DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 26. szombat

Csendben áthelyezték az Aston Martin technikai alapemberét

Andrew Green a legismertebb technikai szakemberek közé tartozik a Formula-1-ben. Már 1991-ben, a Jordan legelső autóján is dolgozott, majd egy BAR-Hondánál és a Red Bullnál tett kitérő után 2010-ben tért vissza az akkor már Force India névre hallgató alakulathoz. Onnantól kezdve technikai igazgatóként tevékenykedett a csapatnál, amely idő közben több átalakuláson is átesett (futott Racing Point, majd 2021-től Aston Martin néven), mígnem két éve júniusban hivatalosan a technikai vezetői pozíció lett az övé, miközben Lawrence Stroll csapata folyamatosan vette fel az újabb szakembereket. Köztük volt Dan Fallows is, aki a Red Bulltól érkezett, s aki a felmondási ideje lejárta után, némi vitát követően 2022 áprilisában átvette a technikai igazgatói posztot. Azóta a legtöbbször ő szólal meg az F1-es istálló és autó műszaki kérdéseivel kapcsolatban, a hétfői bemutatón is ő beszélt, miközben Green szép lassan eltűnt a nyilvánosság elől.

Mint kiderült, ez nem véletlen: az ismert szakembert az Aston Martin áthelyezte az F1-es csapattól az Aston Martin Performance Technologies, azaz a technológiai részlegre. A váltás csak nemrég történt meg Mike Krack csapatfőnök szerint, így Green az AMR23-as fejlesztésében még részt vett: „Növekszik a vállalatunk, és szükségünk volt egy komoly technikai tapasztalattal rendelkező szakemberre, aki felügyeli a projekteket, amiket csinálni akarunk. Logikus döntés volt, ilyen tekintetben szerencsések voltunk, hogy egy olyan ember állt rendelkezésünkre, mint Andrew” – magyarázta a Motorsport.com által idézett Krack a lépést. „Még eléggé érintett volt az AMR23-as fejlesztésében, csak nemrég történt a váltás. Meglátjuk, mindez hogyan alakul, de úgy éreztük, szerencsések vagyunk, hogy velünk van az üzletünk szélesítése kapcsán, legyen szó akár versenyzéssel vagy nem azzal kapcsolatos projektekről.”

f1-andrew-green-aston-2022

Az út felfelé vezet: így javul a McLaren

Közösségi oldalain közzétett némi statisztikát a McLaren. Az elmúlt években sokat küszködő csapat a pontállásokkal kívánta érzékeltetni, valóban kezdenek kimászni a gödörből. De még messze nincs vége.

Ők hárman voltak szerintünk a 2021-es MotoGP-idény legjobb versenyzői

A Formula Motocast 2021-es szezonértékelő adásában felállítottuk az év legjobb MotoGP-motorosainak top 10-es rangsorát, de vajon melyik három versenyző fért fel nálunk a dobogóra? Kiderül 55:15-től:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Szívszorító üzenetet írt egy ifjú rajongó Hamiltonnak

Lewis Hamilton kérdéses körülmények között vesztette el idén a vb-címet. A vereség mélyen érintette, a szezonzáró estéjén a Mercedesszel karöltve az összes interjút lemondták, majd az FIA díjátadó gáláján sem jelentek meg. Ott volt viszont egy fiatal gokartos, akinek az a megtisztelő feladat jutott (volna), hogy átadja a második helyezettnek járó trófeát a hétszeres bajnoknak, aki a példaképe. Hamilton távolmaradása miatt azonban nem találkozhatott hősével, és azt a sisakot sem mutathatta meg neki, amelynek dizájnját a brit inspritálta.

„Annyira vártam, hogy átadhassam neked a trófeádat, és hogy megmutathassam a sisakomat az első csillaggal, de nem voltál ott… Mindig is a legnagyobb versenyző leszel a szívemben” – írta a bajnoknak, szomorú hangulatjel kíséretében.

„Majd jövőre!” – most kiderül, mennyire múlta felül 2021 a pilóták várakozásait

A szezon első versenyén, Bahreinben az F1 arra kérte a mezőny tagjait, jósolják meg, milyen lesz az év. Segítségképpen kaptak három szempontot, amely alapján összegezniük kellett a várakozásaikat: a szezon legnagyobb meglepetésének és a kedvenc versenynek a megtippelésére kérték őket, illetve szabadon írhattak arról, mire számítanak még. Voltak, akiknek majdnem minden bejött, mások viszont már év elején is bőven túl optimisták voltak. Meg nem történt győzelmek, elmaradt megkomolyodás és frizuraváltás – maguk a versenyzők is nevetések közepette olvasták vissza a márciusban papírra vetett gondolatokat.

A videó a képre kattintva indul.

(Bónusz: ez vajon kinek a lapja lehet?)

Rosberg újra legyőzte Hamiltont, és bajnok lett

Noha 2016 világbajnoka a cím megszerzését követően vissza is vonult, az ő és Lewis Hamilton párharcának története még nem ért véget. 2021-ben, az újonnan induló elektromos tereprali-bajnokságban csapataik, a Rosberg X Racing és az X44 összecsaptak, és mind az öt versenyen komoly küzdelem folyt közöttük. A szezonzáró Jurassic X Prix időmérőjén ugyan Hamilton alakulata dominált, ám Rosbergéknek egy negyedik hely is bőven megfelelt a versenyen a végső győzelemhez. Az X44 versenyzői hiába nyerték tehát a futamot is, és hoztak össze pontegyenlőséget, mivel az RXR több győzelmet számlál, így övék lett a cím.

Jövőre jön a folytatás, immár a McLarennel kiegészülve!

Így telt Russell utolsó napja a Williamsnél

A Williams csapata filmet forgatott az Abu Dhabi Nagydíj vasárnapjáról, azonban az ő célkeresztjükben nem a világbajnoki címre ácsingózó Lewis Hamilton és Max Verstappen voltak, hanem a velük utolsó versenyét teljesítő George Russell. Nézzétek meg, hogyan telt a Mercedeshez távozó tehetség utolsó napja a Williams színeiben.

Ha igazán szereted a motorsportokat, akkor van számodra egy jó hírünk: nemcsak a Facebookon, de már az Instagramon is megtalálsz bennünket. Kövess minket a legjobb képekért az Instán is!

 

Ecclestone felesége is az FIA alelnöke lett

Pénteken tartotta elnökválasztását a Nemzetközi Automobil Szövetség. Az ülésen nemcsak a legfőbb vezető személyéről döntöttek, de az őt segítő csapat tagjairól is. Mohammed ben Sulayemnek több alelnöke is van, mindannyian a világ különböző régióiban felelnek a motorsportért. A szervezet dél-amerikai részének alelnöke nem más lett, mint Fabiana Ecclestone, az F1 egykori nagyurának brazil felesége.

Videó: Vettel még egy nehéz évben is hozta a formáját

Bár a csapatváltás egyelőre nem hozta meg a várt áttörést, Sebastian Vettel továbbra sem vesztette humorát. Az F1 YouTube-csatornája hozott nekünk egy kis összefoglalót arról, mikkel nevettette meg idén a négyszeres világbajnok a paddockot.

A videó a képre kattintva indul.

Különleges fényjátékkal lepték meg Valtteri Bottast

Valtteri Bottas 2017 óta erősítette a Mercedes csapatát, útjaik azonban elválnak. Lewis Hamilton csapattársa a következő szezonban George Russell lesz, a finn pilóta pedig Kimi Raikkönent váltja az Alfa Romeo istállójánál. Bár a szezon utáni teszten már új alakulatával dolgozott együtt, még egy utolsó látogatást tett a Brackley-ben található gyárban, ahol egy látványos műsorral köszöntek el tőle. Erről a német gárda hivatalos Instagram oldalán osztott meg egy videót.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team (@mercedesamgf1) által megosztott bejegyzés

Sebastian Vettel készített néhány fánkot a szezonzáró után

Bár a legtöbb ember Max Verstappen ünneplésére és a díjátadóra figyelt a múlt vasárnap, a szokásossá vált utolsó futam utáni gumiégetés most sem maradhatott el. Az Abu Dhabi Nagydíj levezető körén az Aston Martin négyszeres világbajnok pilótája igyekezett kiszolgálni a közönséget, amit az alábbi videón örökítettek meg.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Formula One Planet (@f1planet) által megosztott bejegyzés

Így értékeltük Marquez sérülésekkel keretezett 2021-es évét

A Formula Motocast 2021-es szezonértékelő adásában felállítottuk az év legjobb MotoGP-motorosainak top 10-es rangsorát, amelyen helyet kapott a tavasszal sérülésből visszatérő, a formáját lassan visszanyerő és három győzelmet is arató, de az idény végén ismét bukó Marc Marquez is. De vajon hányadik helyen végzett nálunk a spanyol? A róla szóló részt 43:38-tól hallgathatjátok:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Enyhe tünetektől szenved Nyikita Mazepin

Miközben szinte mindenki a világbajnoki címért folytatott csatára volt kíváncsi, némileg háttérbe szorult, hogy mindössze 19 autó volt ott az Abu Dhabi Nagydíj rajtrácsán. Nyikita Mazepin az időmérő edzésen még jelen volt, a vasárnapi futamon viszont már nem indulhatott el, miután kiderült, hogy elkapta a koronavírust. Azóta eltelt egy hét, az orosz pilótáról pedig újabb információk láttak napvilágot.

Állapotáról az amerikai istálló egyik tagja nyilatkozott az orosz Sport-Expressnek számára: „Nyikita jól érzi magát, a betegsége pedig enyhe fokú” - mondta az egyik csapattag. Mint azóta kiderült, a mezőnyben egy másik versenyző is megbetegedett, Charles Leclerc ugyanis idén már második alkalommal fertőződött meg.

Sainz és Leclerc sem úszta meg a Ferrari hullámvasútját

Az Abu Dhabi Nagydíj helyszínének egyik leghíresebb pontja a Ferrari vidámparkja, melynek nagy sebességű hullámvasútja világhírűvé vált az évek során. Erre a maranellóiak pilótái közül már többen felülhettek, most pedig a jelenlegi párosuk, Carlos Sainz és Charles Leclerc kerültek sorra, akik a felvételek tanulságai szerint élvezték a szituációt.

Szépen helytálltak a magyarok a Gokart Világdöntőn

Szombaton délután véget ért a Rotax Max Grand Finals Bahreinben, vagyis a Gokart Világdöntő, melyen több magyar versenyző is érdekelt volt. A legkisebbek között Nógrádi Nimródot sajnos egyből kiforgatták a rajt után, de nagyszerű felzárkózással a 36. pozícióból egészen a 21. helyig jött előre. A MiniMaxban Zsebő Marcell rajtpozícióján hat helyet javítva ért célba a 29. helyen, míg a Juniorok közt Krepcsik Áron egy 16. helyet szerzett Magyarországnak három helyet javítva.

A legjobb helyezést a két Senior kategóriában induló versenyzőnk érte el: Juráncsik Balázs a 12. helyen végzett, Kovács Zsombor pedig közvetlenül mögötte ért célba. Balázs kilenc, Zsombor pedig nem kevesebb, mint 18 helyezést javítva szelte át a célvonalat. A DD2-ben Major Bence a 31. pozícióban zárta a döntőt, míg a DD2 Masters kategóriából Gyutai Péter egy 15. helyezéssel térhet haza.

Micromax: Nógrádi Nimród 21. hely
Minimax: Zsebő Marcell 29. hely, Körmöczi Ákos - nem jutott a döntőbe
Max Junior: Krepcsik Áron 16. hely, Lantos Balázs - nem jutott a döntőbe
Max Senior: Jurancsik Balázs 12. hely, Kovács Zsombor 13. hely
DD2: Major Bence 31. hely
DD2 Masters: Gyutai Péter 15. hely


Fotó: Rotax Karting

Rossi és Vinales is a legkevesebb pontot kapó versenyzők között zárt MotoGP-s rangsorunkban

A Formula Motocast 2021-es szezonértékelő adásában felállítottuk az év legjobb MotoGP-motorosainak top 10-es rangsorát, de néhány szót azokról is ejtettünk, akik kiszorultak az élbolyból – és bizony ebbe a körbe tartozott Valentino Rossi és Maverick Vinales is. A róluk szóló részt 5:18-tól hallgathatjátok:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Így vágnak neki a finálénak a magyar gokartosok

Ma jönnek a döntő futamok a Rotax Max Challenge Grand Finalsen, azaz a gokart világdöntőn. Körmöczi Ákos nem jutott be a döntőbe, miután megbüntették, mert egy ütközés után beesett az orrkúpja és Lantos Balázs sem lehet már ott a finálén. A többi magyar versenyző az alábbiak alapján áll fel a kategóriánként 36 versenyzősre szűkített rajtrácsra:

Micromax: Nógrádi Nimród 10. sor

Minimax: Zsebő Marcell 18. sor

Max Junior: Krepcsik Áron 10. sor

Max Senior: Jurancsik Balázs 11. sor, Kovács Zsombor 16. sor

DD2: Major Bence 18. sor

DD2 Masters: Gyutai Péter 8. sor

A tervezett menetrendet ide kattintva tekinthetitek meg(Magyarországon két órával visszább vagyunk!): https://www.rotax-kart.com/upload/files/6527.pdf

Élő közvetítés: https://www.youtube.com/user/RotaxKarting


Fotó: MGSZ (a kép jobb szélén Muhammad Wally dél-afrikai versenyző, aki egy nemes összefogás révén a Magyar Gokart Szövetség segítségével tud versenyezni a világbajnokságon, ezért magyar színekben indult)

Képekben foglalták össze Max Verstappen karrierjét

Egy fantasztikus csata végén a szezonzáró futamon pályafutása első világbajnoki címét szerezte meg Max Verstappen, akinek tiszteletére a Formula-1 különleges összeállítást készített. A sportág hivatalos Instagram oldalán a holland versenyző karrierjének legfőbb pontjait szedték össze, valamint a hozzájuk tartozó fotókat.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

Többek között ezekkel a manőverekkel hódította el Vettel az Előzés-díjat

Az idei szezonban bevezetett újítás volt, hogy az év végén külön díjban részesítették a legtöbb előzést bemutató versenyzőt. Végül Sebastian Vettel bizonyult a legjobbnak ebben a tekintetben, Fernando Alonsót és Kimi Raikkönent megelőzve – az F1 Instagram-oldalának lapozható bejegyzésében meg is nézhetünk néhány manővert az Aston Martin négyszeres világbajnokától:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

Nem sokon múlt, hogy Hamilton és Bottas párosa rekordot döntsön

Öt év után távozik a Mercedestől Valtteri Bottas, aki így kereken 100 versenyt teljesített Lewis Hamilton csapattársaként. Mint azt a Formula Podcast Facebook-csoport egyik tagja, Varga Csaba alább látható remek grafikája is mutatja, ezzel kis híján rekordot döntött a páros, hiszen Michael Schumacher és Rubens Barrichello duója 104 futamot töltött egymás oldalán a Ferrarinál – ám mint az az ábrán is látszik, ők hat idényen keresztül versenyeztek együtt, míg a brit és a finn „csak” ötig. A vonatkozó rangsorban David Coulthard és Mika Hakkinen párosa a harmadik, a mclarenes duót eggyel előzték meg Bottasék.

csapattarsak-grafika

A Honda naggyá tenné Yuki Tsunodát

Eddigi karrierje legnagyobb teljesítményével rukkolt elő a szezonzárón az eddigiekben sokat kritizált ifjú japán pilóta, akit a kurtán-furcsán távozó (de közben gyakorlatilag az F1-ben maradó) Honda a legmagasabb szintre akar emelni – mint azt a helyszínen dolgozó kollégánk megtudta a szezonzárón. A japán pilótáról és a Honda „búcsújáról” 01:14:58-tól beszélgettünk a Formula Podcast Abu Dhabit értékelő adásában.

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict