DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Martin lesimázta a Le Mans-i sprintet

A negyedik körben az élre állva nyerte a szombati rövid futamot a Pramac spanyolja, mellé Binder és a Marquezzel nagyot csatázó Bagnaia fért még dobogóra.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ahogy azt már idén megszokhattuk, szombat délután rendezték a MotoGP sprintfutamát Le Mans-ban is, a gyorsaságimotoros-vb történetének 1000. nagydíján. Az élről Francesco Bagnaia startolhatott, és könnyedén meg is őrizte a vezetést, mögé viszont remek elrugaszkodással Jorge Martin és Jack Miller zárkózott fel, átlépve Marc Marquezt.

De nem sokáig maradt ez a sorrend: Miller a második körben kicsúszott a harmadik pozícióból. Így is láthattunk egy KTM-et az élbolyban: a tizedik helyről induló Brad Binder jött fel Marquez mögé negyediknek, kemény manőverrel maga mögé utasítva Luca Marinit.

motogp-martin-lemans-sprint



A negyedik kör elején az élen is változás történt: Martin az első „igazi” kanyar féktávján ment el Bagnaia mellett. A pramacos pillanatok alatt másodperc fölé is növelte a fórját az üldözőkkel szemben, akik ráadásul egymással is vívtak: Marquez támadta Bagnaiát, de nem tudta megelőzni, ezt viszont remekül kihasználta Binder, aki egyszerre ment el a két világbajnok mellett és jött fel ezzel a második pozícióba.

Egy körrel később aztán már Marquez is áthámozta magát Bagnaián, egy igen kemény megmozdulással, ami miatt reklamált is az olasz. Emiatt ráadásul Marini is megelőzte őt – igaz, a VR46-os csak néhány kanyar erejéig tudott a címvédő elé kerülni. Hármójuk csatájának köszönhetően viszont Binder is ellépett tőlük.

Csatát az utolsó harmadban is itt láthattunk: négy körrel a vége előtt Bagnaia visszavette a dobogós pozíciót Marqueztől, akit nem sokkal később Marini is lehagyott. Dráma viszont hátrébb is történt: Fabio Quartararo csúszott el – pedig a yamahás már a nyolcadik helyen haladt ekkor a Q1-es kiesését és 13. rajtpozícióját követően.

Martin eközben senkitől sem zavartatva húzta be a sprintgyőzelmet, közel két másodperces előnyt kimotorozva a többiekkel szemben. Binderre ugyan közelített a végén Bagnaia, de a dél-afrikai KTM-esé lett a második hely, a vb-éllovasé pedig a harmadik. Marini a negyedik, Marquez az ötödik, míg az első kilencbe, azaz a pontszerzők közé Johann Zarco, Marco Bezzecchi, valamint a két gyári apriliás, Aleix Espargaro és Maverick Vinales fért még be. Vinalesék amúgy nagy harcban voltak Alex Marquezzel, aki visszaesett a 15. helyre, de a közöttük történteket vizsgálják majd a felügyelők.

A sprint végeredménye:

 

motogp-sprint-lm

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: