DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 28. hétfő

Elektromos SUV-t vásárolt Hamilton

A Mercedes közösségi médiás posztja szerint Lewis Hamilton Ausztráliában első köreit tette meg az új Mercedes-Benz EQC volánja mögött. „Meggyőzte őt? Máris rendelt egyet…” – árulta el a poszt, hogy a versenyző bejelentkezett egy példányért az elektromos típusból.

Dráma, öröm, keserűség és persze eső - az Orosz Nagydíj összefoglalója

Már önmagában sem ígérkezett rossznak az Orosz Nagydíj, hiszen a szombati időmérőn Norris, Sainz, Russell sorrend alakult ki, emellett pedig több élmenő is - köztük Verstappen - a mezőny végéről rajtolt. A változó gumistratégiák alaposan megbolygatták a sorrendet, de ami az utolsó körökben történt, azt nem felejti el, aki látta. Különösen nem Lando Norris... Az összefoglaló a képre kattintva tekinthető meg!

Legalább ennyi: Nem büntetik Norrist

Mint arról beszámoltunk nem sokkal a leintés után, a versenyfelügyelők behívták Lando Norrist, amiért áthajtott a bokszbejáratnál a fehér vonalon, mielőtt bejött volna az intermediate gumikért. Az ilyen helyzetekért instant büntetés járna, azonban Norris esetében elnézőek voltak a felügyelők, hiszen lehetetlen volt a pályán tartani az autót a slick abroncsokon, ráadásul nyilván véletlen történés volt, nem pedig szándékos, így csak egy figyelmeztetésben részesült a McLaren összetört versenyzője, aki megtarthatja hetedik helyét.

 

 

A hetedik hely sem biztos: Norrist behívták a stewardok

Az első helyett hetedik pozíció jutott Lando Norrisnak az Orosz Nagydíjon, mikor a versenyző kockáztatott, és az erősödő esőben a kint maradás mellett voksolt az intermediate abroncsra váltás helyett. A futam után csalódott és összetört McLaren-versenyzőnek ráadásul helyi idő szerint 17:45-kor a versenyfelügyelők előtt is meg kell jelennie.

A stewardok 48-as számú dokumentumából kiderül, Norrisnak helyi idő szerint 17:45-kor kell jelentkeznie az irodában, amiért nem követte 20-as versenyigazgatói jegyzetet, azaz a bokszbejárat szabályait. A brit pilóta két körrel a vége előtt jött be végül köztes gumiért, megcsúszott a bokszbejáraton, majd a fehér vonalat átlépve hajtott be.

A fehér vonal átlépése a szabályok értelmében büntetést ér, de kivételt képezhet egy vis major eset, ha a stewardok elfogadják – ilyen érv lehet, hogy a kerékcserére biztonsági okból szükség volt abban a körben. Máskülönben a hetedik helyezést is elveszítheti a csalódott brit.

Így készül egy F1-es versenyző a rajtra

A videón látható reflex-teszttel készült fel a vasárnapi Orosz Nagydíj rajtjára az AlphaTauri japán versenyzője, Yuki Tsunoda. Bevett szokás az F1-eseknél, hogy a rajt előtt reakcióidő-fejlesztő játékokkal, gyakorlatokkal melegítenek be a versenyre, de persze akad olyan is, aki inkább futballozni szokott egy kicsit a szerelőivel.

 

Giovinazzi szebbé tette egy orosz kisfiú napját

Miközben a legtöbb szívmelengető hír a hazai pályán versenyző Nyikita Mazepin nagyszerű gesztusairól szól - aki többek között orosz teaválogatást osztogatott a sajtó képviselőinek és egy agyi bénulásban szenvedő gyermek számára is gyűjtést kezdeményezett -, most Antonio Giovinazziról osztott meg egy videót az Alfa Romeo, amelyben egy szintén Nyikitának hívott orosz kisfiú napját varázsolta szebbé azáltal, hogy beszélgetett vel és megajándékozta egy aláírt sapkával.

 

Így magyarázza a csapattárstól kapott négy másodperces különbséget Mazepin

Nyikita Mazepin nem kevesebb, mint 3,934 másodperccel volt lassabb csapattársánál az Orosz Nagydíj időmérőjén: „Különböző stratégián voltunk, mert nem tudtuk, hogyan fognak az intermediate gumik működni Szocsiban” – magyarázta a Haas újonca. „Spában csak két körig működtek, itt viszont ötöt is bírtak. Bár jó tempóm volt, a végén csak két kör jutott, így nem tudtak életre kelni a gumik. Különben egy vagy két hellyel előrébb végezhettem volna, és akkor teljesen más lenne az összkép.”

Az orosz arról beszélt, hogy a Q3 végén a korábban kiküldött Mick Schumachernek három gyorskörre jutott ideje, míg neki csak kettőre, a harmadik kör pedig jelentős javulást hozott a gumik fokozatos melegedésének köszönhetően. (Schumacher még Giovinazzinál is gyorsabb volt, ezért célzott egy vagy két helyre az orosz). Ironikus, hogy bár az időmérőn messze leglassabb volt, a büntetések miatt Mazepin így is a 15. rajtpozícióból indulhat, amilyen elöl még sosem volt rövid F1-es karrierje során.

Csapaton belüli csatával és Doohan-győzelemmel búcsúzott az F3

Miután szombaton villámlásos-dörgős esőzés zavarta meg a hétvégi programot, az FIA már péntektől kezdve módosította a két kísérősorozat, az F2 és az F3 versenyeit, mindkét kategória esetében háromról kettőre csökkentve a futamok számát. Mivel szombaton az F1 volt a prioritás, a Formula-3 pedig már pénteken teljesített egy bajnokavatást is hozó versenyt, így számukra a szezonzáró hétvége csak vasárnap folytatódott – már a tervek szerint.

Az utolsó futam az élen és a mezőny sűrűjében is hozott izgalmakat. A rajt után a pole-pozícióból induló Jack Doohan gond nélkül eljött, csapattársa, Clement Novalak azonban nagy lendülettel követte őt, és a folytatásban is tapadt rá. Mögöttük kisebb lökdösődés volt, Alex Smolyar a levegőbe is repült egy kontakt után, de baleset nélkül folytatódott mindenkinek a körözés.

Az élen komolyabb konfliktus bontakozott ki csapaton belül, a Trident ugyanis a csapat bajnoki címét szerette volna szem előtt tartani, a pilótákat azonban nehéz volt erre rávenni, akik továbbra is veszélyesen csatáztak egymással. Ezt használta ki Frederik Vesti, aki a hajrában átküzdötte magát Novalakon, de Doohant már nem tudta elkapni. A mezőnyben hátrébb is többszereplős csaták zajlottak, a legnagyobb Juan-Manuel Correa, Oliver Rasmussen, Victor Martins és Dennis Hauger között; a friss bajnok össze is ért Rasmussennel, majd megpördülve a sor végére került, egyébként is tét nélküli futama pedig még jobban értelmét vesztette.

Doohan végül idei negyedik győzelmét aratta Vesti előtt, Novalak harmadik helyével pedig a Trident végül elég pontot gyűjtött ahhoz, hogy fennállásuk során először az övék legyen az első hely a konstruktőri bajnokságban, legyőzve a Premát.

Újra motort cserélnek Bottas Mercedesében, Verstappen elé esik vissza a rajtrácson

Az időmérőn csak hetedik rajtpozíciót elérő Valtteri Bottas autójába új erőforrás kerül a vasárnapi futamra – írja a Motorsport.com, az FIA egyelőre nem erősítette meg a változást. A finn ezzel a rajtrács 17. pozíciójába esik vissza, három hellyel a hasonló okból büntetett Max Verstappen elé. Az utolsó négy rajtkockából így négy motorcserés versenyző indul, sorban Bottas, Latifi, Leclerc és Verstappen.

A motor az ötödik Bottas számára idén, és azért rendhagyó, mert a finn egy versennyel korábban, Monzában kapta csak meg a negyedik erőforrást: Olaszországban a 19. rajtkockából zárkózott fel a dobogó harmadik fokáig. A csere révén több frissebb egységgel gazdálkodhat a szezon hátralevő részében.

Ennél is fontosabb azonban, hogy a Mercedes kezében lesz egy stratégiai eszköz, hogy akadályozza Verstappen felzárkózását, aki előtt közvetlenül így nem csak lassabb autók lesznek. Toto Wolffnak már az időmérő után volt egy olyan rejtélyes megjegyzése, hogy Bottas esetében megpróbálkozhatnak valamilyen taktikai húzással.

Hol volt gyorsabb Norris Sainznál? Itt a legjobb és a második legjobb kör az orosz időmérőről

Egymás mellé tett belsőkamerás felvételekkel hasonlíthatjuk össze a pole-t és a második helyet érő kört az Orosz Nagydíj időmérőjéről:

2012 óta most került először pole-pozícióba egy McLaren

A wokingi alakulat egy újabb negatív szériát szakított meg az Orosz Nagydíj időmérő edzésén. Monzában hosszú idő után nyertek újra futamot, ezúttal viszont a pole-pozícióra vonatkozó átkot is sikerült megtörniük. Lando Norris élete első rajtelsőségét szerezte meg Szocsiban, ezzel pedig 170 nagydíj után először jutott a rajtrács elejére a brit alakulat. Az istálló utoljára a 2012-es Brazil Nagydíjon örülhetett hasonló sikernek, még Lewis Hamilton révén, akinek az volt utolsó kvalifikációja a McLaren színeiben.

Még érdekesebb, mikor volt utoljára egy McLaren, egy Ferrari és egy Williams az első háromban időmérőn. Szintén 2012-ben történt meg, a Spanyol Nagydíjon, ahol Lewis Hamilton (McLaren) volt a leggyorsabb Pastor Maldonado (Williams) és Fernando Alonso (Ferrari) előtt. Hamiltont azonban kizárták az időmérőről nem elegendő üzemanyagminta miatt, így az utolsó alkalom, amikor a rajtrácson is a három történelmi csapat állt az első három helyen, a 2004-es Brazil Nagydíj volt: Rubens Barrichello (Ferrari), Juan Pablo Montoya (Williams) és Kimi Raikkönen (McLaren) volt a rajtsorrend. 

Reggeltől F3, F2 és társaik, 14:00-tól pedig F1: íme a vasárnapi menetrend

Mutatjuk a vasárnapi programot a tv-közvetítésekkel együtt.

Vasárnap (szeptember 26.) 

08:55 Formula-3, Főfutam (tv: M4 Sport, élő)

10:20 Formula-2, Főfutam (tv: M4 Sport, élő)

11:00 Superbike, Superpole-futam (tv: Aréna4, élő)

12:30 Supersport, 2. futam (tv: Aréna4, élő)

13:30 TCR Europe, 2. futam 

14:00 Superbike, 2. futam (tv: Aréna4, élő)

14:00 Formula-1, Futam (tv: M4 Sport, élő)

14:15 Kamion-Eb, 3. futam 

17:00 Kamion-Eb, 4. futam 

21:30 IndyCar, Futam (arena4plus.network4.hu)

00121031_437

fotó: dppi

Kigyulladt egy hibrid Suzuki a máriapócsi ralikrossz-futamon

Kigyulladt a Máriapócson zajló ralikrossz-hétvége szombati napján Vaskó Dominik alatt a hibrid Suzuki Swift - a belseje kezdett el égni, de szerencsére sikerült eloltani a tüzet és mindenki megúszta a balesetet sérülés nélkül. Vasárnap ugyanitt folytatódik a bajnokság.

_SLP2507

_SLP2512

fotó: SpeedLight Photo / Murányi Gábor

Megvizsgálták Ricciardo megmozdulását a felügyelők, döntést hoztak Stroll feltartásáról

Megtarthatja ötödik rajthelyét Daniel Ricciardo Szocsiban - így döntöttek a versenyfelügyelők, miután kielemezték az ausztrál pilóta hibáját Lance Stroll-lal szemben. Ricciardo a Q1-ben tartotta fel a kanadait a kettes kanyarban, de a felügyelők úgy döntöttek, hogy ő vétlen volt az ügyben. A közleményükben azt írták, hogy Ricciardo egyszerűen nem láthatta Strollt, mert Lando Norris éppen akkor ment el mellette vízfüggönyt húzva és ahogy az ausztrál észlelte Strollt, mindent megtett azért, hogy ne legyen útban.

A hibát a McLaren csapata követte el, ugyanis a wokingiak úgy gondolták, hogy Stroll lassan halad, mert éppen akkor fejezett be egy gyorskört - az Aston Martin pilótája viszont a száradó pályán nem ment el töltő körre, hanem rögtön nekiállt egy új gyorsnak, hogy javítson, erről pedig a csapat nem szólt Ricciardónak. A felügyelők így figyelmeztetésben részesítették a McLarent, hozzátéve, hogy a következő ilyennél súlyosabb büntetésre számíthatnak, most viszont nem "nyúltak hozzá" Ricciardo rajthelyéhez.

00121031_477 (1)

fotó: dppi

Norris, Sainz és Russell parádéja, Hamilton és a Mercedes betlije - így zajlott az Orosz Nagydíj időmérője

A Formula-1 elkészítette a szokásos videós összefoglalót az Orosz Nagydíj időmérőjéről - bő hat percbe fért csak bele minden esemény... A videó ezen a linken, vagy a képre kattintva elérhető!

pf3_7

 

F2: Ticktum nyerte az elhalasztott futamot

A szakadó eső és az egyre inkább romló körülmények miatt nem tudták megrendezni a Formula-2 mezőnyének első versenyét, így azt a Formula-1 időmérő edzése után tartották meg. A hivatalos közlemény szerint az F2 és az F3 számára is csak két futamot rendeznek a hétvégén, miután a kisebbik kategóriának már pénteken lezajlott az első versenye, a másodikat pedig törölték az időjárásra hivatkozva.

Bár az időjárás itt már nem igazán befolyásolta a dolgokat, a kezdés így is csúszott egy kicsit. Felipe Drugovich még a rajt előtt összetörte az autóját, de a csapattársa Guanyu Zhou is problémákkal küzdött, így ő sem állhatott fel a rajtrácsra. Az UNI-Virtuosi csapat számára ez hatalmas csapást jelentett, hiszen ezzel mindkét autójukat elveszítették még a futam kezdete előtt. A rajt végül a biztonsági autó mögött zajlott le, de két kör után már elengedték a mezőnyt, az élről induló Dan Ticktum pedig megtartotta a vezetését és kezdett szép lassan elhúzni a többiektől. Részben szerencséje is volt, hiszen két esetben is csak VSC következett, előbb Bent Viscaal autója állt meg, majd nem sokkal később Liam Lawson ütközött a falnak.

Mindezek ellenére sem lehetett Ticktummal mit kezdeni, de mögötte is hamar leosztották a lapokat. Jüri Vips ugyan próbálta tartani a tempót az élen állóval, ám nem járt sikerrel, mögötte pedig Robert Shwartzman haladt a harmadik, Jake Hughes a negyedik, Theo Pourchaire pedig az ötödik helyen. A leintésig már nem változott ez a sorrend, aki viszont csalódott lehet, az a tabellát vezető Oscar Piastri, aki csak a kilencedik helyen ért célba.

A folytatás vasárnap 10:20-tól a főversennyel.

Így készült fel az esőre Lando Norris

Lando Norris hétvégéje eddig nem alakult túl fényesen, az első szabadedzésen ugyanis egy motorhiba miatt megforgott és összetörte a McLaren első szárnyát. A második szabadedzés már jobban alakult, ám későbbi nyilatkozatában elmondta, nem tartja olyan versenyképesnek az autót, mint Monzában, ugyanakkor bízik benne, hogy a Ferrarival felvehetik a harcot. 

Úgy tűnik, ezen a hétvégén semmi sem szegheti kedvét a brit pilótának, ugyanis nem csupán a motorhibát hagyta maga mögött, az eső elleni harcra is felkészült. Instagramján tett közzé egy fotót még az időmérő előtt, amelyen bemutatta, hogyan fog védekezni a nedves körülmények ellen.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lando Norris (@landonorris) által megosztott bejegyzés

Beszédes videót tett közzé a Ferrari

Az eső már a Belga Nagydíjon is megnehezítette a Formula-1 mezőnyének az életét, most pedig Szocsiban is nehéz körülmények vártak a résztvevőkre. Bár a pénteki nap még gond nélkül zajlott, szombatra megérkezett az égi áldás, így az F2 délelőtti futamát és az F1 harmadik szabadedzését sem tudták megtartani.

A Ferrari viszont megtalálta a pozitívumot ebben az időjárásban is és igazán fantasztikus felvételeket tettek közzé a közösségi oldalaikon.

 

Nincs meglepetés: Az F3 futama is törölve lett Oroszországban

A körülmények nem igazán akarnak javulni Szocsiban, azok után, hogy nem tudták megrendezni a Formula-2 szombat délelőtti versenyét, valamint az F1 harmadik szabadedzését sem erőltették, ahogyan az várható volt, az F3 második futamát is törölni kellett. A kisebbik utánpótlás bajnokság mezőnyének pénteken már tartottak egy versenyt, ahol a bajnoki cím is eldőlt, akkor pontosan a mai időjárásra reagáltak azzal, hogy előrébb hozták az eseményt.

Ezért nem sírjuk vissza a Bridgestone-korszakot a Michelin-éra helyett a MotoGP-ben

Nemrég bejelentették, hogy 2026-ig a Michelin marad a MotoGP egyedüli gumiszállítója, amelyet sok rajongó csalódottan fogadott, mondván, hogy a francia cég gyengébb minőségű abroncsai miatt nem elég élvezetes a királykategória – mi viszont a Formula Motocast friss adásában éppen amellett érveltünk, hogy a Michelin-gumik is hozzájárulnak ahhoz, hogy a jelenlegi a gyorsaságimotoros-vb egyik aranykora. A vonatkozó részt 49:23-tól hallgathatjátok:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Elhalasztották az F2 szombat délelőtti futamát

Napok óta arról szóltak a hírek, hogy elég nagy mennyiségű esőre van kilátás az Orosz Nagydíj versenyhétvégéjén Szocsiban, ezek pedig beigazolódtak, szombaton délelőtt ugyanis megérkezett a várt csapadék. Pontosan ezért csúsztatni kellett a Formula-2 sprintfutamát, a jelenlegi időjárás pedig már most változtatott a programon.

A pályán a magyar idő szerinti 9:30-as kezdés időpontjában gyakorlatilag állt a víz, a biztonsági autó is ritkán körözött, ráadásul alig lehetett látni valamit, kifejezetten sötét volt. A csapatok durván 20 percet várakoztak még a bokszutcában, de miután megkapták a hivatalos információt a halasztásról, pakolni kezdtek. A hétvége további menetéről egyelőre még nem született döntés.