DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 17. hétfő
Motor

Három bukás az élről, Espargaróé a sprint

Fernandez, Binder és az utolsó körben Bagnaia is vezető helyről esett a barcelonai sprinten, amelyet így a visszavonuló apriliás nyert. Marquez újabb parádés felzárkózás után második.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Aleix Espargaro vághatott neki a pole-ból a Katalán Nagydíj szombati sprintfutamának, az apriliás azonban több pozíciót is bukott: a legjobban Francesco Bagnaia és Pedro Acosta lőtt ki, ők ragadták magukhoz az első két helyet, nyomukban Raul Fernandezzel és Brad Binderrel.

A második kör elején Acosta Bagnaiát előzte, a ducatis azonban hamar visszatámadta az újoncot. Egy körrel később azonban lejátszódott ugyanez a jelenet, viszont ezúttal Fernandez is követte honfitársa példáját – sőt, egy kemény manőverrel a vezetést is átvette a Trackhouse Aprilia motorosa! Acosta megbillenését Binder is kihasználta, de csak ideiglenesen, néhány kanyarral később Acosta visszavette tőle a második helyet.

 

A táv harmadánál aztán jött a dráma: Fernandez nyolctizedes előnyből elcsúszott az élen! Acosta és Binder csatája így már a vezetésért zajlott, a dél-afrikai a célegyenesben ment el KTM-es márkatársa mellett. De Binder sem örülhetett ennek sokáig, másfél körrel később ugyanis ő is bukott az első helyről!

 

A vezetést ekkor már az Acostával nagyot vívó Bagnaia örökölte meg, mögöttük Espargaro, valamint a Jorge Martint megelőző Marc Marquez érkezett. Espargaro különösen jó tempót motorozott ekkor, hamarosan Acostán is átlépett a visszavonulását csütörtökön bejelentő spanyol.

A legnagyobb fordulat viszont az utolsó körben történt, ugyanis harmadikként Bagnaia is eldobta a motort az élről! Ezzel pedig a sprintgyőzelem Espargaro ölébe hullott, míg a második helyet a születésnapos Acostát szintén a hajrában elkapó, a 14. helyről ismét nagy felzárkózást produkáló (ráadásul tette mindezt sérült motorral) Marquez kaparintotta meg. A vb-éllovas Martin negyedik lett, így Bagnaiával szemben növelte is az előnyét, Marquez viszont megelőzte már a címvédőt. Enea Bastianini, Fabio di Giannantonio, Jack Miller, Maverick Vinales és Marco Bezzecchi szerzett még pontot.

A sprintfutam végeredménye:

1. Aleix Espargaró Aprilia  
2. Marc Márquez Gresini Ducati 0.892
3. Pedro Acosta Gas Gas Tech3 1.169
4. Jorge Martín Pramac Ducati 2.147
5. Enea Bastianini Ducati 2.980
6. Fabio di Giannantonio VR46 Ducati 4.623
7. Jack Miller KTM 8.084
8. Maverick Viñales Aprilia 8.245
9. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 8.643
10. Fabio Quartararo Yamaha 9.241
11. Franco Morbidelli Pramac Ducati 9.537
12. Alex Rins Yamaha 13.045
13. Takaaki Nakagami LCR Honda 13.199
14. Álex Márquez Gresini Ducati 13.378
15. Joan Mir Repsol Honda 16.438
16. Luca Marini Repsol Honda 18.000
17. Augusto Fernández Gas Gas Tech3 25.262
18. Stefan Bradl Honda 33.751
  Francesco Bagnaia Ducati  
  Miguel Oliveira Trackhouse Aprilia  
  Johann Zarco LCR Honda  
  Brad Binder KTM  
  Raúl Fernández Trackhouse Aprilia  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: