DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Kettős Aprilia-vezetés Pedrosa előtt, Q1-ben az éllovasok

Aleix Espargaro két ezreddel bizonyult gyorsabbnak Maverick Vinalesnél a Spanyol GP pénteki edzésein. A KTM szabadkártyása a pozitív meglepetés.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Visszatért Európába a MotoGP: pénteken két edzéssel vette kezdetét a Spanyol Nagydíj programja Jerezben. A délelőtti tréningen a szabadkártyás Dani Pedrosa volt a leggyorsabb, akinek a KTM-jén ráadásul egy új fejlesztésű, négyzet alakú hátsó szárny is feltűnt. Az osztrák gyártó összességében is erősen kezdett, hiszen Brad Binder és Jack Miller is az első tízben kezdett.

fp1-1



Pedrosa mögött Jorge Martin volt a második a Pramac Ducatival, míg Takaaki Nakagami a harmadik az LCR Hondával, megelőzve Luca Marinit és Aleix Espargarót. A nagyobb nevek közül a címvédő Francesco Bagnaia kilencedikként zárta az első gyakorlást, a vb-éllovas Marco Bezzecchi viszont csak 14. lett – igaz, így is jobban szerepelt, mint a 18. és 20. pozíciókat szerző Yamahák vagy a vállsérüléséből visszatérve 22. helyen végző ducatis Enea Bastianini.

A délutáni egyórás edzés nem alakult zökkenőmentesen: a Marc Marquezt helyettesítő Iker Lecuona 13-as kanyarban történt bukása után rövid időre piros zászlóval meg kellett szakítani a körözést, mivel a kicsúszás után igazítani kellett az air fence-en – még ha ezt a baleset után több perccel is észlelték. Később Bezzecchi járt pórul: alatta a VR46-os Ducati füstölt el látványosan a hátsó egyenesben.

motogp-aleix-espargaro-jerez-day1

A köridők tekintetében szokás szerint az utolsó tíz perc hozta a tűzijátékot, még ha a szokottnál kisebbett is. Pedrosa délelőtti eredményét ugyanis csak a két gyári Aprilia tudta megjavítani, ők is csak hat századdal: Aleix Espargaro két ezreddel Maverick Vinales előtt húzta be a pénteki napot. A délután nem gyorsuló Pedrosa és Martin jöttek mögöttük, majd következett Miller és Zarco, míg a tízbe és ezáltal a Q2-be Miguel Oliveira, Alex Marquez, Nakagami és Marini fért még be.

Kiszorult viszont a top 10-ből, s így szombaton már a Q1-ben is jelenése lesz az összetett három éllovasának: Bezzecchinek, Bagnaiának és a hajrában egy bukást is begyűjtő austini győztesnek, Alex Rinsnek. Ők a 12., 13. és 15. helyeken zárták az első napot, az LCR-es spanyol mögött pedig Fabio Quartararo zárt. Bastianini 21. lett.

A pénteki edzések összesített eredményei:

motogp-jerez-pentek-eredmeny

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: