DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 5. szombat

Schumacherek a Verstappenek ellen? „Ha Jos befér az autóba…”

Az Express című német lapnak nyilatkozó David Schumachert, a legendás Michael unokaöccsét, s Ralf fiát megkérdezték édesapja motorsportos visszatéréséről: pár hónapja egy LMP3-ast tesztelt, s mivel a jelenleg GT-versenyzésben utazó ifjabbik Schumacher is vezetett már ilyen autót, felmerült a kérdés, hogy esetleg elindulnának-e együtt egy versenyen. „Igen, ez egészen remek lenne. Vezettem már LMP3-as autót magam is, egészen nagyszerű” – kezdte David Schumacher, majd így folytatta:

jos-max-2

„Persze F1-es kommentátorként nagyon elfoglalt, ahogy én is, hiszen a DTM-ben és a GT World Challenge-ben is versenyzek, így aztán nehéz megtalálni a megfelelő időzítést” – mondta Schumacher, aki arról a gondolatról, hogy esetleg más apa-fiú párosok, így a Magnussenek és a Verstappenek ellen is versenyezhetne, ezt mondta: „Jól hangzik! Csak épp nem tudom, Jos vezet-e még ilyen autót, és hogy befér-e egyáltalán egy LMP3-asba?! Nagyon szűk!”

„De kétségkívül nagyon jó mólka lenne valami ilyesmit csinálni. Szerintem sok nézőt vonzana be és nagyon jól éreznék magukat.”

Nem tudja használni a hétvégére hozott új hátsó szárnyát a Ferrari

Egy új hátsó szárnyat hozott az első szabadedzésre a Ferrari, ám a kissé bizonytalan lábakon álló alkatrész olyan szintű mozgásokat végzett egyik oldalról a másikra, hogy azonnal felmerültek a kérdések a stabilitásával kapcsolatban. Fred Vasseur, a Scuderia csapatfőnöke végül meg is erősítette a Formula.hu részvételével zajló sajtótájékoztatón, hogy nem fogják bevetni az elemet, mert nem bizonyult megfelelőnek. Mint mondta, múlt héten nem tudták használni, most kipróbálták, de nem tűnt túl jónak, úgyhogy a hétvége további részében nem fogják bevetni, marad a másik verzió.

f1-ferrari-bahrain

fotó: dppi

Korábbi időpontban tartják meg az Európa-bajnokság magyar versenyét

Átvariálták a Ralikrossz-világbajnokság és Európa-bajnokság 2023-as versenynaptárát, és szokatlan módon nem későbbre halasztottak versenyeket, hanem előbb kerül sor öt eseményre, köztük a magyar hétvégére.

Az eredetileg május 20-21-re kitűzött magyar fordulót Nyirádon (ahol tavalyhoz hasonlóan csak az Európa-bajnokság két kategóriája versenyez) három héttel korábban, április 29-30-án tartják meg. De három héttel előbb kezdődik a világbajnokság is a tervezettnél. Norvégiában, Hellben június 17-18-án tervezték az évad első versenyét: a norvég hétvége nem is változott, Portugália viszont augusztus vége helyett június 3-4-én kerül sorra, így két héttel korábban veszi kezdetét a világbajnokság.

Hellhez hasonlóan (ahol a WRX 100. versenyét tartják) Höljes, Lydden Hill és Mettet változatlan marad, viszont három héttel korábban tartják meg a német versenyt, valamint kettővel korábban Dél-Afrikát és az ázsiai szezonzárót.

A WRX módosított 2023-as versenynaptára:

Fotó: AFM / MK_Racing Photography

Megkérdeztük Mario Isolát, hogy mennyit nyom egy F1-es gumi

A bahreini paddockban dolgozó kollégánk, Mészáros Sándor nekiszegezte a kérdést Mario Isolának, a Pirelli F1-es főnökének azzal kapcsolatban, hogy mennyi az idei F1-es gumik súlya. Isola (mint mindig), most is készséggel válaszolt: az első abroncsok 10,7, a hátsók pedig 13 kilogrammot nyomnak, amihez bőven hozzátesz még a felni, a hátsók azzal együtt már 22 kilogrammosak. 

isola

Mérföldkövek Bahreinben – ki mit érhet el az F1-es szezonnyitón?

A Bahreini Nagydíj a 2023-as idény első versenye lesz, sokak számára pedig egy-egy komolyabb állomás elérését jelentheti karrierjük során. Ilyen Fernando Alonso is, aki huszadik szezonját kezdi meg a hétvégén, amelyről már korábban is értekeztünk az idei rekordok között.

Ebbe a csoportba tartozik továbbá a szahíri aszfaltcsíkon bemutatkozó Logan Sargeant. A Wiliiams versenyzője az első amerikai pilóta Alexander Rossi 2015-ös, öt futamig tartó Formula-1-es pályafutása óta, sőt, 2007 óta nem vett részt szezonnyitón pilóta az Egyesült Államokból. Mindemellett a 22 éves versenyző egy fél évszázados szünetnek vethet véget, ha egy pontszerzéssel sikerül felülkerednie csapatának nehézségein, ugyanis az 1973-as Dél-Afrikai Nagydíj óta nem szerzett pontot debütáló amerikai.

Azonban az élmezőny sem maradhat ki a felsorolásból, egyfelől a Ferrari állhat igen komoly eredmény kapujában. Ha a gárda mindkét versenyzője, Carlos Sainz és Charles Leclerc is az első háromban végez Bahreinben, ahogyan azt tavaly is tették, akkor a maranellóiak elérik nyolcszázadik dobogós helyezésüket történelmük során.

A mezőny elejének másik oldaláról pedig Max Verstappen esetleges győzelméről érdekes beszélni, hiszen ha a holland nyer vasárnap, akkor a huszonkettedik különböző pályán arat majd sikert, amellyel megelőzné a ranglistán Sebastian Vettelt és felzárkózna Alain Prost mellé a dobogóra. Ráadásul a regnáló világbajnok csapata, a Red Bull 2013 óta nem tudott ezen a helyszínen nyerni, amikor az említett Vettel végzett az első helyen az osztrák csapat színeiben.

Button csapatával száll be az Extreme-E-be az F1-es Magyar Nagydíj korábbi győztese

Egy korábbi Formula-1-es versenyzővel színesedik az Extreme-E mezőnye a jövő hétvégi szaúd-arábiai évadnyitót megelőzően: a Jenson Button nevével fémjelzett JBXE alakulata leigazolta Heikki Kovalainent, így ő lesz a csapattársa az egység női tagjának, Hedda Josasnak.

Kovalainen 2007-től 2012-ig versenyzett a Formula-1-ben (valamint 2013-ban is beugrott az idény végén), ez idő alatt egyetlen győzelmet aratott: 2008-ban nyerte meg a Magyar Nagydíjat Felipe Massa kiesése után a McLarennel. Az F1-es karrierje lezárultával a finn a japán Super GT-ben szerepelt, sőt 2016-ban bajnok is lett, de ugyancsak a távol-keleti országban belekóstolt a ralizás műfajába is, ahol pedig 2021-ben ért fel a csúcsra.

kovalainen-extreme-e-jbxe

Törölt idők és olasz pole-pozíció az F3-as szezonnyitón

A Bahreini Nagydíj pénteki napján, a Formula-1 szabadedzései között tartották meg a juniorkategória időmérőjét, ahol a 30 autóból álló mezőnyből 17 pilóta újoncként vághatott neki az idénynek. Az első rajthelyért folytatott harcot Gabriel Bortoleto, a Trident versenyzője várhatta bizakodóan, hiszen az F3-asok szabadedzésén ő szerezte meg az első helyet.

A félórás küzdelem első fele a pálya letapogatásával zajlott, rengeteg időt vettek el a felügyelők a szahíri aszfaltcsík elhagyása miatt. A mért idők törlését követően Gabriele Mini, a Hitech Pulse-Eight pilótája állt az élen, tőle a vezetést egy kis időre Caio Collet vette át a Van Amersfoort Racing színeiben.

Az utolsó körök előtt Mini visszavette a pozíciót, és kisebb javításának köszönhetően már senki sem tudta őt megelőzni. A második helyen az említett Bortoleto, a harmadik helyen pedig Gregoire Saucy végzett, így ők hárman várhatják a legnagyobb reményekkel a vasárnapi főfutamot.

A megszokott formátum alapján szombaton sprintversenyt rendeznek a kategóriában, amelynek rajtrácsa az első tizenkét helyezett megfordításával kerül kialakításra, így az első sorból holnap Josep Maria Martí és a tavaly már két szombati győzelemig is eljutó Collet várhatja a verseny kezdetét.


Csatlakozz a Formula.hu F1-es tippjátékához

A hétvégén kezdődő F1-es szezonra mi is beizzítjuk egyik újításunkat, a Péter Loránd által fejlesztett Formula Tippert, ami főoldalunk menüsorában a Tippjáték fülre kattintva elérhető! A szurkolók ezen a platformon összemérhetik tippelési tudásukat a Formula–1-es futamok kimenetelét illetően. A tippelés megkezdéséhez csatlakozni kell egy bajnoksághoz vagy létrehozni egy újat, azon belül lehet versengeni.

Csatlakozzatok a Formula.hu tippbajnokságához vagy készítsetek másikat: a részletek ezen a linken olvashatók!

tipper1

Új szezon, régi nóta: megint állt a bál Hamilton ékszerei körül, de megúszta

Tavaly az idény első felének vissza-visszatérő témája volt az FIA által újonnan szigorúan betartatni kívánt ékszertilalom, amely előírás értelmében a pilóták semmilyen fémkiegészítőt vagy órát nem hordhatnak magukon az autóban ülve. Lewis Hamilton eleinte látványosan tiltakozott a szabály ellen, amikor egy sajtótájékoztatóra ékszerek sokaságával ült be, végül azonban szinte az összeset eltávolította – leszámítva az orrpiercingjét egy fertőzés miatt.

Az új évad beköszöntével azonban ismét előkerült az ügy, az FIA technikai ellenőrzéseket összegző dokumentumában ugyanis feltűnt ez a sor: „A Mercedes-AMG Petronas Formula One Team nem erősítette meg a leadott ellenőrző papírjukon, hogy a versenyzőjük, Lewis Hamilton megfelel az előírásoknak, miszerint nem viselhet semmilyen ékszert piercing, fémnyaklánc vagy órák formájában” – írta az FIA a bahreini dokumentumban. Egyelőre sem a Mercedes, sem az FIA nem részletezte az ügyet.

FRISSÍTÉS: Az FIA nem sokkal az első szabadedzés kezdete előtt úgy döntött, nincs szükség további intézkedésre az ügyben. Mint írták, fennállna a kockázata egy esetleges „elcsúfításnak”, ha továbbra is folyamatosan megpróbálnák eltávolítani a szóban forgó ékszert. Később azt is megerősítették, hogy a tavalyi évhez hasonlóan egészségügyi szempontból kapott felmentést a Mercedes hétszeres világbajnoka.

f1-hamilton-ekszerek-bahrein

Hamilton: Ostobaság a B autó

A Mercedes a tavalyi küszködés ellenére is kitartott a zéró oldaldobozos koncepciója mellett 2023-ra: az istálló vezetése és szakemberei szerint nem az oldalszekrény szűk kialakításának voltak betudhatók a tavalyi gondjaik. Ennek ellenére Toto Wolff és Mike Elliott technikai igazgató is utalt rá, hogy változhat a karosszéria az idény közben – azt azonban utóbbi kizárta, hogy a Red Bull koncepciója felé mozdulának el. A pletykált B autó tervét maga Lewis Hamilton is cáfolta a Bahreini Nagydíj sajtónapján a Formula.hu jelenlétében:

„Akik a B tervről beszélnek… nincs B terv, ez ostobaság. Elvégre a költségsapka korában élünk, nincs időnk egy szezonon belül visszamenni az alapokhoz és újratervezni az autót, úgyhogy ez nincs tervben. Ezt az autót fogjuk továbbfejleszteni és megpróbálni a határokat feszegetni vele. Tudom, hogy a legjobb csapat áll mögöttem ahhoz, hogy ledolgozzuk a hátrányunkat.”

f1-hamilton-mercedes-bahrein-teszt-2023-2

Új alkatrészek jöttek a Mercedeshez péntek reggelre

A Bahreini Nagydíj paddockjában dolgozó kollégánk, Mészáros Sándor által készített fényképeken az látszik, hogy a Mercedes F1-es csapata ma reggelre új alkatrészeket kapott: zajlik a kicsomagolás, és az elemeket a mai szabadedzéseken bizonyára ki is fogják próbálni.

A várakozások szerint a W14-es egyelőre hátrányban van a riválisokhoz képest, nehezen vezethető és több problémával is küzd, erről többek között Lewis Hamilton is beszélt, meglátjuk, hogy mennyit sikerül javítaniuk a helyzeten a hétvége során.

merc1_1

merc2_1

merc3_2

Csapattagját gyászolja az Alpine Bahreinben

„Csapattagunk, Paul Chesterman emlékére” – ez a felirat jelent meg a szezonnyitó F1-es Bahreini Nagydíj helyszínén az Alpine autóinak hátsó szárnyain. Mint az a francia istálló közösségi oldaláról kiderül: Chesterman hosszú ideje Enstone-ban dolgozott CNC-gépkezelőként, őt gyászolja most az alakulat. „Nagyszerű személyisége volt, vidám és őszinte, egy tehetséges gépész és egy szerető családember. Az elhivatottsága és bátorsága inspirációként szolgál az egész csapatnak” – írták róla az alábbi posztban.

Ezért nem pótolta a Kínai Nagydíjat az F1

Még decemberben jelentették be, hogy az akkor még fennálló szigorú koronavírus-korlátozások miatt 2023-ban is törlik a Formula-1-es Kínai Nagydíjat. Bár később felmerült, hogy Sanghaj esetleg mégis visszatérhet a lazuló szabályok okán vagy esetleg Portimao ugorhat be a helyére, végül az F1 úgy döntött, nem pótolja a futamot. Így viszont áprilisban egy csaknem egy hónapos szünet keletkezett a menetrendben az Ausztrál és Azerbajdzsáni Nagydíjak között.

Most Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója megindokolta, miért döntöttek úgy, hogy nem helyettesítik Sanghajt: „A 23 futamos naptár rekord az F1 számára. Úgy döntöttük, nem pótoljuk a Kínai Nagydíjat a naptárban, mivel a gazdasági előnyökkel együtt sem érte volna meg logisztikai és fenntarthatósági szempontból az F1 és a csapataink számára” – idézi szavait a Racefans.net szakoldal.

f1-kinai-start-2019

Melyik színésznek adnák saját szerepüket a pilóták a Drive to Survive moziváltozatában?

Kezdődik a szezon, jönnek a Formula-1 szórakoztató videói: az elsőben egy csapat versenyzőnek azt a kérdést tették fel, melyik színészt látnák szívesen saját szerepükben, ha a Drive to Survive-ból mozifilm készülne.

Érdekes válaszok születtek: Tom Cruise neve számos alkalommal elhangzott, míg Max Verstappen Leonardo di Capriót, Guanyu Zhou Dwayne Johnsont, Yuki Tsunoda Jason Stathamat, Carlos Sainz Will Smitht tudná elképzelni saját szerepében.

Meglátogatta az Alfát a Ferrari főnöke

A Ferrari-csapatfőnökként első versenyhétvégéjét teljesítő Frederic Vasseur arra is szakított időt, hogy meglátogassa korábbi csapatát, az Alfa Romeót – küldte az információt az alábbi fotó kíséretében Mészáros Sándor utazó tudósítónk a Bahreini Nagydíjról. Vasseur, aki 2017-től 2022 végéig dolgozott a svájci csapatnál, korábbi kollégáival beszélgetett, s szóba elegyedetett utódjával, Alessandro Alunni Bravival is.

vasseur-pf-sanyi

Alonso hónapokig törött csontokkal versenyzett

Azt nem tudja pontosan, milyen állapotban van újdonsült csapattársa, Lance Stroll csuklója, aki sérülése ellenére is versenyezni fog a tervek szerint Bahreinben, azt viszont igen, hogy nem kell tökéletes állapotú kéz ahhoz, hogy valaki F1-es autót vezessen – mondta el Fernando Alonso a bahreini sajtótájékoztatón, melyen Mészáros Sándor, a Formula.hu helyszíni riportere is képviseltette magát.

A spanyol felidézte, hogy a tavalyi ausztrál időmérő balesetének nyomait, ahol akár a pole-ra is esélyes lehetett volna, mielőtt műszaki hiba miatt a falba csapódott, hónapokon át viselte magán: „Mindkét kezemben eltört néhány csontom, és egészen augusztusig nem jöttem helyre teljesen. Fájdalmakkal küzdöttem, de hát szeretünk versenyezni!”

A spanyol méltatta csapattársát, hogy sérülése ellenére versenyezni akar, s azt is elárulta, hogy folyamatosan kapcsolatban voltak az elmúlt bő egy hétben is.

alonso-aston-2023

Ismerős dallam, megújult motívumok: itt az F1 2023-as főcíme!

Az új Formula-1-es szezon kezdetének csalhatatlanak jele, hogy az F1 közzétette azt a rövid, szűk egyperces intrót, amelyet a közvetítések elején láthatunk majd ebben az évadban – ismerős zene, részben megváltozott motívumok az új főcímben, amelyben az összes idei pilótát is láthatjuk, s ahol a tavalyi eredményeknek köszönhetően Lewis Hamilton először nem az utolsó két versenyző között kap helyet:

Alonsót a koráról kérdezték: „Majd én érezni fogom, ha gondot jelent!”

A Bahreini Nagydíj hivatalos sajtótájékoztatóján – melyen a helyszínen részt vesz a Formula.hu helyszíni tudósítója is – Fernando Alonso megint csak koráról kapott kérdést. A spanyol versenyző 41 esztendős, de bevallása szerint az évek száma fikarcnyit sem hátráltatja.

„Kiváltságosnak érzem magam, hogy még mindig itt versenyzek. Jobb vagyok, mint bármikor. Nincsenek aggályaim a korommal kapcsolatban, én leszek az első, aki érezni fogja. Eddig csak az előnyeit látom” – válaszolt a kérdésre a kétszeres világbajnok.

A 20. szezonját megkezdő Alonso kora többször is kontextusba került a sajtótájékoztatón: felmerült például, hogy Oscar Piastri első gokartja egy Alonso-gokart volt („Igen, ezt tudtam” – válaszolta a spanyol), de az is, hogy a mezőnyből egyedüliként a kétszeres bajnok versenyzett már F1-es autóval a barcelonai pálya sikán nélküli verzióján: 2006-ig használták az utolsó kanyart abban a konfigurációban, amely visszatér 2023-ban.

Döntött a bíróság, Mazepin újra szabadon versenyezhet

Helyszíni tudósítónk, Mészáros Sándor a bahreini paddockban szerzett információt, melyek szerint az Európai Bíróság felmentette az Oroszországot és az orosz sportolókat, valamint a közvetlenül a családját sújtó szankciók alól Nyikita Mazepint. A korábbi Formula-1-es pilótát egy éve tette ki autójából a Haas, és bár nemrég visszatért a nemzetközi versenypályákra, de immár bírósági döntés is született arról, hogy a szankciók nem vonatkoznak az ő sporttevékenységére. Vagyis papíron akár az F1-be is visszatérhetne...

f1-mazepin

fotó: dppi

A Formula.hu már a helyszínen

Utazó riporterünk, Mészáros Sándor már becsekkolt a bahreini paddockba, és megkezdte az információk gyűjtését, amelyeket a Formula.hu felületein olvashattok/láthattok/hallhattok majd a hétvége folyamán!

sanyi_1

A világ leggyorsabb SUV-ja az új orvosi autó

A DBX707 lesz a Formula-1 Aston Martin által biztosított orvosi autója – átvéve a DBX helyét, amely az elmúlt két évben látta el ezt a szerepet, mióta a brit márka a Mercedesszel közösen szállít biztonsági és orvosi autót.

A DBX teljesítményben jócskán elmaradt a Mercedes orvosi autójától, az AMG GT 63 S 4MATIC+ modelltől: 542 lóerő 649-hez képest. A DBX707 azonban visszavág és le is körözi a Mercedest: erőforrása – éppenséggel egy V8-as AMG-motor – 697 lóerő leadására képes. A gyorsulás 0-ról 100-ra 3,1 másodperc 3,9 helyett, a végsebesség pedig 310 km/h, ami révén a DBX707-et a leggyorsabb SUV-ként emlegetik, a kategóriát képviselő Lamborghini Urus Performante, Ferrari Purosangue vagy épp Bentley Bentayga előtt.

A Formula-1-nek szánt verziót az Aston Martin gyári versenyzője és tesztpilótája, Darren Turner, valamint az orvosi autó állandó pilótája, Alan van der Merwe segítették fejleszteni: utóbbi múlt héten Bahreinben végzett finomhangolást.