DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Megvan az F1 forgatókönyve az esőre

Ahogyan az várható volt, szombat reggelre kiadós eső áztatta el a pályát Szocsiban, így pedig törölték a harmadik szabadedzést. Michael Masi vázolta a lehetőségeket a hétvégére.

Nehéz helyzetbe kerültek a szervezők az Orosz Nagydíjon, miután eső áztatta el a pályát szombaton délelőtt, ennek köszönhetően pedig elég hamar megváltozott a program. A Formula-2 délelőtti versenyét nem tudták megtartani, a csapatok pedig a rajtrácsra sem tudtak kimenni, de sajnos az F1 harmadik edzése is erre a sorsra jutott. Az események miatt sokakban felmerült, hogy a Formula-1 időmérő edzését sem tudják majd megrendezni a szokott időpontban, a versenyigazgató, Michael Masi pedig most elárulta, hogyan készülnek a folytatásra.

„Ahogy már ma reggel is láthattuk, az időjárás folyamatosan változott, fel és alá ment, mint egy jojó, az eső intenzitása pedig egyre nőtt és némi mennydörgés is jött ehhez. A mai napon az lesz a célunk, hogy minden ülést elindítsunk és előkészüljünk operatív szempontból, aztán megítéljük körülményeket. Jelenleg azt látjuk, hogy eső lesz. Helyi idő szerint 13:30 - 14:30-ig, aztán délutánra csökkeni fog. A mai nap szempontjából nyilvánvalóan a délutáni Forma-1-es kvalifikáció élvez prioritást” ─ mondta Masi a helyszínen, ahol a Formula.hu is jelen van.

Az FIA szakembere úgy véli, amennyiben teljesen lehetetlenné válnak a körülmények, akkor vasárnap délelőtt tudják megtartani a kvalifikációt.



„Tegnap megtartottuk az első F3-as futamot, megelőzve a ma reggeli időjárást, ami a pályára érkezésünkkor látottak alapján teljesen helyes döntés volt. Szakadó eső volt abban az időben, amikor azt a futamot rendeztük volna. Szóval ezt tettük, most pedig kizárólag az előttünk álló napra tekintünk, és lépésről lépésre haladunk. Több lehetőségünk is lett volna, ahogy azt már korábban is láttuk, indíthattunk volna azonnal piros zászlóval, hagyhattuk volna, hogy az óra leperegjen, és figyelhettük volna, milyen az időjárás akkor. Alternatívaként, ha látjuk, hogy az egész szekció alatt csak szakadó eső lesz, akkor egyszerűen hagyjuk az FP3-at és a kvalifikációt célozzuk meg."

„A fényviszonyok lesznek a meghatározóak ma délután. A napnyugta helyben 18:15 körül van, de az ilyen időjárási körülmények között nyilvánvalóan sokkal korábban sötétedik, így végül ez lesz a határunk. Ha az időmérőt nem lehet ma lefutni, ahogyan azt már néhányszor láttuk a múltban, akkor újra megcsináljuk a programot és vasárnap reggel tartjuk meg” ─ tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: