DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
Motor

Ahol tarolt a Honda – 2023-as bukási statisztikák

Repsol Honda 1-2, csak nem egy futam befutójánál, hanem az éves esések számánál, miközben a MotoGP-világbajnok a lista alján végzett.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ahogy azt megszokhattuk, a MotoGP minden idény végén összesítő statisztikákat tesz közzé arról, hány bukást könyveltek el az évad során. Beszédes adat, hogy a királykategóriában idén 23-mal több esést jegyeztek fel, mint 2022-ben, így 358-re emelkedett a számuk – ráadásul a sok sérülés okán egyetlen sprintet vagy versenyt sem rendeztek az eredeti 22 fős mezőnnyel.

Az sem meglepő, hogy a két Repsol Honda-versenyző végzett a lista élén. Marc Marquez úgy állított fel új abszolút rekordot 29 bukással (a korábbi csúcsa 27 volt a 2017-es szezonból, amikor még kevesebb fordulót rendeztek és egyébként vb-címet szerzett), hogy több nagydíjat kénytelen volt kihagyni. Ugyanez elmondható csapattársáról, a 24 eséssel ezüstérmes Joan Mirről is.

motogp-marquez-crash



A harmadik helyen megosztva végzett Aleix Espargaro és a mezőny egyetlen újonca, Augusto Fernandez: különösen az apriliástól szokatlan, hogy egy évadon belül 23-szor elessen. Az élmezőnyben szerepelt még Alex Marquez, Jack Miller 21-21 eséssel, valamint a vb-összetettben bronzérmes Marco Bezzecchi 20 balesettel.

Ami a két fő vb-aspiránst illeti: Jorge Martin a top 10-be is befért 16 bukásával, miközben a címét végül megvédő Francesco Bagnaia a teljes szezonos versenyzők közül a legkevesebb esést produkálta, szám szerint hetet (bár érdekesség, hogy ebből ötöt is vasárnapi futamon!), megosztva a vonatkozó listán rendszerint hátul végző Maverick Vinalesszel és Franco Morbidellivel. Mögöttük csak szabadkártyás vagy beugró motorosok szerepeltek.

1. Marc Marquez Honda 29
2. Joan Mir Honda 24
3. Aleix Espargaro Aprilia 23
  Augusto Fernandez KTM 23
5. Alex Marquez Ducati 21
  Jack Miller KTM 21
7. Marco Bezzecchi Ducati 20
8. Pol Espargaro KTM 16
  Luca Marini Ducati 16
  Jorge Martin Ducati 16
11. Brad Binder KTM 15
  Miguel Oliveira Aprilia 15
  Johann Zarco Ducati 15
14. Enea Bastianini Ducati 13
  Fabio Di Giannantonio Ducati 13
  Raul Fernandez Aprilia 13
17. Takaaki Nakagami Honda 12
18. Fabio Quartararo Yamaha 9
19. Alex Rins Honda 8
20. Francesco Bagnaia Ducati 7
  Franco Morbidelli Yamaha 7
  Maverick Viñales Aprilia 7
23. Stefan Bradl Honda 3
  Iker Lecuona Honda 3
  Michele Pirro Ducati 3
26. Jonas Folger KTM 2
  Lorenzo Savadori Aprilia 2
28. Danilo Petrucci Ducati 1
  Takumi Takahashi Honda 1
30. Alvaro Bautista Ducati 0
  Cal Crutchlow Yamaha 0
  Dani Pedrosa KTM 0

További érdekesség még, hogy a három géposztályt tekintve összesen 1012 incidens történt 2023-ban, ami jelentős csökkenés az előző 1106 eséshez képest, de érdemes megjegyezni, hogy a Moto2-esek és a Moto3-asok számára kevesebb edzést is rendeztek hétvégenként. A Moto2-ben amúgy Aron Canet, a Moto3-ban az újonc, de vb-bronzérmes David Alonso zárt a vonatkozó bukáslista élén 24, illetve 23 eséssel.

Ami pedig a pályákat illeti: a csúszós-trükkös aszfalttal debütáló indiai helyszín osztott elsőséget szerzett a rengeteg bukásával rendre élmezőnyben szereplő Le Mans-nal, mindkét hétvégén 79 bukás történt. Őket a COTA követi 69, Sepang 65, Mandalika pedig 60 eséssel, míg a legkevesebb esést – mindössze 23-at – az Argentin GP hétvégéjén jegyezték fel.

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: