DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Bagnaia nem mérges, Marquez inkább bukik

Bezzecchi nem gondol a vb-címre, Marquez szerint nem elég a Kalex-váz, Quartararo túl agresszív kezelés miatt szenvedett – a főszereplők értékelései Le Mans-ból.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Eseménydús MotoGP-futamot hozott a gyorsaságimotoros-vb 1000. nagydíja a hétvégén Le Mans-ban, amelynek végén Marco Bezzecchi örülhetett. A VR46 olasz motorosa idén már második futamát nyerte, pedig saját bevallása szerint délelőtt még nem számított rá, hogy ilyen jó formában lesz. Mindenesetre ezzel ismét egy pontra megközelítette a vb-tabellán az újra nullázó Francesco Bagnaiát – ennek ellenére Bezzecchi nem gondol a címre:

motogp-bezzecchi



„Jó közel lenni pillanatnyilag Peccóhoz” – idézi a szatellit ducatis szavait a Motorsport. „De hogy őszinte legyek, még mindig nem gondolok a világbajnokságra. Először is: láthattuk, hogy azzal, hogy sprint és nagydíjfutam is van egy hétvégén, könnyű gyorsan mindent elveszíteni. Szóval csak szeretném így folytatni, hétvégéről hétvégére, versenyről versenyre gondolkodni, élvezni a motorozást a csapatban dolgozókkal együtt, akik fantasztikusak. Mugello jön, remek hétvége lesz!”

 

Bagnaia nem haragszik Vinalesre

Ha már szóba került Bagnaia: ezúttal nem önmaga hozta össze a bukást, hanem Maverick Vinalesszel akadt össze, miután az apriliás megelőzte őt, a ducatis pedig igyekezett visszatámadni. „Kár érte, mert nagyon tisztáz megelőztem, aztán… az én álláspontom az, hogy hagyhatott volna némileg több helyet annál az irányváltásnál” – nyilatkozta a történtekről Vinales. „Kár érte, mert mindketten nulla ponttal zártunk egy olyan hétvégén, ahol sok potenciált éreztünk a motorban. A stewardoknak kell dönteniük, de szerintem ez egy versenybaleset volt, semmi több.”

„Ami engem illet: megelőzött, nagyon tisztán, de aztán kicsit szélesen fordult. Én belül haladtam az ívemen, és amikor ő visszajött, a szokott ívén akart fordulni – de én ott voltam! Talán jobban kezelhettem volna ezt, elvehettem volna a gázt, de akár ő is figyelembe vehette volna, hogy ott vagyok. Szóval szerencsétlen körülmények voltak” – látta némileg másképp az eseményeket Bagnaia.

motogp-bagnaia-vinales

A két versenyző némi csörtébe is keveredett a baleset után a sóderágyban, de sem az ütközésért, sem a vitáért nem kaptak büntetést. Mint Bagnaia elmondta, nem is haragszik az először odalegyintő spanyolra: „Nem vagyok mérges Maverickre. Bár nem tetszett a reakció… kicsit túl agresszív volt. De szerintem amikor elragad az adrenalin, előfordulhat ilyen. Ha elesel, mert neked mennek vagy te mész neki valakinek, akkor idegesebb vagy. Szóval nem vagyok mérges rá. Szerencsétlen körülmények voltak, egy versenybaleset.”

Vinales hasonlóképp az adrenalinnal magyarázta a jelenetsort, azt pedig mindketten kiemelték, hogy mielőtt a felügyelőkhöz mentek, megbeszélték a történteket, s bár ellenkező álláspontról indultak, végül megegyeztek.

 

Marquez inkább bukik

Szót kell még ejteni Marc Marquezről, aki egészen a futam hajrájáig harcban volt a második-harmadik helyért Jorge Martinnal, ám az utolsó előtti körben végül elcsúszott az ezen a hétvégén visszatérő repsolos. Aki azonban ezt egyáltalán nem bánta:

motogp-marquez_3

„Nagyon elégedett vagyok a versennyel. Kár, hogy nem koronázta jó eredmény a munkánkat, mert másfél körrel a vége előtt elestem. De rég nem éreztem már így magam. Jól motoroztam, némi csúsztatással tudtam bemenni a kanyarokba, tudtam harcolni a többiek ellen. Persze az eredménynek nem örülök, de talán az egyetlen probléma az volt, hogy közel volt a dobogó, és még nem állok készen arra, hogy pódiumért harcoljak. De inkább versenyzem így, mint hogy a 10. helyen végezzek. Élveztem, de folytatnunk kell a munkát, hogy fejlődjünk.”

Ami a fejlődést illeti: a Francia Nagydíj egyik fő beszédtémája volt a Honda által kipróbált, Kalex által fejlesztett váz. Ennek kapcsán Marquez vasárnap elmondta, hogy nyilván különbséget jelent, de messze vannak attól, hogy ezzel mindent megoldjanak, hiszen mint rámutatott, a csapattársa, a hozzá hasonlóan világbajnok Joan Mir továbbra is a mezőny végén szenvedett. Ráadásul a bukások tekintetében ismét a hondások vezették a listát…

 

Quartararót az ág is húzta

Hiába értek célba mindössze tizenhárman – az említett Bagnaia–Vinales incidens mellett volt még egy ijesztő páros bukás is, amikor Luca Marini megbicsakló motorját trafálta telibe Alex Marquez –, Fabio Quartararo így is csak hetedik lett. A francia a hétvégén többször elmondta, hogy semmilyen újítás nem működik a Yamahánál, ám ezúttal más volt a lassúsága fő oka:

motogp-quartararo_1

 „Fizikai problémám volt a verseny felétől kezdve. Délelőtt kezelést kaptam a karomra, ami túl agresszívnek bizonyult. Emiatt arm-pump kínzott a futam felétől. Különben sokkal-sokkal gyorsabb lehettem volna” – árulta el a 2021-es világbajnok, aki immár a két évvel ezelőtti jerezi problémája óta rendszeresen kap fizioterápiás kezelést a karjára, amely azonban most rosszul sült el.

Ami viszont a Yamahát illeti: Quartararóék elsőre kétségbeesett lépést tettek, ugyanis visszaváltottak a 2021-es beállításokra, hátha azzal jobban meg tud birkózni az idei M1-essel. „Kicsit jobban érzem magam: még mindig nem nagyszerű, de jobb, mint bármi, amit kipróbáltunk” – összegzett.

A MotoGP-szezon csaknem egy hónapos szünet után június közepén, a mugellói Olasz Nagydíjjal folytatódik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: