DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 21. hétfő

Russell a bokszutcából rajtol Szingapúrban

A Mercedes ifjú britje a 11. rajthelyet lesz kénytelen feladni Szingapúrban, miután a Mercedes úgy döntött, hogy egy teljesen új erőforrással vágnak neki a versenynek Russell esetében. A 63-as rajtszámú autóba új belsőégésű motor, turbófeltöltő, MGU-H, MGU-K, akkumulátor és és központi elektronika is került a kvalifikációt követően. Mivel a csere nem került jóváhagyásra az FIA technikai delegáltja által, ezért a szokásos mezőny végi start helyett Russell a bokszutcából lesz kénytelen a mezőny után eredni.

DRS-rekordot dönt meg az F1 Melbourne-ben

Egy negyedik DRS-zónát is bevezetnek a hétvégi Ausztrál Nagydíjon, a Formula-1 pedig ezzel rekordot dönt: soha egyetlen helyszínen sem volt még ennyi olyan rész, ahol a pilóták nyithatták az autók hátsó szárnyát. Eddig a célegyenesben, a kettes-hármas kanyar közötti egyenesben és a tízes-tizenegy kanyar között lehetett használni a DRS-t, az áttervezett, felgyorsított pályán viszont most már a nyolcas-kilences kanyar között is nyílhat a hátsó szárny.

Ehhez az érzékelési pont a hatos-hetes között lesz majd és aki itt nyithatja, az a következő lehetőségnél is nyithatja, nem lesz új érzékelési pont.

f1_8

fotó: Formula-1

Shoey-pohárból issza saját vörösborát Daniel Ricciardo - videó

A St. Hugo borászattal együtt kidobott DR3-hoz a shoey-ihlette cipő formájú "pohár" is rendelhető - ezt mutatta be a McLaren ausztrálja:

Remeklő VR46-os újonc és történelmi Aprilia-siker – az Argentin GP legjobb pillanatai

Megérkezett a szokásos top 5-ös válogatás a legutóbbi MotoGP-versenyről – ezúttal Marco Bezzecchi, Jorge Martin, a Suzukik és természetesen Aleix Espargaro a gyűjtés főszereplői:

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Hivatalos: Loeb rajthoz áll a DTM szezonnyitóján

Néhány napja már felröppentek a pletykák, hogy esetleg a kilencszeres rali-világbajnok Sebastien Loeb felbukkanhat a Német Túraautó-bajnokságban, most pedig ezt meg is erősítették: a francia legenda a Formula-E-s elfoglaltságai miatt hiányzó Nick Cassidy helyére ül be a Red Bull által támogatott AF Corse Ferrariba a hónap végi portimaói nyitányon. Loeb számára nem ismeretlen a túraautózás, hiszen korábban a WTCC-ben is indult, sőt versenyeket is nyert a Citroennel, a GT3-as Ferrarit pedig nemrég Spában próbálta ki. A hírek szerint a pilóta a DTM hivatalos előszezoni tesztjén is részt fog venni, a későbbiekben pedig Cassidy további programjai miatt egyéb helyszíneken is beugorhat a bajnokság futamaira. „A karrierem során mindig szerettem azt a kihívást, amit a szakágak közötti váltás jelent” – fogalmazott Loeb.

loeb-dtm-rb

Egészségügyi problémái miatt félbehagyja a szezont az F3-as pilóta

Nem folytatja a versenyzést a Formula-3-ban a Red Bull juniorcsapatát erősítő Jonny Edgar: a Tridentnél szereplő pilótánál Crohn-betegséget diagnosztizáltak. A 18 éves versenyző a közösségi oldalán úgy fogalmazott: jelenleg fizikailag nem tud az elvárt szinten teljesíteni, így a kezelések végéig biztosan nem láthatjuk a versenypályán, de reméli, hogy hamar visszatérhet a volán mögé. Mint azt a Webbeteg oldalán olvashatjuk, a Crohn-betegség a bélrendszer nyálkahártyájának – gyakran mélyen az érintett bélszakasz szöveteibe hatoló – gyulladásos, hasmenéssel és fájdalommal járó, és akár az életet is veszélyeztető betegsége.

A Trident Oliver Rasmussennel helyettesíti Edgart a következő futamokon.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jonny Edgar (@jonny_edgar) által megosztott bejegyzés

Kínos bokszbakival debütált GT-versenyzőként Valentino Rossi

Bár már MotoGP-s karrierje során is indult négy keréken, Valentino Rossi a hétvégén mutatkozott be ténylegesen autóversenyzőként a GT World Challenge Europe imolai idénynyitóján. A WRT #46-os Audija, amelyen Nico Müllerrel és Frederic Vervischsel osztozott az olasz, a hétvége jelentős részében a 10-20. helyek között szerepelt. Éppen a 13. helyen haladt az egység, amikor azonban Rossi egy kellemetlen hibát követett el: egy biztonsági autós fázist kihasználva ki akart állni a bokszba, ám elvétette a saját garázsukat, így nem tudott megállni a bokszban, hanem egy körrel később tudták csak megejteni a szervizelést. A trió ezzel visszaesett a 23. pozícióba, ahonnan végül a 17. helyig küzdötték fel magukat. A háromórás versenyt amúgy a WRT másik, #32-es egysége nyerte.

rossi-46-imola-gt

Nagyot bukott hétvégén a Moto2-es Aldeguer

Fermín Aldeguer számára nagyszerűen kezdődött az Argentin Nagydíj hétvégéje, hiszen a spanyol motoros minden idők legfiatalabb Moto2-es pole-pozíciósává vált, miután ő nyerte meg az időmérőt, viszont sokkal keserűbben ért véget számára a dél-amerikai kirándulás, hiszen Celestino Viettivel az első helyért csatázva összeértek, a spanyol motoros pedig hatalmasat bukott. A hírek szerint komolyabb sérülés nélkül megúszta a bukást a 16 éves versenyző, azonban elővigyázatosságból bevitték a pályakórházba kivizsgálásra. A futamot végül az Aldeguerrel ütköző olasz nyerte meg.

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Újabb új-zélandi pilóta érkezhet az F1-be

A Formula Podcast legújabb adásában sorra vettük, hogy kik azok a fiatal tehetségek, akik a körülmények számukra kedvező alakulása esetén akár már 2023-ban bekerülhetnek a királykategóriába. Köztük is a legnagyobb esélyesek közt kell számolnunk azzal az ifjú versenyzővel, aki hazája 10. F1-es pilótájaként érkezhet meg az AlphaTaurihoz – róla 01:00:29-től beszélgettünk a Formula Podcast legutóbbi adásában.

 

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Ez a játék nem ment olyan jól a Ferrari párosának

Charles Leclerc és Carlos Sainz rögtön a 2022-es szezonnyitón kettős győzelmet arattak a monacói vezérletével. Vajon a Ferrari mostani párosa meg tudja nevezni azokat a csapattársakat, akik szintén kettős sikert arattak egy versenyen azóta, hogy Charles leclerc megszületett? 

Podcast, MotoGP, Rali, Retro, Aréna, Girls, Insta: itt még többet találsz a Formula tematikus tartalmaiból

Formula.hu több mint 145 ezer kedvelővel rendelkező Facebook-oldalát már sokan ismerik olvasóink közül, aki viszont a közösségi oldalon járva-kelve sohasem akar lemaradni az aktualitásokról, annak ajánljuk figyelmébe a Formula alá tartozó tematikus csoportjainkat is, ahol családiasabb körben beszélhetjük ki a témákat, és akár a tagok is megoszthatnak újabb tartalmakat.

Formula Aréna - Egy helyen csak a nap legfontosabb Formula-1-es és autósportos hírei, amiket biztosan nem fog elrejteni a titokzatos algoritmus.

Formula Podcast - A már lassan két éve futó podcastadásunk Facebook-csoportja, még több háttérinformációval és exkluzív tartalommal.

Formula MotoGP - A motorversenyzés igazi szerelmeseinek a weboldal tartalmánál is mélyebb részletességgel. 

Formula Retro - Évfordulók, visszaemlékezések a Formula-1 több mint 70 és az autóversenyzés több mint 100 éves történelméből.

Formula Girls - A csinos járművek és a csintalan hölgyek kéz a kézben járnak - ez ideális szemlegeltető terep mindkettőhöz!

Formula Instagram - A legjobb képek a motorsport világából, exkluzív tartalmakkal!

Formula.hu Rali - Új csoport! Minden, ami rali - hírek, információk, pletykák, érdekességek, fotók, videók, háttéranyagok. Csatlakozzatok a Formula.hu ralis Facebook-csoportjához!

Amikor legutóbb Las Vegasban versenyzett az F1

Új helyszínként csatlakozik Las Vegas 2023-ban a Formula-1-es versenynaptárhoz, ám nem ez lesz az első alkalom, hogy a száguldó cirkusz a legendás városba látogat. 1981-ben és 1982-ben egyaránt a világbajnoki címről is döntő szezonzárónak adott otthont Vegas – igaz, nem azon a pályán, amelynek most az ikonikus Strip is a része lesz, hanem a Caesars Palace parkolójában kialakított nyomvonal. Az F1 ezt a két viadalt elevenítette fel többek között – a videó IDE vagy a képre kattintva indul:

f1-vegas-1981-video

Néztél már Hamilton szemébe?

Egy rövidke videót tett fel a YouTube-ra az F1, amelyen jól látszik a víztiszta plexin keresztül, mennyire koncentrál a hétszeres világbajnok vezetés közben. Nézzetek egyenesen Hamilton szemébe! A videó a képre kattintva tekinthető meg!

 

Videó: Egy kör a felújított Albert Parkban

Legutóbb 2019-ben sikerült megrendezni az Ausztrál Nagydíjat, azonban a koronavírus miatt 2020-ban és 2021-ben is kimaradó melbourne-i futam most megújult külsővel tér vissza jövő hétvégén. Ugyanis több helyen változtattak a vonalvezetésen, kiszélesítettek néhány kanyart is, szóval jobb lesz átvenni, merre is van az előre az Albert Parkban, ami egyelőre még azért erősen félkész állapotban van, utcai pályáról lévén szó.

 

Itt a vasárnapi motorsportprogram

Április első hétvégéjén Termas de Rio Hondóban folytatódik a gyorsaságimotoros-világbajnokság 2022-es szezonja, de lesz NASCAR is.

A vasárnapi program:

15:40 - 16:00 MotoGP, Warm up (arena4plus.network4.hu, élő)
17:00 Moto3, Futam (tv: Aréna4, élő)
18:20 Moto2, Futam (tv: Aréna4, élő)
20:00 MotoGP, Futam (tv: Aréna4, élő)
21:30 NASCAR, Futam (tv: Aréna4, élő)

Autósport és Formula Magazin a Spíleren!

A hónap első vasárnapját írjuk, így ma kerül képernyőre a Spíler1 TV-n a friss tv-műsorunk. Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb és legfontosabb hírekről az autósport világából, akkor ma 11:00 órakot kapcsoljatok a Spílerre, ahol megnézhetitek az Autósport és Formula Magazin legújabb adását!

Aleix Espargaro olyat ért el, amit még senki más a MotoGP-ben

Több szempontból is történelmi volt Aleix Espargaro Argentin Nagydíjon elért rajtelsősége, hiszen ezzel az Aprilia első pole-pozícióját szerezte a 2002 óta íródó MotoGP-érában. Összességében ez egyébként a harmadik királykategóriás első rajtkockája lesz a noalei márkának: Tetsuya Harada 1999-ben Olaszországban, Jeremy McWilliams pedig 2000-ben Ausztráliában kvalifikált az élre egy Apriliával.

Ennél is érdekesebb azonban, hogy ezzel az idősebb Espargaro lett az első olyan motoros a négyütemű korszakban, aki három különböző márkával is pole-t szerez: a spanyol korábban a Forward Yamahával (2014, Assen) és a Suzukival (2015, Barcelona) is nyert időmérőt. Ilyesmire még Valentino Rossi vagy Jorge Lorenzo sem volt képes – bár hozzá kell tenni, hogy rajtuk kívül túl sok versenyzőnek elméleti esélye sem volt a triplázásra. Ha egyébként ezt vasárnap este győzelemre váltja Espargaro Termasban, akkor egy másik kategóriában pedig megszűnik különcnek lenni, hiszen a jelenlegi MotoGP-mezőnyben ő az egyetlen, aki nem rendelkezik semelyik világbajnoki géposztályból nagydíjgyőzelemmel.

espargaro-pole-termas

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Így alakultak át az erőviszonyok 2021-hez képest

Ha a feje tetejére nem is állították az erősorrendet a 2022-es szabályváltozások, azért így is volt fel-le mozgás a csapatok között. Az F1 hivatalos Instagramján közzétett posztban azt nézhetjük meg, mennyire fest másként most az istállók közötti állás két futam után, mint tavaly ugyancsak két verseny elteltével: a Ferrari három helyet javítva az élre tört, de még így sem ugrott akkorát, mint a Haas, miközben a Mercedes és különösen a McLaren a visszaesők közé tartozik.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

Las Vegas miatt alighanem el kell búcsúznunk egy jelenlegi helyszíntől

Néhány napja jelentette be a Formula-1, hogy 2023-tól a Las Vegas-i Nagydíj is csatlakozik a versenynaptárához. Ez egy új helyszínt jelent az idei menetrendben az Orosz GP törlését követően szereplő 22 futam mellé, de nem Vegas az egyetlen, amely plusz adalék lesz jövőre az F1-ben, hiszen a tervek szerint visszatér a Kínai Nagydíj, valamint szerződése van Katarnak is a sportág vezetőivel (értesüléseink szerint egyébként idén ősszel is Losail fog beugrani Szocsi helyére). Ez azt jelentené, hogy 25-re emelkedne a nagydíjak száma a szezonban, csakhogy a csapatokkal kötött megállapodás, a Concorde Egyezmény értelmében 24 versenyt rendezhetnek maximum egy évben jelenleg.

Magyarán egy jelenlegi pálya minden bizonnyal ki fog kerülni a körforgásból – vagy véglegesen, vagy ideiglenesen. A legnagyobb veszélyben azok a helyszínek vannak, amelyeknek 2022 végén lejár a szerződése: ezek Le Castellet, Spa-Francorchamps és Mexikó, de a hírek szerint Monaco helye sem betonbiztos, az F1 vezetői szerint ugyanis a történelmi státusz önmagában már nem elegendő a hercegség számára a naptárban maradáshoz. A szaksajtó találgatásai szerint Mexikó helye stabilabb, köszönhetően Sergio Perez népszerűségének, miközben arról már röppentek fel pletykák, hogy a Francia Nagydíjat csak minden második évben rendeznék meg. Ez egyébként eleve felmerült egy irányként, hogy bizonyos helyszínekre csak kétévenként látogatna el a mezőny, így biztosítva lehetőséget minél több rendezőnek. Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója nemrég úgy fogalmazott, hogy az érdeklődők számát tekintve akár évi 30 futam is lehetne, és rövidesen ismertetik a naptárstratégiájukat a jövőre nézve.

f1-francia-start-dppi

A Ferrari elnöke szerint övék a legjobb pilótapáros az F1-ben

Rendkívül erősen kezdte a Formula-1 új korszakát a Ferrari: Bahreinben kettős győzelmet arattak, Dzsiddában pedig ugyancsak mindkét pilóta felállhatott a dobogóra, ennek köszönhetően a pilóták pontversenyében Charles Leclerc és Carlos Sainz foglalja el az első két pozíciót, a csapatok között meggyőző előnnyel a maranellóiak az elsők. John Elkann, a Scuderia elnöke is elégedett a kezdéssel: a Gazzetta dello Sport hasábjain megjelent szavai alapján ráadásul Leclerc és Sainz párosát tartja a mezőny legjobbjának.

„Az öt dobogós helyezéssel és a konstruktőri vb-tabellán már a 2021-es szezon is produkált biztató jeleket” – írta Elkann. „De a vállalat most már a 2022-es kihívásra koncentrál, tudva azt, hogy Charles Leclerc és Carlos Sainz révén a Scuderia rendelkezik a legjobb pilótapárossal a mezőnyben, akik remekül is kezdték az idényt.”

leclerc-sainz-2022-f1-dppi

Hülkenberg: Vettel hátrányból fog kezdeni, de…

Sebastian Vettel koronavírus-fertőzés miatt kénytelen volt kihagyni a 2022-es Formula-1-es idény első két futamát, de az Aston Martin néhány nappal ezelőtti bejelentése értelmében az Ausztrál Nagydíjon már ott lehet a rajtrácson. A németet honfitársa, Nico Hülkenberg helyettesítette Bahreinben és Szaúd-Arábiában, s a lehetőségekhez képest meg is állta a helyét. De vajon mennyire lesz nehéz dolga a két versenyt kihagyó négyszeres világbajnoknak Hülkenberg szerint?

„Nyilvánvalóan hiányzik neki az a két futam, úgyhogy kicsit hátrányból fog kezdeni. De úgy gondolom, jók a képességei és nagyon tehetséges. Úgy vélem, képes felzárkózni, de egyértelmű, hogy némileg több munka vár rá, és ehhez mélyebbre kell próbálnia ásni” – idézi a pilóta szavait az F1i.com szakoldal. Vettel esetleges eredményeit persze a saját formája mellett az is befolyásolni fogja, hogy az első két hétvége alapján az AMR22-es a mezőny sereghajtói tartozó konstrukciónak tűnik…

vettel-aston-2022-dppi

fotó: DPPI