DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 28. szombat

Eddigi legerősebb hétvégéjét teljesítette Michelisz az ETCR-ben

Egy héttel a hungaroringi Super Racing Festival után ezúttal a WTCR nélkül vendégeskedett a spanyolországi Jaramában az Elektromos Túraautó-világkupa mezőnye. Michelisz Norbert a Pool Fast elnevezésű hatos csoportba került, s az eddigi két fordulóhoz képest erősebben teljesített: a kvalifikációt a negyedik legjobb idővel zárta, így ugyan a kisebb pontszámot érő negyeddöntőbe került, azt viszont megnyerte a Hyundai magyarja. Norbi ezzel felkerült az erősebb elődöntőbe, ahol pedig másodikként ért célba. Ennek köszönhetően a csoportja Szuperdöntőjét ebből a pozícióból kezdhették meg, ott azonban harmadik lett a két Cupra, Adrien Tambay és Marc Gené mögött.

Michelisz a hétvége során összesen 61 pontot gyűjtött, ami csoportjában a harmadik, összesítésben pedig a hatodik helyre volt elég, ami az eddigi legjobb eredménye az ETCR-ben. A hétvége királya egyébként a címvédő Mattias Ekström lett, aki hibátlan teljesítményt nyújtott a Pool Furious nevű csoportban: a kvalifikáción a leggyorsabb volt, majd a negyed-, az elő- és a szuperdöntőt is megnyerte. A Cupra svédje a maximális 100 ponttal így visszavette a bajnoki tabellán is a vezetést a Hungaroringen győztes márkatárs Tambay-től. Michelisz a világkupa összetettjében a nyolcadik pozícióba jött fel.

michelisz-etcr-jarama

Niki Lauda: F1-hős a Vasfüggöny mindkét oldalán

2024. február 22-én lenne 75 éves Niki Lauda, az osztrákok háromszoros Formula-1-es világbajnoka. Ahogy mondani szokták: csak Mozart és Sisi ismertebb nála Ausztriában. De nálunk, Magyarországon is ikon lett, már az 1970-es évek második felében. Köszönhetően annak, hogy az ország nyugati megyéiben az ORF adón lehetett nézni a Forma-1-es futamokat, és 1976-tól a Magyar Televízió is közvetítette pont az Osztrák és a Monacói Nagydíjat.

A 100 éves fennállását ünneplő bécsi Collegium Hungaricum tisztelegni szeretne a 75 éves Niki Lauda emléke előtt. Ezért arra kérik a magyar Forma-1-es rajongókat, hogy akinek bármiféle tárgyi emléke van Laudáról az 1970-80-as évekből, jelezze ezt a szervezők felé. A Collegium Hungaricum vezetősége azt tervezi, hogy egy Lauda-retro kiállítást szervez az összegyűlt emlékekből, illetve a legenda születésnapján, február 22-én Bécsben egy kerekasztal-beszélgetés keretében emlékeznek meg róla, a Lauda-kultuszról, ami még a Vasfüggöny szocialista oldalán is terjedt.

lauda

Verstappen utolérte Vettelt, a Red Bull Mercedes-rekordot döntött

Max Verstappen idei 18. győzelmét hozta a vasárnapi F1-es Las Vegas-i Nagydíj, amely egyúttal karrierje 53. sikere volt a száguldó cirkuszban. Ezzel pedig a holland utolérte a vonatkozó örökranglista harmadik helyén a szintén 53 elsőséget számláló Sebastian Vettelt, akit néhány nap múlva Abu Dhabiban akár maga mögé is utasíthat. A következő célig viszont nagyot kell majd ugrania, hiszen a második Michael Schumacher 91, az éllovas Lewis Hamilton pedig 103 diadalt számlál.

Eközben a Red Bullnak ez volt a 20. sikere a 2023-as idény során, ezzel pedig átadták a múltnak a Mercedes rekordját az egy szezonon belüli győzelmek tekintetében. Az Ezüst Nyilak 2016-ban 19 első helyezést gyűjtöttek be Hamiltonnal és Nico Rosberggel – igaz, akkor ez azt jelentette, hogy két futamot engedték ki a kezükből, míg a Red Bullnak még esélye van arra, hogy egy „hibával”, a szingapúri kisiklással hozza le az évadot.

f1-verstappen-redbull-vegas

„Nagy becsapódás, de jól vagyok” – üzent a kórházból kiengedett Norris

Lando Norris számára már az első körökben véget ért az F1-es Las Vegas-i Nagydíj, amikor a 12-es kanyarban – saját maga és csapata szerint is részben egy hupli miatt – elveszítette irányítását az autója felett és a falnak csapta azt. A becsapódás ereje akkora volt, hogy a McLaren pilótáját előbb a pálya orvosi központjába, majd a közeli kórházba szállították elővigyázatossági okokból, ahonnan azonban szerencsére hamar kiengedték.

A brit a közösségi oldalán néhány fotót is megosztott a kórházból, rövid üzenetet mellékelve hozzá: „Kemény nap volt. Nagy becsapódás, de jól vagyok. Köszönöm az üzeneteket, találkozunk jövő hétvégén!” – írta Norris.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lando Norris (@landonorris) által megosztott bejegyzés

Őrült futamon dőlt el a Moto3-as világbajnoki cím Katarban

13 pontos különbséggel érkezett meg az idény utolsó előtti futamára a Moto3-ban Jaume Masia és Ayumu Sasaki, azaz a spanyol akár már a lusaili pályán bebiztosíthatta a világbajnoki elsőségét. A versenyen sokáig kiélezett csatát vívott a két vb-aspiráns – és még néhány társuk –, Masia ráadásul kétszer is kissé már túl kemény manőverrel terelte ki Sasakit. Az utolsó körökben aztán ritmust veszített a japán, amibe besegített Masia csapattársa, Adrian Fernandez is.

A spanyol pedig győzni tudott, ezzel pedig eldőlt: Masia a Moto3 2023-as világbajnoka. A Leopard Racing versenyzőjének ez volt az idei negyedik diadala, miközben riválisa győzelem nélkül volt eddig harcban az év végi elsőségért.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Videó: Lángoló roncs az F3-as Világkupán Makaóban

Idén is megrendezték Makaóban az F3 Világkupát, ahol a Formula-3-as sorozat világszerte legjobb versenyzői mérik össze tudásukat, s korábban olyan nevek diadalmaskodtak Makaóban, mint Ayrton Senna, Michael Schumacher vagy David Coulthard. A versenyt a rajttól a célig vezetve a 21 éves Luke Browning nyerte meg, a második helyen a 2021-es Formula-3-as bajnok, Dennis Hauger végzzett, a dobogó harmadik fokára pedig Gabriele Mini állhatott fel.


Fotó: FIA

A verseny egyik legpikánsabb pillanatát azonban Paul Aron szolgáltatta, a Prema versenyzője ugyanis csúnyán odacsapta a szalagkorlátnak autóját, ami azonnal lángra kapott és az autó hátulja leszakadt a többi részéről. A korábbi Formula-1-es pilóta, Alexandr Wurz fia, Charlie is érintett volt a balesetben, aki teljes gázzal érkezett meg a baleset helyszínére, majd mikor meglátta maga előtt a lángoló autót, reflexből a fékre taposott, amitől elvesztette a kontrollt autója felett, és ő is a szalgkorlátnak ütközött. Az incidensben szerencsére egyik pilóta sem sérült meg, Aron pedig azonnal kiszállt a lángoló roncsból.

 

Norris kórházban volt, de már visszatért a csapathoz

A verseny közben tudatta helysíznen dolgozó kollégánk, hogy bár Lando Norris maga szállt ki a csúnyán összetört auójából, de miután az orvosi központba vitték, a helyi egyetemi kórházba szállították át elővigyázatosságból, további kivizsgálásokra. A McLaren versenyzőjének végül szerencsére haja szála sem görbült a balesetben, s már vissza is tért csapatához, amit ez a kép bizonyít:

 

„Szerintem Max véleménye is megváltozott Vegasról” – Hornernek nagyon tetszett a futam

Nagyon elégedett volt a Las Vegas-i Nagydíj alakulásával Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke.

„Szerintem ez egy nagyszerű futam volt, izgalmas. Ott vannak a hosszú egyenesek, a nagy féktávok és kicsi a tapadás, szóval trükkös ez a pilóták számára. Szerintem nagyszerű futamot hozott ez a pálya és őrült a tempó itt. A pálya kialakítása hozta, amit kellett, az aszfalt nagyon csúszós, és láthattuk, hogy a versenyzőknek mennyire meg kellett dolgozniuk mindenért. Néha becsuktam a szememet, főleg a hideg gumikon való újraindításnál” – mondta Horner a futamot követően a Sky Sportsnak.

A Red Bull csapatfőnöke az egész hétvégén panaszkodó, de végül szép győzelmet arató Max Verstappent is megemlítette: 

„Szereti az ilyen versenyeket, még akkor is, ha büntetést kapott. Ahogy visszajött, ahogy harcolt… szerintem megváltoztatta a véleményét Vegasról.”

f1-horner-redbull-vegas

Reggel jön az F1-es Las Vegas-i Nagydíj, Michelisz bajnok lehet hajnalban

Las Vegasban este 21:00-kor, magyar idő szerint viszont reggel 7:00-kor kezdődik az F1-es futam, de előtte már tudni fogjuk, hogy Michelisz Norbert lett-e a TCR World Tour idei bajnoka. Zárul a WRC-szezon, de lesz MotoGP is: íme a vasárnapi program a tv-közvetítésekkel együtt!

 

Vasárnap (november 19.) 

23:05-03:57 WRC, 17-21. szakasz (Rally.tv, előfizetés után élő)

03:35 TCR World Tour, 2. futam (TCR YouTube, élő)

05:05 Makaói GT Világkupa, Futam 

07:00 Formula-1, Futam (tv: M4 Sport, élő)

07:15 WRC, Power Stage (Rally.tv, előfizetés után élő)

08:30 F3-as Makaói Nagydíj, Futam 

13:40-13:50 MotoGP, Warm up (NET4+, előfizetés után élő)

15:00 Moto3, Futam (tv: Match4, élő)

16:15 Moto2, Futam (tv: Match4, élő)

18:00 MotoGP, Futam (tv: Match4, élő)

F_NWiX6W4AAVPRT

Helyszíni: Mintha Szingapúrt és Monzát mixelték volna össze

Eddig Leclerc Las Vegas királya, megnyugodtak a kedélyek: Mészáros Sándor, a Formula.hu utazó tudósítója jelentkezik a helyszínről. Bejelentkezése ide vagy a képre kattintva érhető el.

Szavazz a 2023-as év legjobb magyar versenyzőire – vasárnap estig!

A háttérben már javában készül szerkesztőségünk új szezonösszefoglaló kötete, a 2023-as Autósport évkönyv, amelyben idén is közöljük a szezon legjobban teljesítő magyar versenyzőinek toplistáját. A szakértői szavazással párhuzamosan azonban elindítunk egy közönségszavazást is, amelynek győztesét idén is különdíjjal jutalmazzuk.

Összeállítottunk egy igen bő listát, amelyben a nemzetközi sorozatok szereplői mellett a magyar pályaversenyzés, rali, ralikrossz és egyéb szakágak kiemelkedő pilótái is helyet kaptak. A nevük mellett zárójelben feltüntettük, hogy melyik sorozatban versenyeztek idén.

A szavazáskor több név is megjelölhető, sőt javasoljuk, hogy így is járjatok el: legfeljebb 5 olyan pilóta nevét jelölhetitek be, akik szerintetek a legkiemelkedőbben teljesítettek a 2023-as versenyszezonban. A szavazás első 10 helyezettjét az Autósport évkönyvben is listázzuk.

A voksok leadására már csak rövid idő áll rendelkezésre: a szavazást november 19-én, vasárnap este 19:00 órakor zárjuk.

A SZAVAZATOK IDE KATTINTVA VÁRJUK!

magyar-autoversenyzők-szavazas-2023

Bocsánatkérés és visszafizetés nem jár a hazazavart F1-es nézőknek Vegasban, de 200 dollárért vásárolhatnak a boltban

Egészen érthetetlen és megdöbbentő jelenet játszódott le a második Las Vegas-i szabadedzés előtt, ugyanis a méregdrágán vett jegyekkel rendelkező nézőket elzavarták a rendőrök és a biztonsági őrök, ugyanis állítólag logisztikai okokból le kellett zárni a nézőtereket. Mivel az FP1 tulajdonképpen elmaradt, így sokan a világon semmit nem kaptak a pénzükért és azért, hogy órákat vártak a helyükön a csípős vegasi éjszakában, mert amikor kaphattak volna, azt mondták nekik, hogy tessék szépen hazamenni.

A szervezők az egészért nem hogy nem adják vissza a jegyek árát, de még bocsánatot sem kértek, és végül azt sikerült kártérítésként kitalálni, hogy azok, akik csak a csütörtöki napra (tehát az első két szabadedzésre) szóló belépőket vásároltak, 200 dollár értékben vásárolhatnak valamit a hivatalos F1-es márkaboltban. 

f1-lasvegas-thursday-6

Villeneuve megházasodott a Las Vegas-i F1-es paddockban

Mint arról még a hét elején beszámoltunk, a Formula-1-es Las Vegas-i Nagydíj paddockjában külön részt alakítottak ki, ahol házasságot lehet kötni. Nos, erre csütörtök este, még a balhésan induló szabadedzések előtt nem más csapott le, mint az F1 1997-es világbajnoka, Jacques Villeneuve, aki elvette párját, Giuliát:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

F1 Las Vegas (@f1lasvegas) által megosztott bejegyzés

MotoGP: Meglepő apriliás elsőség pénteken, hét ezred a vb-esélyesek között

Utolsó előtti fordulójához érkezik a hétvégén a 2023-as MotoGP-szezon a Katari Nagydíjjal, ahol a pénteki második edzés döntött arról, kik jutnak automatikusan a szombati időmérő második szakaszába. A legjobban az Apriliák kezdtek, Maverick Vinales új körrekordot is futott, ám azt az eredményét sárga zászló miatt elvették, így végül némi meglepetésre az RNF-es Raul Fernandez zárt az élen. Vinales harmadik, a gyári csapattárs Aleix Espargaro pedig az ötödik lett az RS-GP nyergében. Közéjük a MotoGP-s helyért küzdő Fabio di Giannantonio, valamint a KTM-es Brad Binder furakodott be a második és negyedik helyekre.

Ami a vb-aspiránsok illeti: alig hét ezredmásodperc választotta el egymástól Jorge Martin és Francesco Bagnaiát a hetedik-nyolcadik pozícióban, miután egyikük sem teljesített kiemelkedő pénteki napot. Igaz, a mezőny is elképesztő szoros volt, hiszen még a 11. helyezett – és így már Q2-be be nem jutó – Jack Miller is fél másodpercen belül végzett Fernandezhez képest. A top 10-be amúgy Luca Marini, Augusto Fernandez és Marc Marquez fért még be az említetteken kívül. A Yamahák csak a 13. és 21. helyen – jóllehet, Fabio Quartararo szintén körelvétel miatt csúszott a mezőny végére. Folytatás szombaton az időmérővel és a sprintfutammal.

A péntek esti edzés eredménye (a top 10 bejutott a Q2-be):

motogp-katar-fp

 

 

motogp-fernandez

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

„Akár át is jöhetett volna az autón” – Ocon szerencsésnek érzi magát

Bár Carlos Sainz járt rosszabbul, hiszen ő akkumulátorcsere miatt még tízhelyes rajtbüntetést kapott, Esteban Ocon autója is komoly károkat szenvedett a Formula-1-es Las Vegas-i Nagydíj első szabadedzésének elején, köszönhetően egy meglazult csatornafedélnek. Végül a francia a ferraris társához hasonlóan részt tudott venni a második gyakorláson, így összességében még szerencsésnek is érzi magát az Alpine pilótája:

„Szerencsés voltam, hogy halasztották a második edzést, mert eléggé megsérült az autóm az FP1-en. Úgyhogy őrült érzésekkel teli nap volt. Szerencsére én is jól vagyok, hiszen könnyedén áttörhetett volna az autón az a tárgy. Új autót kaptam, ami nem volt része a tervnek” – idézi Ocont a RaceFans.net portál.

A pilóta ugyanakkor hozzátette, hogy elfogadhatatlan, hogy a kilátogató szurkolókat logisztikai okok miatt hazaküldték az FP2 előtt, így nem láthattak érdemben köröző F1-es gépeket csütörtök éjjel: „Jó volt azért körözni végül, de nyilván sajnálom a rajongókat. Remélhetőleg holnap jó show-t tudunk nyújtani számukra, mivel gyakorlatilag nem láttak egyetlen autót sem ma, ami nyilvánvalóan elfogadhatatlan.”

f1-ocon-alpine_1

Frissítve: Nem kapott engedményt a Ferrari, tízhelyes rajtbüntetés Sainznak

Miután Carlos Sainz autója a saját és a csapat hibáján kívül súlyosan károsodott az F1-es Las Vegas-i Nagydíj első szabadedzésén, amikor egy csatornafedél felszakadt, és szó szerint kilyukasztotta a Ferrarit, a csapat kérvényezte, hogy a sérült alkatrészeket „soron kívül” cserélhessék, ami elsősorban az energiacella miatt fontos az olaszoknak, hiszen a szabályok értelmében ebből az elemből csak kettőt lehet használni a szezonban, így alapesetben a cseréért automatikus rajtbüntetés járna.

sainz-vegas

Az FIA technikai delegáltja, Jo Bauer is kiemelte jelentésében, hogy a pályára került idegen tárgy okozta Sainz, illetve Esteban Ocon autójának károsodását, ezt követően nyújtott be kérelmet a Ferrari, amivel kapcsolatban magyar idő szerint 10 órakor meg is hallgatták a csapat képviselőjét a sportfelügyelők.

A Ferrari azt is megerősítette, hogy Sainz sértetlenül úszta meg a dermesztő incidenst, de a hatalmas ütés után alig kapott levegőt...

FRISSÍTVE: A stewardok elutasították a kérelmet, a szabályok ugyanis nem adnak lehetőséget a mentességre. Ez pedig azt is jelenti, hogy a spanyol tíz rajthelyes büntetést kapott.

Szenzációs élő közvetítés Las Vegasból!

Száguldó autók helyett a Las Vegasban zajló munkát követhetjük élőben az alábbi streamen – szenzációs kommentárokkal, mint például megtudtuk, az amerikai légvédelmi parancsnokság szerint a csatornafedél föld körüli pályára állt...

Jelenleg ez a legszórakoztatóbb helyszíni videó, de a friss hírek értelmében magyar idő szerint 11 óra körül már szabadedzést is láthatunk...

Gyorsan száradó beton és hajnali szabadedzés Vegasban?

A hírek szerint az F1 és a helyiek terve az, hogy vegasi idő szerint hajnali fél háromkor, magyar idő szerint 11:30-kor elindítják a második szabadedzést. Azon dolgoznak, hogy gyorsan száradó betonnal megerősítsék a kritikusnak ítélt aknafedeleket és így akár egy 90 perces szabadedzést is rendezhetnek. A probléma az, hogy 4:00-ig érvényes a pályazárás, utána ismét a város használhatja az utakat és nem az F1, ebbe a határidőbe kell beleférni.

Más téma, de Sainz autóján állítólag akkora lyukat ütött a fedél, hogy a Ferrariból lefelé látni lehetett az utat.

Hogy pontosan mi történt eddig, arról itt számoltunk be!

beton2

 

Kiderült, hogy mit kell cserélni Sainz és Ocon autójában

A meglazult aknafedél törte össze a Las Vegas-i Nagydíj első szabadedzésén Carlos Sainz Ferrariját és Esteban Ocon Alpine-ját is, mielőtt megállították és törölték is a gyakorlást.

Most a hivatalos FIA-dokumentumokból kiderült, hogy mi ment tönkre: a Ferrariban a túlélőcellát, a belsőégésű motort, az energiatárolót és a vezérlőelektronikát is ki kell cserélni, míg Ocon Alpine-jában "csak" a túlélőcella sérült annyira, hogy egy másik köré kell újraépíteni az autót.

F_HD5trXgAAOuTw

Hamilton és Roscoe bekerül a Fortnite-ba!

Napjaink egyik legsikeresebb videojátéka a Fortnite, amelybe most egy olyan add-on kerül, melyet egy Formula-1-es rajongó sem hagyhat ki. A játékba ugyanis bekerül a Mercedes hétszeres világbajnok pilótája, Lewis Hamilton és kutyája, Roscoe is! A gamerek november 17-től csaphatnak le a Hamiltont tartalmazó extrára.

 

Helyszíni: péntekre mozgathatják át az FP2-t?

A Formula.hu a helyszínen arról értesült, hogy az F1 vezetése két opción dolgozik jelen pillanatban Las Vegasban: az első az, hogy mérnöki munkával áthidalható-e az első szabadedzésen felmerült probléma úgy, hogy a második edzés akár némileg csúsztatva is, de megrendezhető legyen még most. A második terv viszont az, hogy mivel helyi idő szerint pénteken (hiszen ott az FP1 és FP2 csütörtök estére esett) is 20:30-kor rendeznék a harmadik edzést, így a nap elég hosszú lehet ahhoz, hogy az FP2-t csütörtökről péntekre mozgassák át és ott tudják megrendezni.

Ennek nyilvánvalóan gátat szabhat az, hogy a várossal kötött megállapodás értelmében maga a pálya közúti használatban van az aktuális nap első sessionje előtt, csak másfél órával a kezdést megelőzően zárják le. Ennek újratárgyalása hozhatja meg a B terv életbe lépését, de a város és az F1 szinergiában dolgozik, van esély arra, hogy ez megtörténik.

F_HDK2XWMAA-Pum