DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Hosszabb lesz a szabadedzés két nagydíjon

A szokásos 60 helyett 90 perces második szabadedzést tartanak Japánban és az USA-ban. A szakasz a Pirelli gumitesztje lesz a 2023-as szezonra: jelöletlen abroncsok, meghatározott körszám, a gyártó által megszabott futásterv.

A múltban is előfordult már, hogy a csapatok egy-egy szett prototípus abroncsot teszteltek a versenyhétvégék szabadedzésén, a 2022-es szezon két hátralevő nagydíján azonban ténylegesen gumitesztté alakul a második szabadedzés. Hogy a csapatok teljesíthessék a Pirelli futástervét, Japánban és az Egyesült Államokban 90 percre hosszabbítják meg az FP2 fázist. A gumigyártó sportigazgatója, Mario Isola elmondta:

„Lehetőségünk nyílik arra, hogy a második szabadedzést használjuk, amely 60 helyett 90 perces lesz. Mind a 20 autó különböző tervet teljesít majd. Ahogy szokott lenni, a tesztek vakok, a csapatok nem tudják, mit próbálnak ki. Fontos számunkra új lehetőséget találni a tesztelésre, mivel a jövő évi naptár 24 versennyel nagyon sűrű lett” – idézi a RacingNews365 Isolát. A szakember hozzátette, a versenyek számának növekedésével együtt az európai szezon rövidül, így nehezebbé válik az elmúlt években megszokott módon a keddi és szerdai napokon gumitesztet szervezni – alternatívaként szabadedzést neveznek ki gumitesztnek.



A csapatok nem tudják, melyik keverék kerül fel az autóra, a menetrendet a Pirellitől kapják, és mindenki meghatározott számú kört teljesíthet a szóban forgó két szabadedzés-gumiteszten.

„A tervünk az, hogy olyan futástervet adunk nekik, amelynek távja hasonló a normál második szabadedzésen megszokotthoz. Minden csapat ugyanannyi kört tesz meg vak prototípusokkal. Próbálunk nem túl sokat változtatni a konstrukción ezen a teszten, hiszen az autójukat is be kell állítani a hétvégére. Együttműködünk a csapatokkal, igyekszünk okos megoldást találni számukra, hogy mi tesztelhessünk, közben pedig ne nagyon bontsuk meg a hétvégéjüket” – mondta el a Pirelli sportigazgatója.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: