DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Merész, agresszív: 95 százalékban megújult az Aston

Radikálisan eltér elődjétől az idei F1-es Aston, de Dan Fallows technikai igazgató hozzátette: igyekeztek a tavalyi év során tanult leckéket is felhasználni.

Sorban hetedikként hullt le a lepel az Aston Martin 2023-as versenygépéről, s a csapat már előre jelezte, hogy ők nem titkolóznak, a tényleges AMR23-ast fogják bemutatni. A fotókon látható autó valóban jelentősen eltér az elődjétől: többek között teljesen új kialakítást kapott az első szárny, megváltozott az oldaldoboz és a motorborítás is, valamint a bukókeret alatti légbeömlő is nagyobb lett, mint a 2022-es autónál.

f1-aston-martin-2023-3



Dan Fallows, az Aston Martin technikai igazgatója el is mondta: 95 százalékban teljesen megújult az autó a tavalyi géphez képest. Ez pedig nem véletlen, ugyanis szerettek volna agresszívan hozzáállni a 2023-as szezonhoz, hiszen úgy érzik, csak így léphetnek előre a tavalyi konstruktőri hetedik hely után:

„A tervezőcsapat eltökélt volt, hogy kompromisszumok nélkül birkózzon meg a szabályokkal” – fogalmazott Fallows, akit a Motorsport.com idéz. „Előre akarunk törni a mezőnyben, el akarunk kezdeni kihívást jelenteni az élcsapatok számára – márpedig ez nem megy úgy, ha hátradőlünk és konzervatívok vagyunk. Az AMR23 egy jelentős továbbfejlesztése a tavalyi év második felében finomhangolt autónak, minden kritikus területen javítottunk rajta. Optimalizálja azokat a megoldásokat, amelyekről úgy gondoltuk, a legtöbb teljesítményt nyújthatják számunkra, és megtestesíti a közös víziónkat, amit az elmúlt hónapok során építettünk.”

„Úgy vágtunk neki ennek az évnek, hogy megpróbáltunk merészek és agresszívek lenni, és tanulni a tavalyi leckékből. Jelentős fejlődést értünk el az AMR22-essel. Biztosra akartunk menni, hogy ez észszerű továbbfejlesztése annak, egyúttal egy remek alapot is ad, amelyet még tovább fejleszthetünk. Egyúttal mindenképp agresszívak akartunk lenni, hogy kihívást jelentsen a mérnöki csapatnak. És ez szerintem látszik is az autó kialakításán.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: