DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Bagnaia levadászta a KTM-eket és újra vezet

Hiába vezetett szinte végig Jerezben Miller vagy Binder, a hajrában mindkettejüket elkapta a Ducati világbajnoka, aki újra élre állt a vb-tabellán.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Akárcsak a szombati sprinten, a MotoGP vasárnapi Spanyol Nagydíján is Aleix Espargaro várhatta a pole-ból a piros lámpák kialvását Jerezben. Ám akárcsak tegnap, a két gyári KTM ismét lerajtolta az apriliást: Jack Miller állt az élre, akit viszont még az első kör felénél megelőzött a csapattárs Jack Miller. És abban is hasonlított a futam az előző napi rövid versenyhez, hogy újfent lendült a piros zászló az első körben: Fabio Quartararo ment be Marco Bezzecchi és Miguel Oliveira közé, összeértek utóbbival, aminek páros bukás lett az eredménye – és mivel egyfelől a két motorost csak lassan vitték el a helyszínről, valamint az air fence-t is szerelni kellett, megszakították a viadalt.

motogp-jerez-crash



Bő negyedórás várakozás után indult el újra a rajtprocedúra, ismét az eredeti rajtpozícióikba állhattak fel a versenyzők az egy körrel rövidített táv előtt. A baleset érintettjei közül csak Oliveira nem tudott visszaülni a motorra, őt az orvosi központba szállították, Quartararo viszont ott volt a rajtrácson – a stewardok azonban egy hosszúkörös büntetéssel szórták meg a történtekért (akárcsak yamahás kollégáját, Franco Morbidelli még a szombati hasonló incidensért).

Az újraindításnál megint megismétlődtek a jelenetek: a két KTM kilőtt ezúttal egyből Binder vezetésével, míg Espargarót az egymással is harcoló Francesco Bagnaia és Jorge Martin is átlépte az első kanyarokban. A két ducatis többször oda-vissza előzte egymást az első két körben – ahogy a második kör végén az élen is változás történt: Miller vetődött be merészen az utolsó kanyarban Binder mellé, s ezzel ő állt az élre. Hátrébb közben két hondás is bukott Alex Rins és Joan Mir személyében, utóbbi számára ezzel véget is ért a verseny.

Az élen tovább dúlt a KTM-ek csatája, két körrel Miller manővere után Binder vissza is vette tőle a vezetést. Az ausztrált ráadásul a hátsó egyenes végén Bagnaia is megelőzte egy agresszív manőverrel, ami miatt reklamált is Miller, aki Martin támadását is épp csak vissza tudta verni. Ráadásul csak ideiglenesen, egy körrel később ugyanis a pramacos elment mellette, amit aztán Miller egy elképesztően kemény manőverrel viszonzott az utolsó kanyarban, amivel le is szorította az ideális ívről a spanyolt. Közben Quartararo kálváriája folytatódott a mezőny közepén, ugyanis rosszul töltötte le a hosszúkörös büntetést, ezért kapott egy újabbat érte.

motogp-bagnaia-ducati-jerez

Még mindig csak a táv harmadánál jártunk, amikor Bagnaiának vissza kellett adnia egy pozíciót az említett Miller-előzés okán, így újfent a két gyári KTM találta magát az első két pozícióban, csak épp Bindernek nyolc tizedmásodperc körüli előnye volt. Ezt apránként, néhány kör alatt ledolgozni látszott Miller, aki hozta magával Bagnaiát is. Támadni ráadásul a ducatis tudott: tíz körrel a vége előtt vette át a második helyet. Mögöttük Martin és Johann Zarco is megelőzte a többször is hibázó Espargarót, így a Pramac Ducatik feljöttek a negyedik-ötödik helyre – aztán viszont a francia nem sokkal később elesett. Így járt ráadásul a világbajnokságot a verseny előtt még vezető, viszont amúgy is tízen kívül haladó Marco Bezzecchi is, aki ezzel az összetettbeli első helyet is elbukta.

A hajrához közeledve Bagnaia pár kör alatt utolérte Bindert, s bő három körrel a vége előtt az utolsó kanyarban meg is előzte a dél-afrikait, ezzel az élre állt a címvédő. Erre pedig hiába igyekezett kapaszkodni és űzte a ducatist a célig, már nem tudott válaszolni Binder: Bagnaia megszerezte idei második győzelmét, aminek köszönhetően a pontversenyben is az első helyre ugrott! Binder és Miller révén ismét két dobogós helyet gyűjtött a KTM, mögöttük Martin és Aleix Espargaro következett, majd jött Luca Marini és a szabadkártyásként hetedik Dani Pedrosa, míg a top 10-et Alex Marquez, Takaaki Nakagami és a duplán büntetett Quartararo fért még be. Az utolsó körben egyébként Maverick Vinales esett ki: az Apriliájáról szemlátomást leesett a lánc.

A futam végeredménye:

motogp-jerez-futam

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: