Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. december 1. csütörtök
F1

Csak hétfőn lesz eredménye az FIA vizsgálatának

Rövid közleményt adott ki szerda délután a Nemzetközi Automobil Szövetség arról, hogy a folyamatok összetettsége és időigényessége miatt ma nem, csak jövő hétfőn állítják ki a költségplafonnal kapcsolatos tanúsítványokat.

Múlt péntek óta tartja lázban a Formula-1-es közösséget a „költségplafonügy”, miután olasz és német sajtótermékek arról számoltak be, hogy két csapat – név szerint a Red Bull és az Aston Martin – átléphette a költséglimitet a 2021-es idény során. Több csapatvezető is arra utalt a Szingapúri Nagydíj hétvégéjén adott nyilatkozatában, hogy most szerdára várható, hogy az FIA lezárja a tavalyi elszámolásokkal kapcsolatos vizsgálatokat és kiadja az ennek megfelelő tanúsítványokat.

redbullSzerda délelőtt még azt kommunikálta a Nemzetközi Automobil Szövetség, hogy hamarosan tájékoztatni fognak az ezzel kapcsolatos időtervről. Nos, ezt délután meg is tették: az FIA közleményben adta hírül, hogy a költségplafonnal kapcsolatos vizsgálatok lefolytatásának összetettsége okán ma nem tudják még lezárni mindezt, és csak jövő hétfőn, október 10-én fogják kiállítani a tanúsítványokat arról, hogy az egyes csapatok megfeleltek-e a pénzügyi szabályokban foglaltaknak.

A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy a költséglimitre vonatkozó szabályokat egységesen elfogadták a csapatok, valamint külön kiemelik, hogy amíg le nem zárul a folyamat, addig az FIA nem kívánja kommentálni a sajtóban megjelent értesüléseket az esetleges kihágásokról. A Szövetség egyúttal azt is jelezte, hogy alaptalanok bárminemű gyanú azzal kapcsolatban, hogy az FIA emberei közül bárki érzékeny adatokat szivárogtatott volna ki a vizsgálatokkal kapcsolatban.

A Formula.hu forrásai szerint egyébként valóban a nemzetközi sajtóban is emlegetett Red Bull és Aston Martin körül lehetnek kérdőjelek, de úgy tudjuk, hogy a korábban adminisztratív vétség (túl későn adták le a papírokat) miatt 25 ezer dollárra elmeszelt Williams sem feltétlenül lehet nyugodt a vizsgálódás kapcsán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: