et követően tér vissza az F1-es versenynaptárba. A koronavírus-pandémia miatti kényszerszünet előtt Sebastian Vettel szerezte meg a pole-pozíciót Japánban, azonban hiábavaló volt az első sor kisajátítása az olaszoktól, a győzelem így is a Mercedesé lett, ahogyan zsinórban a hatodik konstruktőri vb-cím is. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Aki még ehhez hasonló tartalmakra kíváncsi, annak érdemes csatlakozni a Formula Retro nevű Facebook-csoportunkhoz.  

 

Az eddig utolsó F1-es pole Japánban: Vettel és a Ferrari

2019-ben rendeztek utoljára Japán Nagydíjat, akkor Sebastian Vettel futotta a leggyorsabb kört az időmérőn a Ferrarival. A belsőkamerás felvétel ezen a linken vagy a képre kattintva megtekinthető - hangolódjunk ezzel az előttünk álló hétvégére:

pole_1

Valószínűleg a Japán Nagydíjat sem ússza meg eső nélkül az F1-es mezőny

A hétvégén három év után újra Suzukában fog versenyezni a Formula-1, az előrejelzések szerint viszont az időjárás nem biztos, hogy kegyes lesz a csapatokhoz és a versenyzőkhöz. Pénteken ugyanis minden jel szerint esőben kerülhet sor mindkét szabadedzésre – ami azért is lehet kellemetlen, mert épp a Japán Nagydíj második tréningje lenne az egyik, amelyen a Pirelli a 2023-as gumikat tesztelné a gyakorlás fél órával való meghosszabbítása mellett.

Szombaton az előrejelzések szerint napos idő várható Suzukában, vasárnapra azonban megint jósolnak záporokat a környékre: egyelőre még nem kérdőjeles, hogy a csapadék mikor érkezik meg a pálya környékére, de 70 százalék körüli eséllyel mondják azt a meteorológusok, hogy legalább részben vizes aszfalton zajlik majd a futam.

eso-f1

fotó: DPPI

Akkor és most: Verstappen több mint húsz év után ült vissza ugyanabba a Hondába

„Rendkívül különleges pillanat volt visszaülnöm ma abba az autóba, amelyikbe kisfiúként is beülhettem, amikor apám a Hondánál vezetett – főleg, ha ráeszmélünk az utóbbi néhány évben közösen elért sikerekre” – írta néhány fotó kíséretében a címvédés bebiztosítására készülő Max Verstappen. A képeken az látható, hogy a Red Bull pilótája még egészen kisfiúként, valamint most beül ugyanabba az autóba a Honda jóvoltából, amely gyártó részére az apja, Jos 1999-ben tesztpilótaként dolgozott.