DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

WSBK: Razgatlioglu-parádé és Ducati-vezetés

Kétszer is az utolsó körben győzött Barcelonában a BMW-vel a török, összetettben mégis az újonc Bulega vezet az idén először nyerő címvédő Bautista előtt.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Az egy hónappal ezelőtti Phillip Island-i nyitány után Barcelonában folytatódott a Superbike-világbajnokság 2024-es idénye. A szombat egyértelműen Toprak Razgatliogluról szólt: azok után, hogy a török máris megszerezte első BMW-s pole-pozícióját, ezt az első futamon drámai körülmények között győzelemre is váltotta.

wsbk-razgatlioglu-bmw



A sokáig magabiztosan vezető Nicolo Bulega tempója ugyanis beszakadt a fináléban, Razgatlioglu pedig az utolsó körben megelőzte – ezzel a MotoGP-s beszállást is fontolgató BMW 2013 óta először győzött „rendes” versenyen (Superpole-futamot 2021 őszén nyertek a bajorok). A dobogót a top 10-en kívülről rajtoló Alvaro Bautista tette teljessé.

Vasárnap a sprintnek megfelelő Superpole-verseny az év talán eddigi legizgalmasabb és legőrültebb tíz körét hozta. Óriási csatát vívott ugyanis egymással Razgatlioglu, Bulega, Andrea Iannone, Bautista és eleinte még a két Lowes testvér is – akik közül a WSBK-újonc Sam szombaton is vezetett egy darabig a bukása előtt –, a győzelmet pedig egy Valentino Rossi 2009-es megmozdulását idéző utolsó kanyaros manőverrel csikarta ki Razgatlioglu Bautista ellen, akit még Iannone is megelőzött a befutónál.

 

A második főfutamon aztán már a török sem bírt a gyári Ducatikkal: a vörösök a hazai közönség előtt szereplő Bautista vezetésével kettős győzelmet arattak előtte, ezzel a kétszeres világbajnok címvédő – akit a leginkább sújt az új minimumsúlyszabály – idei első diadalát aratta.

Ennek köszönhetően összetettben is ők ketten vezetnek, csak épp fordított sorrendben: Bulega az első, Bautista a második, Razgatlioglu elé pedig még a katalán hétvége előtt vezető, ezúttal viszont csak egy-egy ötödik, hatodik és hetedik helyet jegyző Alex Lowes is befér a Kawasakival. Iannone bukott az utolsó viadalon, így visszacsúszott az ötödik pozícióba összetettben. A hatszoros világbajnok Jonathan Rea vesszőfutása itt is folytatódott a Yamahával: egy kiesés mellett egy 13. és 8. helyet tudott felmutatni.

A Superbike-vb állása két forduló után:

1. Nicolo Bulega Ducati 87
2. Alvaro Bautista Ducati 75
3. Alex Lowes Kawasaki 74
4. Toprak Razgatlioglu BMW 71
5. Andrea Iannone Ducati 51

 

Mi lesz a magyar futammal?

A hétvégén a hazai Superbike-világbajnoki forduló kapcsán is röppentek fel friss pletykák. A Balaton Park Circuit augusztus végi időponttal szerepel a versenynaptárban, de olasz és német lapok már hetekkel ezelőtt arról számoltak be, hogy gazdasági és/vagy homologizációs problémák miatt benne van a pakliban a magyar állomás törlése.

pannonia-ring

Most a GPOne és a Motosprint olasz lapok arról írtak, hogy a Dorna ennek ellenére szeretné Magyarországon megrendezni a futamot, s állítólag vizsgálják, hogy esetleg az Ostffyasszonyfán található és motorversenyekre amúgy is használt Pannónia-ring ugorjon be a Balaton Park Circuit helyett.

Gregorio Lavilla, a WSBK ügyvezető igazgatója utóbbi lapnak így nyilatkozott: „Múlt héten ellátogattunk a Balaton Park Circuitre és egy másik magyar pályára. A FIM készít egy jelentést, amelyből felmérhetjük, hova tudunk menni. Ha nem lehetséges egyik magyar pályán sem versenyezni, akkor már van B tervünk, de először gondolkodjunk az A tervben, ami az, hogy Magyarországon versenyezzünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: